Acasa Economic Program carne de porc din ferme româneşti: 200 capete = 10.000 euro

Program carne de porc din ferme româneşti: 200 capete = 10.000 euro

6 min read
0
0
476

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a supus dezbaterii publice un nou proiect de ordonanță de urgență prin care se aprobă programul multianual de susţinere a cărnii de porc, denumit Program carne de porc din ferme româneşti – 200 capete = 10.000 euro.

Scopul instituirii noii scheme de ajutor de stat este acela de a acorda sprijin financiar producătorilor de carne de porc organizaţi ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, pentru ca aceștia să poată depăși dificultăţile din sector și a putea menține activitatea de creştere a porcinelor cel puțin la nivelul actual de producţie.

Prevederile schemei de ajutor Programul carne de porc din ferme româneşti – 200 capete = 10.000 euro

Actul normativ citat amintește faptul că „în domeniul creşterii animalelor, concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obţinute, la care s-au adăugat şi disfuncţionalităţile pieţei, care periclitează existenţa unei economii funcţionale şi echitabile în acest sector”.

În acest context, „pentru a se asigura securitatea alimentară a populaţiei este nevoie de menţinerea capacităţilor de producţie locale cu referire directă la producţia primară şi unităţile de procesare, precum şi realizarea unui procent echitabil de produse pe rafturile magazinelor care să consolideze poziţia producătorilor români şi creşterea valorii adăugate”, se mai arată în document.

Schema de ajutor de stat propusă de autorități se va aplica pe întreg teritoriul României pentru perioada 2017 – 2020, pentru anul în curs fiind prevăzute în Programul carne de porc din ferme româneşti – 200 capete = 10.000 euro ajutoare financiare cumulate în valoare de 86 milioane euro.

Cine beneficiază de ajutorul de stat pentru creșterea de porci

Ajutorul de stat prevăzut prin noul program de finanțare va fi acordat producătorilor de carne de porc organizaţi ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  1. deţin exploataţii înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. au livrat şi au clasificat porci graşi în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare;

Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme româneşti – 200 capete = 10.000 euro, producătorii de carne de porc trebuie să livreze şi să clasifice în abatoare autorizate, minimum 600 şi maximum 100.000 capete de porci graşi/an per exploataţie. Exploataţiile care deţin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci graşi livraţi la abator şi clasificaţi.

Ajutorul de stat se va acorda sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii graşi, intraţi în exploataţia beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati şi clasificaţi în abatoare autorizate.

În cadrul Programului carne de porc din ferme româneşti – 200 capete = 10.000 euro, un producător de carne de porc poate beneficia de ajutor de stat pentru minimum 1 şi maximum 250 pachete de sprijin/an.

Banii vor fi acordați producătorilor care se încadrează în condițiile de eligibilitate ale schemei prin Direcțiile pentru Agricultură Județene.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Victorie cu multe goluri pentru MFC Oilfriends Ploiești în amicalul cu Aviatorii Ploiești

Oilfriends Ploiești a susținut joi, 13 august, începând cu ora 19:30, pe terenul 1 din Baz…