Acasa Social Să înțelegem când trebuie să se legitimeze un polițist

Să înțelegem când trebuie să se legitimeze un polițist

4 min read
0
0
790

Pentru că multă lume nu cunoaște legislația în domeniu și se informează doar pe baza titlurilor de pe Facebook, am apelat la un jurist pentru a desluși chichițele drepturilor și obligațiilor cetățeanului, cât și ale polițistului. Din cauza neinformării, interacțiunea cu un polițist degenerează de multe ori prin cereri absurde ale contravenientului.

Astăzi, vom aduce in prin plan, mult trambițata legitimare a polițistului de către cetățean, deși acesta, în cele mai multe cazuri, nici nu cunoaște cum arată o legitimație de poliție. (foto)

Polițiștii sunt instruiti chiar de superiori care, fără o minimă informare și în dorința de a nu avea probleme cu societatea civilă, cer polițiștilor să se legitimeze în fața celor pe care-i sancționează, inversând astfel balanța, contravenientul sau infractorul devenind organ de control.

LEGEA 218 din 23 aprilie 2002 privind organizarea si functionarea Poliției Române:

Art. 41. – (1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu poliţistul este obligat să prezinte insigna sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitată.

Articolul 41 alin.1 spune clar ca agentul de poliție este obligat să se prezinte cu insigna SAU… Așadar, SAU cu legitimația după caz…

După cum știm, toti agenții de poliție în uniformă au obligatoriu această insignă cu un număr de identificare pe piept. Deci toți agenții în uniformă sunt în spiritul legii atunci când opresc un cetățean pentru legitimare, nefiind necesar ca acesta să scoată suplimentar legitimația (foto).

Se cunoaște faptul că multe structuri ale Ministerului de Interne acționează în civil, iar pentru acest personal, după cum era și normal, legislația a stabilit că aceștia neavând o uniformă și o insignă de identificare să fie obligați să se legitimeze cu legitimația de serviciu în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu: „sau legitimaţia de serviciu, după caz, pentru a-şi face cunoscută, în prealabil, calitatea, cu excepţia situaţiilor în care rezultatul intervenţiei sau siguranţa ulterioară a poliţistului ar fi periclitată” (art.41 alin.1)

Vom continua informarea cetățenilor într-un articol viitor în legătură cu mult trâmbițatul „Ordin de serviciu”.

 

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Focar de COVID-19 la Spitalul Judeţean de Urgență Ploieşti

Un nou focar de COVID-19 a fost depistat în judeţul Prahova, cinci cadre medicale de la Sp…