Acasa Justiție Scamatoriile șefului Penitenciarului Târgșor, Florin Stanciu

Scamatoriile șefului Penitenciarului Târgșor, Florin Stanciu

15 min read
0
0
803

În ciuda sesizărilor făcute de presa locală și națională, inclusive de unele posturi TV, Nerevocatul din fruntea Penitenciarului Târgșor, comisarul șef de poliție penitenciară Florin Stanciu, încă mai zburdă în închisoarea de femei ca pe propria-i ogradă.

După cum ați mai citit în publicația noastră, în vara anului 2013, Florin Stanciu a devenit celebru când a reclamat faptul că geamul din dreapta spate al maşinii personale Volkswagen Golf era spart, iar din interior lipseau o borsetă în care erau 7.000 de euro şi un pistol Glock, de calibru 9 milimetri, cu două încărcătoare a câte 17 cartuşe, precum şi actele de identitate. Rezultatele anchetei sunt neclare precum un număr de iluzionism. Cert este că Stanciu a fost amendat de poliţişti cu 5.000 de lei pentru neglijenţă în păstrarea armei. În acelaşi timp i-a fost anulat dreptul de port şi folosire a armelor letale. La vremea respectivă, oamenii legii nu au exclus nici varianta ca Stanciu să îşi fi înscenat totul.

O altă scamatorie a fost în momentul în care a reclamat la 112 faptul că din biroul său directorial i-a fost furat telefonul. De ce și de cine a vrut Stanciu să creeze dispariția telefonului… încă nu se știe. Când a considerat că trebuie ca telefonul să apară, l-a găsit. Și în acest caz ar fi putut fi amendat pentru alarmă falsă!

Stanciu Florin a fost în trecut şi directorul Penitenciarul de Maximă Siguranţă Mărgineni, în mandatul căruia a evadat temutul criminal Eugen Nicolae Galeş. În acest caz nu putem spune că Stanciu ar fi făcut un număr de prestidigitație. A fost demis în luna martie 2011! Decizia a fost luată în urma unui control al reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), care au descoperit numeroase „nereguli de natură managerială, care au contribuit la evadarea deţinutului din sediul Judecătoriei Moreni, judeţul Dâmboviţa”.

Inspectorii ANP au descoperit, între altele, că Florin Stanciu, comisar de penitenciare, „nu s-a implicat în cunoaşterea problematicii sectorului operativ prin controale responsabile şi repetate, pentru a-şi forma propriile convingeri şi concluzii în vederea remedierii deficienţelor, dovedind o atitudine pasivă. Acestă abordare a condus la lipsa unei discipline în derularea activităţilor zilnice”.

Ca să se învețe minte, nu se știe prin ce scamatorii, în iunie 2012, Stanciu Florin ajunge la conducerea Penitenciarului de Femei Târgșor. Prin Ordinul Ministrului Justitiei nr 2726 din 10 iulie 2018, Florin Stanciu a fost revocat din functia de director al Penitenciarului de Femei Târgsor, pe motiv de management defectuos. Se pare că ar fi încercat o ajustare a viitorelor drepturi de pensie prin manipularea pontajelor în care apărea că ar fi lucrat în zilele de sâmbătă și duminică ceva mai mult decât chiar în restul săptămînii, vizând majorarea de 75% care s-a calculat la un salariu corespunzator funcției de director, pompat pe alocuri și cu spor TBC.

A fost revocat de două ori, însă a mai făcut o scamatorie. Ca să-și mențină funcția, Stanciu s-a îmbolnăvit subit. A stat în concediu vreo 10 luni, deși în cazul unui concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite, se pot acorda pentru cel mult 183 de zile. Până și concediul medical pentru sarcină și lăuzie are o durată totală de 126 de zile calendaristice!

Din momentul revocării, iulie 2018, prin ordinul emis de Tudorel Toader, Stanciu a întrat în concediu medical până la data de 6 mai 2019, când a fost numit din nou director al penitenciarului Târgșor.

Din surse sigure, a intrat în concediu medical într-un weekend, exact cu o zi înainte de revocare,  fiind anunțat, se pare, de decizia ministrului de la acea vreme. A naibii coincidență!

S-a însănătoșit brusc… Atât de sănătos este că nici măcar nu se supune controlului preventiv pentru limitarea și prevenirea posibilelor îmbolnăviri cu Coronavirus, obligatoriu, la intrarea în unitatea de detenție, precum ceilalți angajați. Mai mult, intră în curtea unității cu autoturismul proprietate personală, sfidând regulamentele ANP.

Scamatoria de senzație este însă faptul că, în ciuda prealungului concediu, a acaparat nu mai puțin de 1301 ore suplimentare, deși în Condiţiile de muncă ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, Art. 45, pct (5) se precizează: „Munca peste durata normală a timpului de lucru poate fi prestată şi sporurile prevăzute la alin. (4) se pot plăti numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă în scris de şeful ierarhic, fără a se depăşi 120 de ore anual, iar în cazuri cu totul deosebite se poate aproba efectuarea orelor suplimentare şi peste acest plafon, dar nu mai mult de 360 de ore anual, cu aprobarea ordonatorului de credite şi cu încadrarea în fondurile bugetare aprobate.”

Cu experiența sa de fost șofer în cadrul Ministerului Justiției, actual uns director de penitenciar,  Stanciu a insistat în tupeu și chiar a cerut daune morale ANP.

Comisarul Stanciu dă Ministerul Justiției în judecată, iar Tribunalul Dâmbovița a dat următoarea soluție: „Respinge cererea de obligare a pârâtului la plata daunelor morale. Document: Hotarâre  1429/2019  03.12.2019 ”. Așadar, pierde procesul, rămâne cu buza umflată și cu portofelul dezumflat.

De la momentul revenirii în scaunul de director, cu îngăduința de neînțeles a conducerii ANP, pentru că nu știm dacă a fost sesizat Parchetul, Stanciu e nevoit să suporte popririle din salariu pentru a se recupera prejudiciul. Cu toate că a contestat decizia de imputare, dar în februarie 2020 primește o altă înfrângere și îi este respinsă contestația la Curtea de Apel Ploiești.

Așadar, reiese clar că ceea ce au constatat comisiile venite din cadrul ANP și respectiv MJ este adevărat. Păi, asta nu miroase a abuz în funcție, fals intelectual, uz de fals și obținerea de foloase necuvenite?

Astfel, abuzul în serviciu este reglementat ca infracţiune în noul cod penal, în art. 297, după cum urmează: „(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.”

Este curios cum derapajele din cadrul legal nu sunt luate în seamă de către autorități.

Mai nou este suspect de favorizarea deținutelor. Unele voci susțin că în luna octombrie dintre toate propunerile de învoire pentru deținute, ar fi aprobat numai uneia.

Se pare că aceasta ar avea aceeași avocată ca și directorul Stanciu. Culmea, la plecarea în învoire a deținutei, cea care a venit și a garantat prin semnătura a fost chiar avocata, după o lungă discuție avută în biroul lui Stanciu. Probabil, altă coincidență…

Printr-o scamatorie, chiar și sporul de HIV la Târgșor a dispărut de când Stanciu a revenit triumfător din revocare.

„Avem patru luni de când nu mai beneficiem de acest spor în condițiile în care stam toată ziua pe secție bot în bot cu deținutele bolnave de HIV, acordăm tratamente, le suportam amenințările, injuriile și toate proastele obiceiuri. Mai nou a dispus constituirea unei comisii de cercetare căreia îi trasează directiva că trebuiesc recuperați banii de la oameni, asta pentru a se spală pe mânuțe dumnealui din cauza faptului că a acordat acest spor nerespectand ordinul. Dar de… dacă beneficia și el nu era problema. Cât a mers, a mers. Nu mai târziu de luna trecuta am avut un incident pe secție, cu o deținută purtătoare a virusului, aceasta refuzând să plece transfer, avea o lamă în gură și amenința pe toată lumea că îi va tăia. Există oare riscul de îmbolnăvire?”, a relatat un angajat al Penitenciarului Târgșor.

Ministerul Justiției și Administația Națională a Penitenciarelor ar trebui să se sesizeze din oficiu în acest caz. Lipsa de reacție a acestor instituții devenind altfel chiar suspectă!

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

La școală, din 14 septembrie, trei scenarii: verde, galben și roșu

Școala începe pe 14 septembrie, iar elevii vor merge la ore numai cu mască. Unde va fi pos…