Acasa Social SINDICATUL EQUITAS din Penitenciarul de femei Ploiești Targșorul Nou va fi prezent la acțiunile de protest declanșate de FSANP

SINDICATUL EQUITAS din Penitenciarul de femei Ploiești Targșorul Nou va fi prezent la acțiunile de protest declanșate de FSANP

9 min read
0
0
446

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor au anunţat luni calendarul acţiunilor de protest, ei solicitând condiţii de lucru mai bune şi plata orelor suplimentare, dar și demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Sindicatul Equitas din cadrul Penitenciarului de femei Ploiești Targșorul Nou, prin reprezentant legal Adrian Grigoroiu, în calitate de președinte, anunță că, începând cu data de 01.08.2018, se alătură celorlalte sindicate afiliate FSANP și va fi prezent la acțiunile de protest declanșate de federație.Conducerea unității va lua cunoștință de faptul că membrii sindicatului vor refuza să mai lucreze suplimentar.

„În perioada următoare vom picheta penitenciarul cu o parte a personalului, astfel încât să nu vulnerabilizam instituția. La începutul lui octombrie, avem planificată, alături de celelalte sindicate, o acțiune la Ministerul Justitiei și în fața Administrației Naționale Penitenciarelor, unde ne vom striga nemulțumirile. Printre revendicările noastre enumerăm plata orelor suplimentare restante (la nivelul sistemului peste 1 mil.), plata integrală a orelor suplimentare curente, rezolvarea problemei deficitului de personal, ne dorim condiții de muncă decente, stoparea imputernicirilor ilegale și, nu în ultimul rând, aplicarea legii cadru a salarizării, prin care personalul din penitenciare este discriminat, fața de celelalte categorii de bugetari.”, a declarat președintele Sindicatului Equitas, Adrian Grigoroiu.

Sindicatul Equitas Târgșor este afiliat Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor membră a Confederației Cartel Alfa.

Acţiunile de protest vor culmina cu refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor şi un miting în uniformă la Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în luna octombrie.

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, între 1 şi 10 august vor fi notificate conducerile penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, „situaţie de natură a duce la blocarea activităţii penitenciarelor”. În aceeaşi perioadă vor fi depuse solicitări scrise din partea membrilor de sindicat pentru plata orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora.

De asemenea, conform sursei citate, între 1 şi 10 august vor fi depuse plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre, în numele membrilor de sindicat, pentru modificarea ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plăţii orelor suplimentare şi a împuternicirilor.

Pe 6 august liderii sindicatelor afiliate vor cere audienţe la directorul general al ANP şi la ministrul Justiţiei, „într-o ultimă încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor”.

Conform comunicatului, pe 10 august angajaţii din penitenciare vor organiza o grevă japoneză, iar pe 19 august – o grevă prin exces de zel la accesul în penitenciare şi la alte activităţi, „care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor”.

În perioada 27 august – 27 septembrie, un număr de 50 – 100 de angajaţi în uniformă vor picheta penitenciarele, iar între 1 şi 10 septembrie vor fi depuse acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.

Pe 3 octombrie va fi organizat un miting în uniformă la Ministerul Justiţiei şi la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi un marş de protest între cele două instituţii, iar începând cu luna octombrie angajaţii anunţă că vor refuza să intre în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor.

„Ministrul Justiţiei a promis acum un an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate”, se arată în comunicat.

Printre revendicările lucrătorilor din penitenciare se numără şi plata orelor suplimentare restante.

„În continuare sunt peste un milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiţiei s-a angajat, acum şase luni, la Penitenciarul Vaslui că acestea vor fi plătite şi nu s-a ţinut de cuvânt”, se precizează în comunicat.

Sindicaliştii mai solicită stoparea împuternicirilor ilegale.

„Cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de un an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrică se află de mai bine de două luni în această situaţie”, spun sindicaliştii, în comunicat.

Totodată, printre revendicări se află eliminarea discriminărilor salariale şi aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare.

„În legătură cu o parte dintre revendicări, cele care îmbracă aspecte infracţionale, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a depus deja plângeri penale împotriva ministrului Justiţiei”, se mai arată în comunicatul citat.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Semnificația Rusaliilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, a…