Acasa Diverse Super Luna 2016 poate fi vazută pe 14 noiembrie

Super Luna 2016 poate fi vazută pe 14 noiembrie

5 min read
0
0
203
Superluna va avea loc pe data de 14 noiembrie 2016 și va fi cea mai spectaculoasă din ultimii 70 de ani se va afla la cea mai apropiată distanţă de Pământ, eveniment ce a mai avut loc în urmă cu aproape 70 de ani, în luna ianuarie a anului 1948. Multă lume nu ştie însă că următoarea dată când se va mai apropia de Pământ la o astfel de distanţă va fi în 2034.
„Super Luna” va putea fi observata in noaptea de luni, 14 noiembrie, un spectacol inedit de aproape 70 de ani pentru astronomi si pasionati, scrie AFP.
„La rasarit, observatorii vor avea impresia ca Luna este gigantica”, a declarat Pascal Descamps, de la Observatorul din Paris.
In acea noapte, doua fenomene astronomice se vor suprapune: faza de luna plina intervine in momentul in care satelitul, a carui orbita este eliptica, se afla in cel mai apropiat punct de Pamant, astfel incat va aparea mai mare si mai stralucitor decat de obicei.
Luna va atinge perigeul, punctul cel mai apropiat de Terra, la ora 11,22 GMT (ora 1, in Romania) si va fi vizibila in cursul noptii peste tot in lume.
„O Super Luna poate fi cu pana la 14% mai mare si 30% mai luminoasa decat Luna plina la apogeul sau (punctul orbitei cel mai indepartat de Terra), potrivit NASA.
Aceste Super Luni revin la fiecare 1 an si 48 de zile. „Dar exista super Luni mai super decat altele”, noteaza astronomul francez.
Luni, ea va fi la doar 356.509 km de Terra (fata de o distanta medie de 384.400 km). „Trebuie cautata data de 26 ianuarie 1948 pentru a avea o Super Luna a carei distanta fata de Pamant sa fie mai mica”, explica Pascal Descamps. Si va trebui asteptata data de 25 noiembrie 2034 pentru ca Luna sa se apropie la fel de noi.
De aici si numele de „super extra Luna” ales de NASA.
In plus, „cum sistemul Pamant/Luna se apropie de momentul anului in care este cel mai aproape de Soare (4 ianuarie 2017), Luna va primi mai multa lumina solara decat de obicei, ceea ce ii va spori si mai mult luminozitatea”, arata Asociatia Astronomica Irlandeza (IAA).

Satelitul natural al Terrei se va apropia cel mai mult – devenind pe bolta mai stralucitoare si mai mare – fata de Terra decat a facut-o in ultimii 70 de ani, pe 14 noiembrie.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sWAN0FwfD5M]

Fenomenul de Super Luna se produce relativ des. Insa se intampla foarte rar ca Luna sa para atat de mare ca aceea care va aparea pe bolta in noiembrie 2016. Luna va mai fi la fel de aproape abia in 2034. Ultima oara cand s-a aflat la o distanta atat de mica fata de Terra s-a intamplat in 1948.

Pe 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfarsitul anului 2016. Una a fost deja vizibila pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va aparea pe bolta pe 14 decembrie.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Decizia CAB privind carantina de la Gornet, nelegală!

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) consideră că decizia Curţii de Apel Bucureş…