Acasa Economic Supermarketurile, obligate să doneze produsele care mai au trei zile până la expirare

Supermarketurile, obligate să doneze produsele care mai au trei zile până la expirare

2 min read
0
0
115

Începând cu data de 21 mai, intră în vigoare legea menită să combată risipa alimentară. Marile lanțuri de magazine şi producătorii de alimente sunt obligaţi să doneze produsele care mai au trei zile până la expirare. De aceste produse, pot beneficia gratuit fundațiile și asociațiile umanitare, spitalele, orfelinatele sau căminele de bătrâni.

Operatorii economici au şi alternativa de a comercializa alimentele aflate aproape de termenul de expirare către întreprinderi sociale, însă preţul nu trebuie să fie mai mare de 3% plus TVA faţă cel de achiziţie.

Legea prevede şi amenzi drastice, de până la 10 mii de lei, pentru cei care nu se conformează. Numai anul trecut, în România au fost aruncate la gunoi aproximativ 15 mii de tone de alimente.

România este pe locul nouă în topul risipei de alimente în Europa. Deşi avem o legislaţie fix pentru combaterea risipei de hrană, normele metodologice nu au fost încă elaborate. Ca lumea să înţeleagă exact ce presupune legea şi care va fi rolul fiecărui actor implicat în proces, astăzi a avut loc prima conferinţă pe tema risipei alimentare, după adoptarea legii împotriva risipei alimentare. 6.000 de tone de alimente ajung zilnic la gunoi în România. Este realitatea de la care porneşte demersul împotriva acestei risipe.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Amenzi de peste 21 de milioane de lei aplicate de poliţişti în ultima săptămână

Poliţiştii au aplicat, la nivel naţional, amenzi de peste 21 de milioane de lei în ultima …