Acasa Opinii Tsunami și Covidul

Tsunami și Covidul

5 min read
0
0
1,918

În 2004, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara Richter, Indonezia a fost lovită de un devastator val de tip Tsunami. Sute de mii de morți și răniți, dispăruți, peste un milion de gospodării distruse. Și, desigur, tot felul de întâmplări incredibile la care unii au fost martori și pe care le-au povestit ulterior.
Îmi amintesc că presa a scris despre cazul unei familii care venise la plajă în orele dinaintea cutremurului. Cei mari stăteau liniștiți sub umbrele, iar fetița lor, în vârstă de 14 ani se juca în apă. La un moment dat, s-a întâmplat un fenomen pe care adulții nu-l mai întâlniseră: oceanul a început să se retragă pe o distanță de aproape 100 de metri. Curioșii s-au dus înspre larg, ca să vadă ce se ascunde în nisipurile rămase dezgolite. Doar fetița despre care vorbeam a început să strige și să fugă spre părinții ei. Le-a spus „repede, repede, altfel nu mai scăpăm” și toți trei au luat-o la goană către hotelul aflat la câteva sute de metri depărtare. Au urcat în camera lor de la etajul 7 și au ajuns numai bine ca să poată vedea valul gigantic cum se năpustește asupra plajei și cum înghite de-a valma tot ce întâlnește în cale.
De unde știa fetița ce urmează să se întâmple? De la școală! Profesoara de geografie le descrisese copiilor modul în care se formează un tsunami și semnele după care se poate deduce că se apropie. Retragerea apelor era unul dintre ele. Fetița și-a dat seama de uriașul pericol și a reușit să se salveze nu numai pe sine, ci și pe cei dragi.
Astăzi, în fața uriașului val de Covid19 care ne amenință pe toți, vocile celor care avertizează cu privire la iminența pericolului sunt întâmpinate cu neîncredere, cu ostilitate, ba chiar cu ură. Tot felul de indivizi cu două clase, ca trenul, oameni care nu știu nimic despre nimic, nu doar că neagă pericolul reprezentat de Covid sau însăși existența virusului, dar au ajuns să scandeze, la racla cu moaște de la Iași „Jos doctorii!”. Asemenea orori, asemenea deteriorare a sistemului de valori pe care l-am îmbrățișat noi, europenii, este greu de înțeles. Faptul că există oameni de un atare nivel de primitivism și că ei nu scapă niciun prilej de a se manifesta în contrasens cu europenismul, ar putea să indice prezența printre noi a unor forțe ale răului incredibil de puternice, active, dirijate, care nu se vor lăsa până nu vor avea câștig de cauză – cel puțin aici, în proximitatea întunericului roșu.
Iar faptul că parte dintre intelectuali se alătură conspiraționiștilor e semn rău. El ar putea să indice teribilul adevăr că nivelul descompunerii e mult mai înaintat decât ne-am închipuit, noi cei care luăm totul, ca întotdeauna, „à la légère”.

Raul Sebastian Baz

 

 

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Condamnată la 13 ani de închisoare, după ce și-a lovit mătuşa cu un topor

O femeie din judeţul Prahova care, în luna mai a acestui an, şi-a lovit mătuşa cu un topor…