Acasa Opinii Turistul român

Turistul român

4 min read
0
0
222

Dacă s-a schimbat ceva în România ultimilor ani, s-a datorat celor câteva milioane din diaspora. S-a datorat celor care, turiști fiind, au încercat să priceapă ceva din locurile prin care au fost. S-a datorat celor care, rămânând pe loc, au citit ori au conștientizat că există și o altfel de lume.

Nu mă refer la cei care au plecat având mentalitatea lucrului făcut de mântuială, „pizda mă-sii, merge și-așa!”, apoi, nerecunoscând nimic din ceea ce au trăit, s-au întors resemnați și scârbiți acasă. Nu mă refer la băieții veseli, excursioniști prin Europa, care fac pipi noaptea pe Domul din Milano.

Nu mă refer la cei care s-au complăcut în mizeria din jur sau au profitat de ea și au reușit să se cațăre ca dovlecii până sus pe vârful gardului. Nu mă refer la românii mândri că sunt români, doar pentru că în plan personal nu au cu ce se lăuda, găsindu-și salvarea în meritele oamenilor din patria în care hazardul i-a adus pe lume.

Mă refer la cei care prin munca cinstită s-au adaptat în alte țări, au reușit, au învățat și alte valori, apoi le-au transmis cunoscuților de acasă. Mă refer la cei care, plimbându-se turiști prin lume, au înțeles că nu devii patriot dacă îi urăști pe unguri. Mă refer la cei care au rămas în țară și, facând abstracție de năclăiala cotidiană, au încercat să trăiască onest. Mă refer la cei care văd în România o țară ca oricare alta, și care, prin exemplu personal, mișcă puțin lucrurile spre bine în jurul lor.

Mă refer la cei care s-au documentat și au priceput că nu doar ceea ce e românesc e pozitiv, la cei care au ieșit puțin din megalomania culturală naționalistă, înțelegând că nu străinii pun în pericol în acest moment unitatea națională, ci corupția și sărăcia. Mă refer la toți cetățenii români, indiferent de etnie, care nu stau să-și plângă de milă, ci își transformă energia în lucruri pozitive.

La mulți ani România, oriunde te-ai afla!

Cristian Daniel

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Decizia CAB privind carantina de la Gornet, nelegală!

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) consideră că decizia Curţii de Apel Bucureş…