Acasa Politică Ultimele măsuri luate de Guvernul Orban

Ultimele măsuri luate de Guvernul Orban

8 min read
0
0
169

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că Guvernul a decis că va suporta costurile pentru plata angajaţilor trimişi în şomaj tehnic, ”Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, a precizat premierul. El a mai afirmat că a fost adoptată o HG prin care a suplimentat bugetul Ministerul Sănătăţii cu 42 de milioane de lei şi că a fost majorat plafonul de garantare a creditelor pentru IMM. De asemenea, şeful Executivului a anunţat majorarea pedepselor pentru infracţiuni comise în contextul epidemiei de coronavirus şi a fost introdusă şi o nouă infracţune – omisiunea de a da date.

”Am luat o măsură de modificare a Codului Penal privitoare la infracţiunile care se petrec în contextul epidemiei. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemie”, „a declarat Ludovic Orban.

”Ştiţi că există mai multe situaţii – revine dintr- o ţară cu un număr de cazuri şi dacă nu spun adevărul de unde vin, astfel încât autorităţile să ia decizia corectă, vor suferi consecinţele legii. Ei comit o infracţiune care va fi pedepsită cu închisoarea”, a explicat premierul.
El a  anunţat că Guvernul a majorat pedepsele pentru zădărcinirea compaterii bolilor, iar cei care comit această infracţiune vor avea dosar penal.
”Nu puteam accepta ca cetăţeni iresponsabili – izolaţi sau în carantină – să umble prin societate şi să infecteze alte persoane!”, a afirmat Orban, care a avertizat că pentru a apăra sănătatea cetăţenilor români, Guvernul va lua măsuri oricât de dure.
Este introdusă în Codul Penal şi o nouă infracţune – omisiunea de a da date – dacă în ancheta epidemiologică cineva nu dă informaţii complete – se consideră omisiune şi se poate constitui dosar penal
”Ştiu că cea mai mare parte a românilor care trec prin măsuril de izolare sau carantină cei mai mulţi respectă deciziile autorităţilor şi am decis să-i sancţionăm pe cei care nu înţeleg să respecte măsurile punând în pericol sănătatea şi poate char viaţa cetăţenilor”, a conchis Ludovic Orban.
”Am suplimentat bugetul ministerului sănătăţii cui 42 de milioan de leie pentru susţinerea centrelor de caratintă”, a anunţat premierul.
–  Am luat decizia de a suplimenta bugetul MAI cu 100 de milioane pentru a putea susţine activitatea MAI şi pentru a asigura sumele pentru achiziţiile pentru protejarea diferitelor structuri din subordine – poliţie, Poliţie de forntieră, DSU, Jandarmerie
– Am asigurat capital de lucru pentru Unifarm, din subordinea MS, pentru a fi mai eficientă în derularea achiziţiilor pentru susţinerea activităţii
Premierul a anunţat şi măsuri necesare în situaţia în care ne găsim pentru a susţine angajaţii şi angajatorii afectaţi, printre acestea find OUG pentru majorarea plafonului de garantare penntru IMM.
Guvernul asigură plata şomajului tehnic
”Altă măsură este aceea de a asigura plata şomajului tehnic, a celor care intră în şomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM. Aici am luat această decizie  pentru că este clar că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie şi multe nu au capacitatea de a asigura plata salariilor şi există riscul ca angajaţii să fie trimişi în şomaj, să fie daţi afară, utilizându-se forţa majoră, sau să li se suspende contractele de muncă. Vom plăti 75% din salariul brut, cât este idemnizaţia lunară de şomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu”, anunţă Orban.
El a explicat că avem două categorii de angajatori. Una este cea afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorităţi, hoteluri, restaurante, instituţii de spectacol, prin suspendarea activităţi pe perioada situaţia de urgenţă.
A doua categorie sunt  companiile care nu au fost afectate direct de măsurile dispuse, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus.
”Pentru a beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îi mai pot plăti, vor trebui să depună o declaraţie pe propria răspundere. Să le fie scăzută cifra de afaceri cu 25 la sută. Am avut în analiză şi o măsură de susţinere a companiilor pentru plata salariilor. Am luat decizia de a susţine plata şomajului tehnic din cauza contextului. Dacă susţineam plata salariului, am fi instituit obligaţia de a se duce la muncă, ori am considerat că este mult mai utilă măsură de a plăti acest şomaj tehnic pentru a nu merge la serviciu şi a evita contacte sociale”, a argumentat Orban.
Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

A fost confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical. Senatul ar putea vota propunerea care prevede acordarea unei pensii copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu COVID-19

Ministerul Sănătății a confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în râ…