Acasa Cultură Un tânăr din Ploiești vrea să readucă oamenii mai aproape de cărți. Iată cum:

Un tânăr din Ploiești vrea să readucă oamenii mai aproape de cărți. Iată cum:

6 min read
0
0
237

În Ploiești există un concept dedicat persoanelor pasionate de literatură; Artă Lirică se numește. Un site cu același nume se găsește extrem de ușor în motorul de căutare Google, iar numărul celor care îi trec pragul lunar trece ușor de 3000 de vizitatori unici (www.arta-lirica.blogspot.ro). Pe lângă acesta, mai există și o pagină de Facebook (www.facebook.com/ArtaLirica) ce se apropie cu pași repezi de 5000 de aprecieri, dar și un canal de Youtube (www.youtube.com/user/ArtaLirica13) pe care se găsesc spoturi video dedicate poeziei.

Conceptul a fost realizat de Georgian Ghiță, un tânăr de 29 de ani, îndrăgostit de această arie lirică. În plus, el mai pune la dispoziție tuturor celor interesați și diferite materiale promoționale; tricouri, hanorace, căni, brelocuri, semne de carte și chiar stickere, toate găsindu-se pe magazinul său oficial (www.magazinartalirica.blogspot.ro).

Tot pe site-ul mamă există o trimitere către un alt proiect; Clubul de Lectură, care pare a fi o bibliotecă on-line. Modul de împrumut este simplu și, ca orice bibliotecă respectabilă, există o procedură simplă prin care oamenii pot intra în posesia cărților pe care Georgian le pune la dispoziție, mai exact un mic permis de acces ce poate fi completat foarte ușor.

Cum munca nu era una mare în viziunea sa, tânărul a continuat, ajungând astfel să stabilească parteneriate de imagine cu anumite companii din Ploiești, prin care promovează aria literară. Filarmonica „Paul Constantinescu” este unul dintre partenerii săi de renume, dar și o pizzerie, un bar-restaurant și o firmă de reciclare se mai numără printre „prietenii” săi.

Un alt proiect se numește Cartea de la spate. Inspirat de câțiva tineri din Canada, care au dat naștere unei idei, Georgian, a pus în practică ce a văzut pe internet, astfel a început să uite cum bună intenție în diferite locuri din oraș cărți însoțite de un bilețel prin care îndrumă oamenii să le ia, să le citească și să procedeze ca el, uitând altele oriunde doresc ei.

Tot din pasiunea pentru literatură a pornit și un maraton al donațiilor. La anumite intervale de timp, el donează rechizite împreună cu prietena sa, copiilor dornici să meargă la școală, dar și pizza, dulciuri și alte lucruri de care micuții să se bucure.

„Am încercat să fac ceva pentru oraș, pentru tineri în special, fiindcă pasiunea pentru poezie, proză sau roman a cam dispărut, iar noi, cei de azi, fără aer, apă, hrană și cultură suntem niște oameni terminați. În tot ce fac văd o bucurie, un fapt aparte, diferit de alte lucruri de pe piață, dacă îi mai pot spune piață. Nu am niciun câștig material, sau dacă voi avea, toți banii strânși vor merge către copiii nevoiași. Mi-aș dori foarte mult ca oamenii să nu se mai afunde în telefoanele mobile pe străzi, în autobuze sau la terase, ci să citească multe cărți. Sunt convins că acest popor ar evolua mai mult și nu s-ar mai auzi sintagma „Este mai bine în străinătate decât aici”.” a declarat Georgian Ghiță!

Șerban Ulmeanu

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

PNL a câştigat detașat Primăria Ploieşti cu aproape 60% din voturi. Vezi componența Consiliului Local

Candidatul PNL, Andrei Volosevici, a câştigat Primăria Ploieşti cu aproape 60% din voturil…