Acasa Eveniment Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, decorată de președintele Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer

Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, decorată de președintele Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer

5 min read
0
0
3,415

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de decorare a unor instituţii de învăţământ superior, cu prilejul Zilei Naţionale a României, printre acestea fiind și Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, în semn de apreciere deosebită pentru rezultatele de excepţie obţinute în procesul de formare intelectuală şi umană a tinerelor generaţii, pentru promovarea calităţii învăţământului universitar românesc.

Ordinul Meritul pentru Învățământ cuprinde 4 grade. Ierarhia în ordine descrescătoare, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) pct. II.4 din Legea nr. 29/2000, cu modificările și completările ulterioare, este următoarea:

a) Mare Ofițer;

b) Comandor;

c) Ofițer;

d) Cavaler.

Sumele necesare confecționării însemnelor, rozetelor, etuiurilor brevetelor și cutiilor decorațiilor Ordinului Meritul pentru Învățământ și ale Medaliei Meritul pentru Învățământ sunt asigurate din bugetul aprobat anual Administrației Prezidențiale.

„Fără îndoială, cu ocazia Centenarului ar trebui să mulţumim universităţilor pentru uriaşa lor contribuţie în formarea de specialişti în diverse domenii, precum şi pentru activitatea lor în cercetare şi inovare. În secolul XXI, rolul lor va fi mai important ca niciodată, pe măsură ce automatizarea şi digitalizarea economiei cresc nevoia societăţii pentru specialişti de vârf , dar şi antreprenori creativi. Doar cu ajutorul unei educaţii de calitate putem să atingem obiectivele pe care ni le propunem ca ţară în al doilea secol de unitate”, a declarat președintele României în cadrul ceremoniei.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Naționale a României. Pe lângă reprezentanți ai mediului universitar românesc, în cadrul ceremoniei festive au mai fost decorați și reprezentanți de seamă ai domeniului medical și cultural.

Ordinul ”Meritul pentru Învățământ” este o decorație care se poate acorda cetățenilor români sau străini, personal didactic, de cercetare științifică și alte categorii de personal, care au merite deosebite în dezvoltarea învățământului de diferite tipuri, niveluri și forme de organizare și în cercetarea științifică sau au contribuit la strângerea legăturilor dintre instituțiile de învățământ din străinătate și cele din România.

Ziua Ordinului ”Meritul pentru Învățământ” se sărbătorește la 3 octombrie, data primei instituiri a ordinului, în anul 1898. În 1898 era instituită medalia ”Răsplata Muncii pentru Învățământul Primar”, prin decret regal, la inițiativa lui Spiru Haret, ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice. În 1900 au fost instituite medaliile ”Răsplata Muncii pentru Învățământul Secundar” și ”Răsplata Muncii pentru Învățământul Profesional”, conform site-ului canord.presidency.ro. Aceste trei medalii au fost ulterior unificate, rezultând Medalia ”Răsplata Muncii pentru Învățământ”. Decorația avea forma unei medalii circulare, cu efigia regală înconjurată de inscripția ”CAROL I REGE AL ROMÂNIEI”. În anul 1931 medalia a fost înlocuită cu Ordinul și Medalia ”Meritul Cultural” categoria ”F”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…