Acasa Social Violența domestică: 500.000 de victime, anual, în România

Violența domestică: 500.000 de victime, anual, în România

2 min read
0
0
94

Agresorii ar putea fi obligați să răspundă penal, chiar dacă victimele violenței domestice renunţă la plângeri. E un nou proiect de lege care, dacă va trece de Parlament, va înlătura riscul de agresiuni și abuz, spun inițiatorii. Acum, legea lasă o portiţă pentru agresori: scapă de răspunderea penală, în cazul împăcării cu victima.

În România, violenţa domestică face 500.000 de victime, anual. Dintre care, peste 90 la sută, femei. Doar 15.000 fac însă plângeri. Şi foarte puţine ajung în instanţă.

Pentru o lovitură, agresorul riscă să stea până la 3 ani după gratii. Dacă se împacă, însă, cu victima, dosarul penal se clasează.

Cine loveşte o dată va recidiva, o arată clar statisticile.

Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi pe agresori, ea riscă să nu fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele!

grasa-1

E una dintre motivaţiile unui proiect de lege semnat de aproape 60 de deputaţi. Ei propun modificarea Codului Penal astfel încât împăcarea să nu mai înlăture răspunderea penală. Portiţa de acum menţine riscuri majore, se arată în expunerea de motive

Asociaţia „Necuvinte” a propus un proiect similar, promovat prin UMDR, dar respins la Camera Deputaţilor. ONG-ul spune că impactul ar fi enorm, dacă noul proiect va trece.

Trebuie schimbata însă şi mentalitatea că „bătaia e ruptă din rai”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cristian Mihai Ganea, viceprimar Municipiul Ploiești

Minunea învierii lui Iisus să dăinuie în inimile voastre, să vă lumineze viaţa şi să vă ad…