Acasa Opinii VIRGILisME: De ce omul sfințește locul și „preasfințitul” nu?

VIRGILisME: De ce omul sfințește locul și „preasfințitul” nu?

6 min read
0
0
89

Nu sunt ateu, dar nu voi fi niciodată vreun fanatic religios. Cred în Dumnezeul meu. Poate cred și în extratereștrii… Poate și pe ei i-a creat Dumnezeu. Sau viceversa! Sau… e totuna! Deocamdată, suntem prea mici pentru analize atât de mari. Deocamdată, trebuie să fim mici ca analizele să nu devină atât de mari. Nu vreau în aceste rânduri să combat credința, chiar dacă în numele acesteia au murit sau au fost torturați până la moarte milioane de oameni de-a lungul istoriei.

Cert este că nu am încredere în preoți, clar! Știu, ca în orice branșă, există și uscături. Am cunoscut și preoți adevărați. În general, pe preoți îi impart în trei categorii. Poate la fel ca pe polițiști sau avocați.

Sunt preoți care sunt capabili să presteze orice muncă intelectulă și te întrebi de ce au ales acestă cale. Aceștia, până la urmă, își fac munca cu pasiune. A doua categorie ar fi cei care nu sunt făcuți pentru asta, dar o fac pentru că… ori e tradiție de familie și l-a obligat tac-su să păstreze parohia să nu ajungă ascet prin peșteri, ori prinde dragul, pe parcurs, și pare făcut pentru asta. A treia categorie, însă, e cea mai periculoasă, adică cei care nu au ce căuta în sutană, dar ajung acolo pentru că e singura șansă de a câștiga, voit sau impus, un respect al comunității.

Nu am înțeles de ce, ÎNCĂ, tot soborul de preoți, indifferent de rang, de preasfințiri, nu e controlat financiar de organele abilitate? De ce administratorii propriilor firme pot intra în pușcărie pentru evaziune fiscală și soborul de preoți care li se dau case parohiale și biserici pe mână nu răspund în fața legii? De ce această „preasfințită” categorie e scutită de taxe, impozite, tva și alte obligații fiscal?  Totuși, pe de altă parte, preasfințiții sunt colectori ai taxei pe prostie.

Părerile expuse aici sunt ca urmare a unui comunicat de presă emis de marii  care se vorbiră și se sfătuiră, adică mitropoliții Moldovei și Bucovinei, despre preotul îndărătnic, unul dintre cei mulți „sutaniști” care ne predică cu zel și păcătuiesc cu iscusință.

Un comunicat la fel de sec ca cel al unei comisii de disciplină judiciară când analizează probitatea morală a unui procuror.

Iată și comunicatul – scris simplu după vorbă, după port – ca să priceapă orice babă pupătoare de oase cu gândul că sigur sunt moaște , nu orice iadeș oarecare:

„Comunicat de presă În ziua de 14 iulie 2017, s-a întrunit la Reședința mitropolitană din Iași Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Sinodul mitropolitan a luat act cu tristețe de existența în spațiul public a unor dezbateri cu privire la presupuse abateri de natură morală, atribuite Preasfințitului Corneliu, Episcopul Hușilor.

Membrii Sinodului mitropolitan au luat act de declarația Preasfințitului Corneliu, care a afirmat ca acuzațiile care i se aduc nu au un suport real, fiind false.

PS: Acest material poate fi considerat un pamflet doar de cei care, încă, mai gândesc. Orice asemănare cu personaje rupte de realitate nu este deloc întâmplătoare!

popa1

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…