Acasa Diverse Ziua Internaţională a Femeii. Tradiții și obiceiuri de 8 Martie

Ziua Internaţională a Femeii. Tradiții și obiceiuri de 8 Martie

11 min read
0
0
413

Ziua Internaţională a Femeii, 8 Martie. este una dintre cele mai asteptate sarbatori ale primaverii. În această zi, oamenii sărbătoresc puterea femeilor din toată lumea. Sărbătoresc determinarea femeilor, lupta pentru egalitate şi în acelaşi timp, gingasia si frumusetea femeilor. Dăruieşte-i o floare mamei sau soţiei, alături de un mesaj care să o facă să se simtă deosebită.

Sărbătoarea datează din timpul legendelor despre zeii Olimpului, când grecii au închinat zeiţei Cybele, zeiţa pământului şi mama tuturor zeilor, festivalul Hilaria desfăşurat de pe 15 până pe 18 martie. Legenda zeiţei Cybele a fost preluată şi în mitologia romană, iar cultul ei prin urmare sărbătorit în calendarul roman. În Anglia anilor 1800, a fost menţionată Duminica Mamei, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paştelui. Cu această ocazie, oamenii aveau o zi liberă, când mergeai în vizită şi duceai mamelor prăjituri. Obiceiul primise numele „mersul la colindatul mamei“ şi în acea zi fiecare mamă din Regat primea o prăjitură tradiţională, apoi mamele le dădeau copiilor binecuvântarea.

Ziua de 8 MARTIE este recunoscută în întreaga lume ca ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII. Semnificaţiile zilei de 8 MARTIE sunt legate şi de lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi, confundându-se ulterior cu o sărbătoare a mamelor în țările din fostul bloc sovietic.

 În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 MARTIE ca ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII.

ZIUA FEMEII a fost recunoscută ca sărbătoare internațională în 1977, devenind o tradiție în majoritatea țărilor din Europa și în SUA, fiecare sărbătorind-o așa cum o simte. Ziua de 8 MARTIE este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție.

După Revoluția din 1989 noțiunea de ziua mamei este înlocuită cu ZIUA FEMEII.

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie

În întreaga lume, 8 Martie este sărbătoare oficială în ţări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.

În ţările baltice, de 8 Martie se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri şi flori acestora. Conotaţia politică din Rusia a dispărut, iar felicitările de 8 Martie sunt oferite femeilor din întreaga ţară.

În Italia, de 8 Martie sunt organizate reuniuni pe tema afirmării drepturilor femeilor, a siguranţei acestora la locul de muncă, a sănătăţii. În această zi, bărbaţii din Italia oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene şi ciocolata sunt daruri oferite frecvent şi femeilor din Rusia şi Albania.

În Portugalia şi nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 Martie în oraş, în grupuri formate numai din reprezentante ale sexului frumos. Femeile din Pakistan celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentru drepturile femeii şi încercările de natură culturală sau religioasă prin care au trecut acestea. În China, pe data de 8 martie, femeile au după-amiaza liberă. În această zi se obişnuieşte ca bărbaţii să dăruiască flori şi mici cadouri femeilor din viaţa lor – soţiilor, iubitelor, mamelor, fiicelor şi colegelor.

ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII în Vest simbolizează emanciparea femeii, fiind instituită pentru a promova drepturile acestora și egalitatea cu bărbații. Pe de alta parte, ZIUA INTERNATIONALA A FEMEII este percepută ca o moștenire comunistă, în estul Europei.

În Pakistan, la o acţiune dedicată marcării tradiţiei Mărţişorului şi a Zilei Internaţionale a Femeii desfăşurată în 5 martie au participat aproximativ 60 de doamne din comunitatea de români care locuiesc în capitala pakistaneză. Participantelor la acţiune li s-a transmis un mesaj în care au fost subliniate aspecte privind tradiţia Mărţişorului în România, faptul că aceasta a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial UNESCO, fiind specifică României, Bulgariei, Republicii Moldova Serbiei şi Macedoniei de Nord.

Au fost proiectate filmul „Femei Remarcabile din România” (realizat de către ONG Professional Women’s Network Romania), o prezentare despre tradiţia Mărţişorului în România (realizată prin eforturile colectivului misiunii), scurte filmuleţe de promovare a României şi imagini cu ţara noastră. Fundalul sonor a fost acoperit cu muzică instrumentală românească, în interpretarea unor artişti români celebri precum Gheorghe Zamfir şi Dumitru Farcaş, conform unui comunicat difuzat de Ambasada României în Pakistan.

Ambasada României în Franţa a găzduit la 4 martie o seară dedicată sărbătoririi rolului femeii în societatea contemporană, în contextul Zilei Internaţionale a Femeii şi al marcării a 50 de ani de Francofonie. La acest eveniment, ambasadorul Luca Niculescu a evocat femeile de origine română care, prin destinele lor extraordinare, au marcat secolul trecut sau perioada contemporană: „Iulia Haşdeu, prima româncă înscrisă la Sorbona, Maria Cuţarida-Crătunescu, prima româncă licenţiată în medicină, Virginia Andreescu Haret, prima femeie-arhitect din lume, Eliza Leonida Zamfirescu, prima femeie-inginer din Europa, Sarmiza Bilcescu, prima femeie din Europa licenţiată în drept, dar şi prima din lume cu un doctorat în drept şi prima avocată din România, sau Florica Bagdasar, prima femeie ministru în România (ministrul sănătăţii)”, conform paginii de Facebook a Ambasadei României în Franţa.

Redacția stiriproprahova.ro urează tuturor doamnelor și domnișoarelor să aibă o viață plină de de zile primăveratice! 

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

A fost confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical. Senatul ar putea vota propunerea care prevede acordarea unei pensii copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu COVID-19

Ministerul Sănătății a confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în râ…