Acasa Eveniment Ziua tatălui

Ziua tatălui

4 min read
0
0
364

Ziua tatălui este sărbătorită în România în cea de-a doua duminică a lunii mai, respectiv la 10 mai 2020.

Iniţiativa marcării, în România, distinct, a unei Zile a mamei şi a unei Zile a tatălui a aparţinut Alianţei Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA) şi unui grup de şapte parlamentari români, ”preocupaţi de susţinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului şi de întărirea rolului fiecărui părinte în creşterea şi educarea propriului copil”, după cum se arată în expunerea de motive postată pe site-ul www.cdep.ro.

Totodată, cele două zile, atât cea pentru celebrarea mamei cât şi cea dedicată tatălui, au fost propuse spre a fi sărbătorite în luna mai, ţinând cont de faptul că Organizaţia Naţiunilor Unite a instituit data de 15 mai ca Zi internaţională a familiilor, dar şi de sărbătorirea Zilei copilului la 1 iunie. Astfel, trei săptămâni consecutive sunt marcate de sărbători dedicate copiilor, părinţilor şi familiei.

Propunerea legislativă pentru instituirea acestor două zile a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, şi de Camera Deputaţilor, la 29 septembrie 2009, Legea nr. 319/2009 fiind promulgată la 13 octombrie 2009. Până în acel an, România fusese printre puţinele state care nu avea o astfel de tradiţie în mod oficial, iar prin instituirea Zilei tatălui, este evidenţiat rolul jucat de tată în viaţa copilului său, în familie, dar şi în societate.

Marcarea distinctă a Zilei mamei şi a cea a tatălui ajută la recunoaşterea contribuţiei individuale a fiecăruia dintre ei la viaţa de familie şi la construirea societăţii în general, confirmând, în acelaşi timp, perfecta egalitate în drepturi a celor doi părinţi, şi promovând, totodată, modele pozitive în societate, părinţi responsabili, implicaţi în creşterea şi educarea copiilor.

Ziua tatălui este sărbătorită în jurul lumii la date diferite, neexistând o tradiţie bine conturată în jurul unei zile anume. Zilele tatălui recunoscute oficial variază de la ţară la ţară, potrivit site-ului https://www.timeanddate.com/.

Astfel, în Canada, Marea Britanie şi SUA este marcată în cea de-a treia duminică a lunii iunie; în Australia şi Noua Zeelandă – în prima duminică din septembrie; în Brazilia – în cea de-a doua duminică din august. Fiind o sărbătoare relativ modernă, tradiţiile privind celebrarea ei diferă nu doar de la o ţară la alta, ci şi de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară au organizat mitinguri de protest

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară, reprezentând 85% din totalul personalulu…