Acasa Social 140 de persoane din Ploiești au ajuns la spital muşcate de căpuşe

140 de persoane din Ploiești au ajuns la spital muşcate de căpuşe

8 min read
0
0
228

Aproximativ 140 de persoane din Ploieşti au ajuns la spital, de la începutul lunii aprilie până în prezent, după ce au fost muşcate de căpuşe, în condiţiile în care în municipiu nu se fac activităţi de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie din cauza numeroselor contestaţii făcute în urma procedurii de achiziţie publică. În aceste condiţii, primarul oraşului a cerut prefectului convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care, după ce s-a întrunit joi, a anunţat că nu se poate implica în modul în care se derulează procedurile de achiziţie publică.

Conform unui comunicat dat publicităţii joi, după întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca urmare a unei solicitări a primarului municipiului Ploieşti, Adian Dobre, de la 1 aprilie până în prezent 140 de persoane s-au prezentat la unităţi sanitare după ce au fost muşcate de căpuşe, iar în unităţile şcolare nu s-au realizat acţiuni de deratizare, dezinfecţie şi dezisencţie.

În plus, odată cu creşterea temperaturilor apare riscul îmbolnăvirii în urma înţepăturilor de ţânţari, iar în această perioadă în Ploieşti nu se pot face activităţi de deratizare şi dezinsecţie din cauza contestaţiilor făcute ca urmare a procedurii de achiziţie publică.

Primarul oraşului, Adrian Dobre, a solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă declararea stării de urgenţă în problema deratizării, dezinsecţiei şi dezinfecţiei în municipiul Ploieşti, însă membrii CJSU reuniţi joi au ajuns la concluzia că nu au atribuţii în acest sens.

”Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nu urmăreşte modul în care o primărie cheltuieşte banii de la bugetul local sau derulează achiziţii publice şi nu poate dispune măsuri specifice, neavând atribuţii în acest sens. Potrivit OG nr.21/2004, primarul este preşedintele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi din această poziţie, alături de membrii comitetului, poate evalua situaţiile de urgenţă produse pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale, stabileşte măsuri şi acţiuni specifice pentru gestionarea acestora şi urmăreşte îndeplinirea lor” a anunţat joi Prefectura Prahova.

Având în vedere numărul mare al celor muşcaţi de căpuşe, dar şi faptul că nu s-a făcute deratizarea şi dezinsecţia în şcoli, grădiniţe sau alte instituţii publice, dar nici în parcurle din oraş, CJSU a precizat că „se va întocmi un plan judeţean de măsuri pentru prevenirea şi combaterea vectorilor valabili în perioada mai-octombrie 2018”, plan care va fi anaizat într-o şedinţă programată pentru vineri.

Boala Lyme, este cea mai comună infecţie al cărei agent etiologic se transmite prin căpuşă. Atragem atenţia populaţiei despre măsurile ce trebuiesc intreprinse spre a evita infestarea cu căpuşe.
MĂSURI DE PROTECŢIE PERSONALĂ ÎMPOTRIVA INFESTĂRII CU CĂPUŞE
1. Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
2. Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
3. Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ-antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
4. Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.
5. Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.
6. Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele.
După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Din cauza gripei, școlile din toată țara vor fi închise vineri

Şcolile din toată ţara vor fi închise vineri, din cauza gripei, au decis ministerele Sănăt…