Acasa Cultură A murit Isus! Trăiască iepurașul!

A murit Isus! Trăiască iepurașul!

6 min read
0
0
143

Pe parcursul întregului an suntem periodic împinși să cumpărăm, astfel încât populația nu mai întelege din sărbătorile pe care le trăiește, fie ele si religioase, decât că TREBUIE să mănânce și să cumpere electronice și electrocasnice!

Știm cu toții că o sărbătoare importantă cum este Crăciunul nu mai transmite conotații religioase în sufletul nostru, prima scenă fiind ocupată de pomul colorat și cadourile cât mai multe și cât mai scumpe aduse de un moș simpatic, uitând că, în acea perioadă, s-a născut Domnul Isus Hristos.

Să revenim și să vedem ce obiceiuri avem în ziua de Paște, sărbătoarea învierii Domnului Isus Hristos. Nu se putea nici de această dată să treaca creștinul prin căința momentului, făra să ajungă la supermarket. După chinurile și moartea violentă a Domnului Isus, surpriză… vine iepurașul cu cadouri. Să cumpărăm și să cumpărăm, dar să aflăm de unde vine acest iepuraș.

Iepurașul de Paști este un personaj fictiv din folclor și un simbol al Paștelui, reprezentat ca un iepure care aduce ouă de Paști. Ca origine este de proveniență germană luterană, rolul său inițial fiind acela de a judeca, la începutul Paștilor, dacă copiii au avut un comportament bun sau au fost neascultători.

Iepuraşul de Paşti este un simbol păgân, emblemă a fertilităţii, asociat de creştini cu apariţiile lui Iisus dupa Înviere. Prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această ţară se credea că iepuraşul aduce ouăle roşii în Joia Mare şi pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paştelui.

În tradiţia păgână anglo-saxonă exista o zeiţă pe nume Eostre, cunoscută drept zeiţa primăverii. Simbolurile ei principale erau oul şi iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.

Primăvara avea loc un festival dedicat zeiţei, care ţinea din martie până la sfârşitul lui aprilie. Când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiţii din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în acelaşi timp şi îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paştelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.

Iepuraşii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar şi penrtu că iepurii sunt puternic legaţi de lună în tradiţia păgână. Iepurele era şi un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paştele în fiecare an.

În Germania, iepuraşii de Paşte erau albi şi se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraş le va aduce un coş plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut şi primii iepuraşi de Paşte dulci, în secolul 19. Ei erau făcuţi din aluat de foi şi zahăr.

În zilele noastre, iepuraşul de Paşte există cam în toată lumea, existând doar mici diferenţe între tradiţii. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elveţia, de exemplu, cucii aduc ouăle colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mic cred în vulpiţa de Paşte.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Poliţiştii ploieşteni au identificat autorii furtului a 5.000 de euro dintr-un autoturism

Polițiștii din cadrul Serviciului investigații criminale al Secției de Poliție nr. 1 Ploie…