Acasa Economic Acțiuni ale polițiștilor în Prahova pentru verificarea comerțului cu substanțe periculoase

Acțiuni ale polițiștilor în Prahova pentru verificarea comerțului cu substanțe periculoase

7 min read
0
0
147

Polițiștii au indisponibilizat peste 36 de tone și 6.500 de litri de substanțe toxice folosite pentru protecția plantelor, în urma a sute de acțiuni efectuate în 23 de județe și în București, pentru verificarea legalității operațiunilor cu substanțe periculoase.

De asemenea, peste 100 de persoane sunt cercetate pentru comiterea a 129 de infracțiuni în domeniu.

În perioada 15 martie — 17 mai a.c., Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a coordonat acțiuni desfășurate la nivel național pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenții economici înregistrați sau autorizați să efectueze operațiuni cu produse de protecție a plantelor.

Polițiștii au acționat în municipiul București și în județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiș, Tulcea și Vaslui.

Astfel, polițiștii specializați în arme, explozivi și substanțe periculoase, cu sprijinul unităților fitosanitare, al Gărzii de Mediu și al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări și controale la 780 de agenți economici care efectuează operațiuni cu acest tip de produse.

nei

În urma activităților desfășurate, au fost constatate 129 de infracțiuni, dintre care 104 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecția mediului, 18 prevăzute de Codul Penal și 7 la Legea 211/2011 privind regimul deșeurilor. Pentru comiterea acestor fapte, polițiștii cercetează 109 persoane.

De asemenea, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 65 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 107.480 de lei.

Ca măsură complementară, polițiștii au indisponibilizat în vederea confiscării 36.059 de kilograme și 6.568 de litri de produse de protecție a plantelor.

Exemple:

1. La data de 27 aprilie a.c., polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J. Galați au efectuat un control la punctul de lucru al unei firme din județul Galați. În urma verificărilor, au descoperit de 759 de litri de produse de protecția plantelor care aveau termenul de valabilitate expirat. Pentru aceste produse, devenite deșeuri, nu au fost luate măsuri de eliminare.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri.

2. La data de 8 mai a.c., în urma unor verificări efectuate, polițiștii din Galați au descoperit în magazia unei societăți comerciale 322 de litri de produse de protecție a plantelor cu termenul de valabilitate expirat, devenite deșeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare.

De asemenea, în momentul controlului, au fost identificate 10.000 de kilograme de azotat de amoniu care erau depozitate în condiții improprii, pe sol.

În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase devenite deșeuri și nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase, precum și pentru nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

3. Polițiștii din Buzău efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate față de reprezentanții unei societăți din județul Buzău, care ar fi depozitat în spații neprotejate 246 de tone de azotat de amoniu și 73 de tone de complexe chimice tip NPK.

4. La data de 12 mai a.c., polițiștii I.P.J. Dâmbovița au surprins, în flagrant delict, un bărbat care oferea ilegal spre comercializare 282 de kilograme și 410 litri de produse de protecție a plantelor neconforme, susceptibile a fi contrafăcute. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de produse sau substanțe toxice.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Victorie cu multe goluri pentru MFC Oilfriends Ploiești în amicalul cu Aviatorii Ploiești

Oilfriends Ploiești a susținut joi, 13 august, începând cu ora 19:30, pe terenul 1 din Baz…