Acasa Politică Alegeri prezidențiale 2019. Vezi ce nu ai voie să faci în cabina de vot

Alegeri prezidențiale 2019. Vezi ce nu ai voie să faci în cabina de vot

6 min read
0
0
268

Alegerile prezidențiale 2019 au loc, duminică, 10 noiembrie, la nivel național. Al doilea tur este programat pentru data de 24 noiembrie. Alegătorii trebuie să știe ce nu au voie să facă în cabina de vot, pentru că anumite fapte sunt considerate infracțiuni în procesului de votare, potrivit Codului Penal.

Votarea începe duminică, 10 noiembrie, la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Alegătorii votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

Cei care se prezintă la vot trebuie să știe ce nu au voie să facă în cabina de vot și că infracțiunile electorale sunt prevăzute în art. 385-393 din Codul penal și se referă la toate categoriile de alegeri (prezidențiale, parlamentare, locale, referendum sau europarlamentare), fiind vorba despre Împiedicarea exercitării drepturilor electorale (art. 385), Coruperea alegătorilor (art. 386), Frauda la vot (art. 387), Violarea confidențialității votului (art. 389), Nerespectarea regimului urnei de vot (art.390), Falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale (art. 391), Fapte săvârșite în legătură cu un referendum (art. 392) și Sancționarea tentativei (art.393).

Frauda la vot este prevăzută în articolul 387 din Codul penal. Cei care votează la alegerile prezidențiale 2019 fără a avea acest drept, cei votează de mai multe ori, cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător, cei care utilizează un act de identitate fals sau nul sau cei care utilizează un buletin de vot fals vor fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 si 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

Astfel, în timpul alegerilor prezidențiale, nu este voie ca în cabina de vot să fie prezentă altă persoană, în afara celei care votează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Alegătorii care participă la alegerile prezidențiale 2019 nu au voie să părăsească incinta secției de votare cu ștampila de vot, această faptă fiind considerată furt.

Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte, potrivit articolului 389 din Codul penal, cu amendă (amenda penală aplicabilă este între 600 și 90.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal). Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 și 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

Astfel, alegătorii nu au voie să facă în cabina de vot fotografii sau clipuri video. Tentativa de violare a confidenţialităţii votului se pedepsește, fiind prevăzută expres în art. 393 Cod penal.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară au organizat mitinguri de protest

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară, reprezentând 85% din totalul personalulu…