Acasa Economic Amendamente votate: Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Vezi care sunt condițiile pentru a beneficia de conversie

Amendamente votate: Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric. Vezi care sunt condițiile pentru a beneficia de conversie

4 min read
0
0
48

UPDATEPlenul Camerei Deputaţilor a eliminat, MARȚI DIMINEAȚĂ, pragul de îndatorare de 50%. Mai precis, în varianta iniţială, doar clienţii aveau rate care depăşeau 50% din venituri puteau cere conversia creditului. Acum, orice client ar putea să facă asta. Legea a fost votată marți dimineața de plenul Camerei și merge la votul final, așteptat să aibă loc după-amiază, după ora 15:30. Astfel, acum, după eliminarea amendamentului, indiferent de veniturile pe care le au cei cu credite în franci elvețieni, ei vor putea să beneficieze de conversia creditului în lei, la cursul istoric. Rămâne, totuși, plafonul pentru valoarea maximă a creditului, care nu poate depăși 250.000 de franci elvețieni.

Comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe, din Camera Deputaţilor, au aprobat luni în unanimitate, cu 22 de voturi pentru, un amendament în proiectul legii privind conversia creditelor ipotecare în franci elveţieni, potrivit căruia cursul de schimb la care se efectuează conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data încheierii contractului.

Doar persoanele fizice al căror grad de îndatorare depăşeşte 50% din venitul lunar vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric, potrivit unui amendament votat luni de 16 deputaţi din comisiile reunite juridică şi de buget-finanţe.

În plus, conversia nu se va aplica contractelor de credit a căror valoare depăşeşte, separat sau cumulat, valoarea de 250.000 de franci elveţieni.

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Viorel Ştefan.

Prevederea privind gradul de îndatorare a fost votat cu 16 voturi, fiind înregistrate opt voturi împotrivă şi o abţinere. Deputatul PNL Daniel Zamir, unul din iniţiatorii proiectului legii conversiei, s-a declarat împotriva acestui amendament.

Amendamentul care fixează un plafon de 250.000 de franci elveţieni a unui credit – sau tuturor creditelor luate de către o persoană – pentru care se aplică legea conversiei a fost aprobat cu 18 voturi pentru şi 8 voturi împotrivă.

Totodată, amendamentul privind conversia creditelor ipotecare la cursul istoric a fost votat de 22 de deputaţi, fără a se înregistra nicio abţinere şi niciun vot contra.

Proiectul legii conversiei va putea intra marţi la vot în plenul Camerei Deputaţilor.

Vor putea beneficia de conversie şi debitorii care au mai multe contracte de credit, cu condiţia ca valoarea cumulată a contractelor să nu depăşească 250.000 de franci elveţieni.

Proiectul de lege depus în Parlament, care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric din momentul încheierii contractului, va avea un impact asupra sistemului financiar-bancar de 1,8 miliarde lei (400 milioane euro), potrivit deputatului PNL, Andreea Paul.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…