Acasa Justiție Aproape 300 de plângeri în cazul protestului din 10 august, înregistrate până duminică la Parchetul General

Aproape 300 de plângeri în cazul protestului din 10 august, înregistrate până duminică la Parchetul General

6 min read
0
0
57

La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate, până duminică, 291 de plângeri din partea persoanelor care au care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august, au declarat pentru AGERPRES oficiali din Parchetul General. De asemenea, procurorii militari au audiat, până în prezent, 127 de persoane. Începând de luni, audierile în acest dosar vor fi efectuate la sediul Parchetului General.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august din Piaţa Victoriei.

Pe 14 august, procurorul general Augustin Lazăr a dispus ca Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General să preia de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar ancheta în dosarul privind modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din 10 august din Piaţa Victoriei.

„Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului Afacerilor Interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PÎCCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. Precizăm că dosarul preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare”, susţine Parchetul General.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că, în urma protestului din 10 august din Piaţa Victoriei, au fost deschise 21 de dosare penale în care sunt cercetate 20 de persoane, trei dintre acestea fiind arestate, iar două puse sub control judiciar.

„Pentru ce s-a întâmplat în acea seara, până la această dată, au fost deschise 21 de dosare penale, trei dintre acestea cu autor necunoscut. În aceste dosare, sunt cercetate 20 de persoane. Trei persoane au fost arestate, iar două au fost puse sub control judiciar. De asemenea, au fost aplicate 64 de amenzi contravenţionale. Poliţia şi Jandarmeria (…) au lucrat în aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă parchetele civile au avut doar două zile de lucru în care s-au înregistrat aceste dosare – luni şi marţi. De mâine, vom începe şi vom merge la parchetele civile şi cu alte sesizări, informaţii şi date obţinute în aceste zile, în care, la noi, efectiv s-a lucrat serios. Este un proces dificil şi un efort consistent să vizualizezi un volum atât de mare de imagini (…) de filmări în care să surprinzi persoanele violente, ca apoi să le poţi introduce într-un proces de comparare şi identificare, după fotografie şi imagine”, a declarat Dan, la sediul MAI.
Potrivit ministrului, Jandarmeria a identificat până acum sute de persoane care au comis violenţe.”Aceste persoane au fost surprinse în imaginile vizionate şi se află acum în proces de identificare”, a precizat Carmen Dan.
Ea a adăugat că faţă de acţiunile jandarmilor implicaţi în misiunea din 10 august a fost începută o verificare internă şi „până în prezent au fost identificate cinci situaţii susceptibile de comiterea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au săvârşit acte de violenţă”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…