Acasa Politică Astăzi, Ziua Internațională a Democrației

Astăzi, Ziua Internațională a Democrației

3 min read
0
0
197

An de an, din 2008 încoace, la 15 septembrie, comunitatea internațională celebrează democrația, o valoare universală, adesea greu încercată, bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a-și determina propriile sisteme politice, economice, sociale și culturale și cu participarea lor deplină în toate aspectele vieții lor.

Iniţiativa acestei sărbători a aparţinut unui grup de 8 state, între care și România.

Organizaţia Națiunilor Unite invită toate țările membre să organizeze evenimente pentru promovarea și protejarea valorilor universale ale democrației.

Ziua reprezintă un prilej pentru un noi angajamente de respectare a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

România a susţinut, după 1989, necesitatea implicării tuturor statelor în consolidarea proceselor democratice în lume, atât direct, cât şi prin intermediul Organizaţiei Naţiunilor Unite sau al altor organizaţii internaţionale sau iniţiative globale, precum Comunitatea Democraţiilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

“De asemenea, România a evidenţiat în mod constant importanţa legăturii dintre democraţie, respectarea drepturilor omului şi promovarea principiilor statului de drept. Consecventă acestei poziţii, România a promovat cu succes o iniţiativă la Consiliul Drepturilor Omului care se concretizează în acest an prin organizarea primei ediţii a ‘Forumului pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept’, care va avea loc la Geneva, în perioada 21 – 22 noiembrie. Cu acest prilej, reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ONU, ai societăţii civile, mediilor academice şi mass-media vor dezbate, în cadrul unui dialog interactiv, tema ‘Extinderea spaţiului democratic. Rolul tinerilor în procesul de decizie publică.”, precizează MAE.

Democrația este un ideal fondat pe valorile comune ale societăților dezvoltate, cât și un drept fundamental al cetățenilor, care trebuie exercitat în condiții de libertate, egalitate, transparență și responsabilitate.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

CRISTIAN MIHAI GANEA, candidat la Primăria Municipiului Ploiești: „Împreună modernizăm Ploieştiul!”

Dragii mei, Sunt Cristian Mihai Ganea, ploieștean ca voi. Am 51 de ani și am crescut aici …