Acasa Diverse Baraje construite de castori pe unele râuri din Prahova. Direcția Silvică vrea să organizeze trasee turistice

Baraje construite de castori pe unele râuri din Prahova. Direcția Silvică vrea să organizeze trasee turistice

5 min read
0
0
349

În Prahova, nu doar braconajul forestier afectează pădurile, ci şi intervenţia unor animale care, pe cât sunt de simpatice, pe atât de multe probleme creează. Castorii, altădată pe cale de dispariţie, au format o mulţime de baraje pe râurile Teleajen şi Prahova. Cum animalele sunt protejate de lege, singura soluţie ar fi amenajarea unor trasee turistice.

Râul Teleajen care străbate pădurea Moara Domnească din Prahova a devenit de mai mulți ani casa unor familii numeroase de castori. Prezența lor este dovedită de barajele spectaculoase din crengi și trunchiuri de copac.

Pentru că barajele au redus fluxul de apă din râu, au apărut probleme și la o păstrăvărie administrată de silvicultorii prahoveni. Pădurarii sunt nevoiți să caute barajele construite de micii ingineri și să le spargă. Reprezentanții Direcției Silvice Prahova au totuși o variantă ca să transforme pierderile într-un câștig.

Castorul a dispărut din țara noastră în secolul al XIX-lea, dar a revenit în 1998. Specialiștii Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov au eliberat atunci în natură 182 de exemplare aduse din Germania care s-au înmulțit cu succes.

La inceputul secolului al XIX-lea, castorul european (Castor fiber), a disparut aproape complet nu doar din tara noastra, ci de pe tot continentul. Motivul: castorii au fost vanati in principal pentru blana, secretiile din glandele sale, folosite ca medicament si in industria parfumurilor, dar si pentru carnea lor.

Castorul a fost ținut departe de România o lungă perioadă de vreme. A fost ținut departe de oamenii lui Ceaușescu care l-au prigonit atunci când au amenajat majoritatea albiilor de râuri și pârâuri.

Brebul (Castor fiber), spus și castor european sau castor euroasiatic, este un animal rozător semiacvatic (cel mai mare din Europa și Asia), înrudit cu castorul nord-american (Castor canadensis). A fost vânat pentru blană și castoreum până aproape de exterminare; în 1900 mai existau circa 1.200 de exemplare în opt populații relicte din Europa și Asia.

Castorul construiește baraje pe cursul apelor medii sau mici, din ramuri, nuiele, pietre, mâl și alte elemente vegetale, ridicând astfel nivelul apei, pentru a se proteja de prădători și a-și extinde teritoriul. Este un semn incredibil de bun pentru biodiversitate!

Castorii si enotii nu sunt singurele noi adaugiri la fauna Romaniei. Potrivit unui raport WWF, 18 specii de mamifere si 19 specii de pasari au reaparut in tari ale Europei de unde disparusera cu ani sau chiar secole in urma.

Cea mai impresionanta din aceste specii este zimbrul, care traieste acum in rezervatii si in tara noastra, dupa ce la sfarsitul secolului al XVIII-lea fusese complet exterminat.

sacal

Mai putin cunoscut e sacalul auriu (Canis aureus), care acum cateva milenii era unul dintre cele mai comune animale din zona Balcanilor. In vreme ce in alte tari acest animal e pe cale de disparitie, in Romania sacalul auriu a venit pentru prima data in perioada interbelica, iar la ora actuala WWF estimeaza ca in tara noastra sunt peste 2.000 de exemplare.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Percheziţii în Bucureşti şi 4 judeţe, inclusiv Prahova, la persoane care confecţionau ţigări fără a plăti taxe

Poliţiştii au efectuat, joi, 16 percheziţii în Bucureşti şi în patru judeţe, la persoane c…