Acasa Social Ca la Breaza: Un popă profanează morminte pentru a-și construi casa parohială – Fotoreportaj

Ca la Breaza: Un popă profanează morminte pentru a-și construi casa parohială – Fotoreportaj

6 min read
0
0
768

În stațiunea Breaza, județul Prahova, există Biserica parohiei Breaza de Sus I, cu hramul „Sfântul Nicolae” care este cel mai vechi monument istoric din localitate. După cele spuse în tradiţia locală, biserica a fost construită pe locul unui fost schit de lemn, iar de jur împrejur s-ar fi aflat nişte chilii.

Recent, preotul paroh al lăcașului, Gheorghe Dobre, a demarat săpăturile în curtea bisericii „Sf. Nicolae”, monument istoric de categorie A, pentru fundația unei viitoare case parohiale. În orice țară civilizață, care știe să-și respecte și să-și conserve trecutul, săpăturile ar fi fost supravegheate de un arheolog expert. Mai mult, săpăturile ar fi trebuit efectuate manual, nu japca! (A se citi cu excavatorul).

Astfel, cum zic mulți localnici pe paginile de socializare, s-a mai rupt o pagină din istoria orașului Breaza. Puteau fi descoperite vechi morminte, podoabe, monezi, ceramică sau chiar vechi fundații.

Curios este că, deși unii enoriași susțin că lucrările se fac cu autorizație, săpăturile sunt efectuate mai ales noaptea! Situația este macabră. Morții de sute de ani sunt efectiv tocați de cupa excavatorului sub privirile indiferente ale unui preot!

Pe aceleași pagini de socializare există și persoane care susțin că „Părintele Geo a cheltuit sume foarte mari de bani pentru ca acest lăcaș sa se edifice”, deși suntem convinși că „părintele Geo” a folosit banii enoriașilor, nu a venit cu ei de acasă și nici nu va veni chiar și când va avea casă parohială. Mai mult, chiar și autorizațiile/avizele obținute ar putea fi puse sub semnul întrebării. Arhiepiscopia ar putea aproba escavarea morților ca în cazul sumbrelor gropi comune???

În susținera preotului vine și mirabolanta idee că „acum câteva săptămâni Părintele Geo a încercat să schimbe destinația acestei locuințe parohiale pentru a primi în plasament acolo 12 copii proveniți de la niște case de copii, ce se vor desființa în viitorul apropiat.” Adică a întors-o ca la Breaza, nu ca la Ploiești! Suntem curioși dacă ideea se va pune în practică și preotul va conviețui în aceeași casă cu 12 copii sau doar a vrut să rupă gura târgului.

Potrivit informaţiilor oferite de pisania bisericii actuale, ctitorii acestui sfânt lăcaş sunt un grup de credincioşi ale căror nume sunt înscrise în acest document: „Această Sfântă şi dumnezeiască Biserică ce se cinsteşte cu hramul Sfântul Nicolae s-au zidit din temelie şi s-au înfrumuseţat cu zugrăveală, după cum se vede, în zilele prea Înaltului Domn Io Alexandru Ipsilant, de robii lui Dumnezeu Ivan doho ot Breaza prezaego Stanca Isin iha popa Mihai, Nicolae Frino Istrate Rada, Radu Moldovean, Simioana, Radul, Angela, Nov.15, 1777”.

Dar, pe filele unui Apostol se menţionează că această carte a fost dată bisericii în anul 1776, deci anterior refacerii actualei biserici din 1777. De asemenea, pe una din filele unei Cazanii se spune că aceasta a fost dată mănăstirii cu hramul Sfântul Nicolae de la Breaza în anul 1793, dovadă că aici funcţionase anterior o mănăstire, iar denumirea tradiţională se menţinea şi la această dată.

Așadar, nu ar fi exclus ca scheletele ignorate fără nicio jenă omenească sau creștină să fie chiar ale vechilor ctitori.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…