Acasa Opinii Ce votăm (III)

Ce votăm (III)

7 min read
0
0
338

Una dintre situațiile întâlnite extrem de frecvent în școlile patriei este următoarea. Profesorul susrprinde un elev ocupându-se, în timpul orei, cu altceva decât ar trebui să se ocupe. Îl interpelează și, în 98% din cazuri, împricinatul încearcă să se disculpe dând vina pe un coleg. Dialogul decurge cam așa:
– Ludovic, ce faci acolo? De ce nu ești atent la oră?
– Nu mă lasă Dan, se joacă cu guma.
– Dar eu nu te-am întrebat ce face Dan, te-am întrebat de ce nu ești atent la oră.
– Nu, dar eu…
– Te obligă Dan cumva să fii atent la guma lui și nu la ce scriu eu pe tablă?

În general, în acest moment al discuției, elevul cedează, pentru că realizează absurdul motivației pe care a furnizat-o.
Comportamentul partidelor politice de la noi seamănă extrem de mult cu comportamentul elevilor din clasele mici. În loc să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor țării și să treacă la acțiune, partidele se străduiesc să ne arate că sunt împiedicate de ceilalți să facă ceea ce și-au propus.

Această schemă funcționează perfect de când, în România post-comunistă, s-a înțeles că rotirea la putere este mai convenabilă decât rămânerea acolo a unui singur partid. Pur și simplu, din patru în patru ani, oamenii de la butoane se schimbă, în vreme ce sistemul în sine continuă să funcționeze după aceleași legi.

Ceea ce se petrece chiar în aceste zile este relevant. PNL și USR au luptat umăr la umăr contra PSD, care, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a întors România în vremea lui nea Nicu Văcăroiu. Ambele partide au declarat dușmănie veșnică PSD-ului și au câștigat alegerile detașat. În timpul campaniei au promis revenirea la normalitate, prin repararea grabnică a tuturor stricăciunilor produse de PSD. Numai că imediat ce au câștigat, vechiul mecanism care mișcă sistemul politic românesc a fost repus în funcțiune.

Românii au aflat că PSD nu e chiar atât de groaznic cum se spunea, parte din oamenii lui fiind numai buni de primit în rândurile PNL, aliații de la USR nu sunt exact ceea ce se crezuse până atunci, legile bune nu pot fi date decât în urma unor discuții îndelungate, marile proiecte nu pot fi demarate pentru că nu sunt banii necesari, dosarele grele din justiție nu pot fi soluționate și tot așa.

Este pentru a nu știu câta oară când vedem acest scenariu. De fiecare dată partidele ne-au promis marea cu sarea și, după ce au ajuns la putere, au dat înapoi. Așa se face că astăzi asistăm nu la lupta PNL pentru autostrăzi, modernizare, învățământ de calitate, debirocratizare, educație, integrare europeană, protejarea mediului, ci la lupta PNL pentru scufundarea fostului aliat USR.
– Ludovic, de ce nu rezolvi problema alegerilor de primari în două tururi?
– Nu mă lasă Dan, zice că am făcut blat cu PSD.
– Dar te-am întrebat eu ce zice Dan? Eu te-am întrebat de ce nu rezolvi problema alegerilor de primari în două tururi, așa cum ai promis ferm. Pentru asta ai câștigat alegerile.
– Nu, dar Dan…
– Ludovic, tu chiar vrei să mă faci să cred că Dan are dreptate? Nu înțelegi că pe mine nu mă interesează ce zice el? Tu ai ajuns aici ca să rezolvi problemele importante pentru noi, indiferent de ce spun Dan, Traian, Kelemen sau alții. Tu trebuie să rezolvi problemele, punct.
– Da, dar…
– Nu există niciun „dar”, tu ai candidat cu partidul tău, ai promis că faci și că dregi. De ce nu faci?

Asta este discuția pe care profesorul ar trebui să o poarte cu elevul Ludovic atunci când l-ar prinde cu mâța-n sac. Din păcate, Ludovic nu este la școală. Și nu există acel profesor care să-l poată lua la întrebări.

Raul Sebastian Baz

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Opinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

La școală, din 14 septembrie, trei scenarii: verde, galben și roșu

Școala începe pe 14 septembrie, iar elevii vor merge la ore numai cu mască. Unde va fi pos…