Acasa Eveniment Cel mai mare planetariu din țară va fi inaugurat în salina de la Slănic Prahova. Vezi Programul și prețurile biletelor

Cel mai mare planetariu din țară va fi inaugurat în salina de la Slănic Prahova. Vezi Programul și prețurile biletelor

8 min read
0
0
1,954

Cel mai mare planetariu din România, cu o cupolă cu diametrul de 16 metri și sistem de proiecție laser (4K) de 24.000 de lumeni, va fi inaugurat pe 19 iulie în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime – un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanțare europeană.

Denumit Supernova Planetarium, acesta se va deschide în prezența inițiatorilor proiectului și a altor invitați din presă și publicul larg și va fi aniversat jumătate de veac de istorie: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”. 

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slănic, situat în mina Unirea, proiect cu finanțare europeană inițiat de Telescoape.ro și Asociația Astronomică Urania din București, are cele mai mare dimensiuni din România, respectiv diametrul de 16 metri, dar și cel mai luminos sistem de proiecție de rezoluție 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni).

La Supernova Planetarium vor fi realizate prezentări interactive de boltă cerească: constelații, planete, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.

„Pentru a clarifica eventualele neconcordanțe vis a vis de faptul că la Brașov a fost anunțat cel mai mare planetariu din România, vă informăm că diametrul domului Planetariului SUPERNOVA este de 16 metri, iar al celui din Brașov, de 14 metri. De asemenea, proiectoarele de la Slănic Prahova sunt 4K, pe bază de tehnologie laser, cu o luminozitate superioară celui de la Brașov: 24000 lumeni la Slănic, vs 10000 lumeni la Brașov”, se arată într-un comunicat transmis de organizatorii evenimentului de lansare din 19 iulie.

TOP 3 planetarii după diametrul cupolei – care are un impact major asupra realismului imersiei, cu fiecare metru diferență in diametru în plus: 
1. Supernova Planetariu 16m – Salina Slănic Prahova (digital 4K)
2. Brașov 14 m – Zoo Brașov (digital 4K)
3. Suceava 10 m – Universitatea Ștefan cel Mare (optomecanic)

Dintre planetariile digitale cu proiectoare 4K:

1. Supernova – 24000 lumeni
2. Pitești – 10000 lumeni (proiecție pe cupola de 7 m, imagine mai luminoasă)
3. Brașov – 10000 lumeni (proiecție pe cupola de 14 m, imagine mai slab luminoasă)

Evenimentul de vineri, 19 iulie, sărbătorește una dintre cel mai mare realizări ale civilizației umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolaltă cu deschiderea oficială a planetariului, finalizat în 2018.

„Turiștii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în planetariu”, arată Dragoș Brașov, inițiatorul proiectului și președintele Asociației Astronomice Urania.
Publicul poate participa la eveniment pe bază de bilet ce poate fi procurat de pe site-ul planetariu.ro .
Programul evenimentului este disponibil pe pagina de facebook – facebook.com/planetariu.ro , pe website – www.planetariu.ro , de unde se pot procura și bilete online – planetariu.bilet.ro.
Numărul de bilete disponibile este limitat!
Bilete la cele două spectacole fulldome despre APOLLO 11 pentru perioada următoare (lunile iulie-august) se pot procura tot pe site-ul oficial al planetariului: planetariu.bilet.ro
ATENȚIE: în salină sunt 12°C, astfel încât este necesar să vă luați îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate.

Speakeri: 
Dr. Debra Elmegreen – viitor Președinte UAI
Uniunea Astronomică Internațională – mesaj video
Dr. Magda Stavinschi – Institutul Astronomic al Academiei Române
Prof. Alexandru Mironov – Revista Știință & Tehnică
Prof. dr. Mircea Rusu – Universitatea din București
Amfitrionul evenimentului: cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.
———————————————
Salina Slănic este situată la cca.100 km de Bucureşti, într-un peisaj de o deosebită frumuseţe, conferită de zona de dealuri acoperite de păduri de foioase, accesul în localitate fiind asigurat pe drumul naţional DN1 Bucureşti – Ploieşti şi prin microbuze la fiecare jumătate de oră, cu plecare din Ploieşti Nord.

PROGRAMUL DE VIZITARE AL MINEI:

Luni: INCHIS

Marţi – Vineri: DESCHIS după următorul program:

  • » 08:00 primul transport in subteran
  • » 14:30 ultimul transport in subteran
  • » 15:30 ultimul transport din subteran

Sâmbătă – Duminică: DESCHIS după următorul program:

  • » 09:00 primul transport in subteran
  • » 15:30 ultimul transport in subteran
  • » 16:30 ultimul transport din subteran
 • *Transportul turiștilor în/ din Salina Slănic Prahova se face cu microbuze.
 • Preț redus valabil pentru orice număr de persoane inclusiv pentru grupuri: 20 de lei. Copii sub 3 ani au gratuitate la intrare în planetariu însă trebuie însoțiți de un adult care să aibă grijă de ei în timpul spectacolului. Bilet copii/tineri sub 18 ani -10 lei.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

2020 – An de grații electorale

În anii post-carnagiului din decembrie ’89, adică de vreo trei decenii, ne-am bucurat de d…