Acasa Social Consiliul Naţional al Elevilor cere cere ca anul şcolar să nu fie îngheţat și evitarea amânării examenelor naţionale

Consiliul Naţional al Elevilor cere cere ca anul şcolar să nu fie îngheţat și evitarea amânării examenelor naţionale

10 min read
0
0
196

Consiliul Naţional al Elevilor consideră că anul şcolar nu trebuie îngheţat, iar amânarea examenelor naţionale trebuie evitată şi solicită Guvernului soluţii reale pentru eficientizarea sistemului educaţional virtual într-un mod echitabil.
Organizaţia dezavuează declaraţia făcută, luni, de viceprim-ministrul Raluca Turcan, care a anunţat că sunt avute în vedere trei scenarii pentru elevi, unul dintre acesta fiind repetarea anului”, se arată într-un comunicat transmis luni.
„Anul şcolar nu trebuie îngheţat, iar amânarea examenelor naţionale trebuie evitată. Îngheţarea anului şcolar nu reprezintă o soluţie benefică niciunui actor implicat în sistemul educaţional (…). De asemenea, amânarea examenelor naţionale ar fi o măsură ce ar aduce cu sine o serie de dezavantaje pentru elevi: impune o posibilitate ca elevii care nu vor mai avea ocazia de a susţine examenele naţionale în a doua sesiune să nu mai aibă opţiune de a urma cursurile unui liceu, dublată de lipsa consilierii vocaţionale şi profesionale a elevilor, iar viitorii absolvenţi de liceu se vor afla în situaţia de a nu mai putea opta pentru continuarea studiilor într-o instituţie de învăţământ superior. Elevii din România îşi doresc ca structura anului şcolar să nu fie modificată, însă sănătatea trebuie prioritizată, iar actorii din educaţie trebuie să manifeste solidaritate şi înţelegere în aceste vremuri de criză”, menţionează sursa citată.
Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia Guvernului că trebuie să investească în programe de formare continuă a profesorilor, astfel încât aceştia să poată livra cu profesionalism conţinuturi prin instrumente digitale, dar şi în achiziţionarea infrastructurii necesare pentru ca fiecare copil să aibă acces la digitalizarea educaţiei (device-uri, abonament de date).
Organizaţia elevilor susţine că trebuie făcută o centralizare a datelor din fiecare unitate de învăţământ preuniversitar pentru a afla care sunt elevii şi profesorii care nu au acces la Internet şi nu dispun de device-uri, achiziţionarea de asemenea dispozitive pentru familiile din mediile defavorizate, asigurarea accesului la reţele de Internet, monitorizarea impactului acestui program. social
„Declaraţiile doamnei viceprim-ministru Raluca Turcan denotă iresponsabilitate faţă de elevii din România, pentru care Consiliul Naţional al Elevilor va lupta în această perioadă, astfel încât niciun beneficiar direct al educaţiei să nu fie nevoit să repete anul şcolar în curs”, precizează sursa citată.
„Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagaţi un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii (elevii care din solidaritate şi responsabilitate trec acum prin momente de panică, anxietate, pentru că nu e uşor să fii adolescent în plin criză epidemiologică), un mesaj scenaristic şi total neprofesionist, inducând panică în rândul populaţiei în mod gratuit! Un reprezentant al Guvernului declară că „se ia în calcul” posibilitatea de repetare a anului şcolar, tocmai când cetăţenii acestei ţări au nevoie de mesaje care să exprime solidaritate şi coerenţă”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, conform sursei citate.
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat luni la RFI că există trei scenarii posibile în privinţa anului şcolar – evaluări conform calendarului, decalate sau repetarea anului, precizând că o soluţie în acest sens nu poate fi anunţată acum.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a declarat luni că la acest moment nu se ia în calcul îngheţarea anului şcolar sau amânarea examenelor naţionale.
„Vreau să îi asigur pe elevi, studenţi şi părinţi că, la acest moment, nu luăm în calcul sub nicio formă îngheţarea anului şcolar sau să amânăm examenele naţionale cu un an. Specialiştii din Ministerul Educaţiei lucrează la mai multe scenarii. Este adevărat însă, uitându-se cu atenţie şi la ceea ce se întâmplă în cazul sistemelor de educaţie din statele Uniunii Europene. (…) Obiectivul nostru este ca niciunul dintre elevi sau profesori să nu aibă de suferit. Vreau să precizez foarte clar că nu există un astfel de scenariu la acest moment referitor la îngheţarea anului şcolar. (…) Scenariile pe care le fac în acest moment specialiştii din cadrul ministerului vor fi făcute publice în momentul în care vom avea o situaţie clară a ceea ce se întâmplă”, a spus ministrul Educaţiei, la Digi 24.
Monica Anisie a arătat că toate scenariile gândite de experţii MEC vor fi luate în calcul în funcţie de evoluţie pandemiei, iar toate soluţiile vor fi discutate cu partenerii sociali.
„Cred că la acest moment este important de menţionat faptul că toate aceste scenarii gândite de experţii din Ministerul Educaţiei vor fi luate în calcul în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus din România. (…) Acestea vor fi discutate (n.r. scenariile) şi cu partenerii noştri sociali – sindicate, elevi, părinţi, pentru că este important să luăm deciziile împreună”, a mai arătat reprezentantul MEC.
Anisie le-a cerut elevilor şi studenţilor să stea în casă şi să continue învăţarea de la domiciliu.
Precizările acesteia vin după ce vicepremierul Raluca Turcan a declarat că există există trei scenarii posibile în privinţa anului şcolar.
„Sunt trei etape posibile, cel puţin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul şcolar să continue şi evaluările să fie aşa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea şcolilor peste perioada anunţată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea. E foarte dificil de afirmat acum care va fi soluţia”, a afirmat vicepremierul la RFI.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Pentru 8 candidaţi la alegerile locale există decizii ale instanţelor privind calitatea de colaborator al Securităţii. Printre ei se află și un candidat din Prahova

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a transmis joi, într-un comunica…