Acasa Economic Cum poţi obţine 44.000 de euro prin Programul Start-up Nation

Cum poţi obţine 44.000 de euro prin Programul Start-up Nation

8 min read
0
0
344

Antreprenorii care vor să se încadreze în condițiile de acordare a ajutorului de minimis trebuie să își pregătească de pe acum planul de afaceri. Obligatoriu, firmele trebuie să fie deschise după data de 30 ianuarie 2017 și să angajeze cel puțin o persoană, cu normă întreagă. 

a1

Persoanele care și-au deschis o firmă, anul acesta după 30 ianuarie, sau își deschid de acum încolo o societate cu obiect de activitate din diverse domenii vor putea accesa, luna viitoare, pe programul Start-up Nation România, un ajutor de minimis de la stat (adică fonduri guvernamentale nerambursabile) de până la 44.000 de euro, bani pe care antreprenorii îi pot folosi pentru a-și dezvolta afacerea.

start-up-1

Programul Start-up Nation trebuia să fie lansat pe 2 mai, dar în urma inadvertențelor semnalate inclusiv de mediul de afaceri, deschiderea finanțărilor a fost amânată. Totuși, cei care vor să acceseze ajutorul de minimis trebuie să își pregătească încă de pe acum planurile de afaceri.

Pot fi finanțate mai multe tipuri de activități, pe mai multe domenii, cum ar fi pe producție, pe programare IT, activități creative, servicii, comerț și altele. Sunt mai multe coduri CAEN enumerate. Cel mai mare punctaj îl vor avea producția și programarea IT – câte 40 de puncte, industrii creative – 35 de puncte, servicii – 30 de puncte și comerț – 20 de puncte. Punctajul cre;te dacă jumătate din sumă se investește în echipamente.

start-up

Pentru ca planul de afaceri să fie acceptat la finanțare trebuie ca aplicantul să obțină minimum 50 de puncte. Cererile de finanțare și planurile de afaceri se vor depune on-line, în interval de două săptămâni de la momentul la care se va deschide sesiunea. În principiu, dacă nu se mai modifică termenul de începere a depunerii de cereri de finanțare pe programul Start-up Nation, acesta ar urma să fie pe 15 mai 2017.

Aplicanții trebuie să aibă firma deschisă după 30 ianuarie, data la care a intrat în vigoare OUG nr. 10/2017, care stabilește condițiile programului Start-up Nation. Dacă inițial era obligatoriu ca aplicanții să creeze minimum două locuri de muncă, acum are doar anumite avantaje la evaluarea planului de afaceri dacă face dovada că a angajat minimum două persoane cu normă întreagă.

În cazul în care potențialul beneficiar care dorește să primească ajutorul de minimis de 44.000 de euro de la stat dorește să beneficieze de punctaj mai mare la evaluarea planului de afaceri, atunci trebuie să facă angajări pe noua firmă.

nei-paste

Beneficiarul trebuie să prezinte, încă de la depunerea cererii de finanțare, contractul individual de muncă al noului angajat, încheiat pe opt ore pe zi. Punctajul pe care îl primește aplicantul care are angajați va fi de 20 de puncte, în cazul în care creează două locuri de muncă permanente. De asemenea, se obțin 25 de puncte dacă antreprenorul aplicant încadrează în muncă minimum două persoane defavorizate sau absolvenți de diverse studii, din 2012 încoace, cu obligativitatea ca angajații să fie menținuți minimum doi ani.

Dacă cea mai mare parte din sumă trebuie investită în echipamente, utilaje și altele se obține punctaj mare. În cadrul activităților creative din educație și sănătate pot fi finanțate inclusiv cheltuieli de înființare a unui site.

Nu poate fi folosit ajutorul de minimis pentru stocuri de mărfuri, nici pentru materii prime și nici pentru amenajarea sediului firmei. În schimb, chiria pentru spațiul în care se desfășoară afacerea și salariile pot fi suportate din ajutorul de minimis.

Fiind vorba despre ajutor de minimis de până la 44.000 de euro, de la stat, nu există o cotă de contribuție a beneficiarului. Cine a mai avut o afacere poate să își mai deschidă o firmă și să acceseze ajutorul de minimis de 44.000 de euro, dar pentru a fi eligibil nu poate să aibă fix același cod CAEN ca pe firma cea veche.

Potrivit graficului de implementare al programului Start-up Nation, publicat de Ministerul Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (instituție la care se vor depune cererile de finanțare on-line) înscrierea potențialilor beneficiari se va face în perioada mai-iunie 2017, iar afișarea listei cu aplicanții câștigători se va face în luna iunie.

Normele de implementare ale programului trebuie să treacă de Camera Deputaților, dar în acest stadiu al programului nu vor mai fi adoptate modificări majore față de ceea ce se cunoaște deja despre Start-up Nation. Calendarul exact al depunerilor va trebui să fie dat publicității în scurt timp după publicarea actului normativ.

Mai multe detalii (actualizate) despre acest program puteți găsi de acum încolo în pagina dedicată programului Romania Startup Nation, care poate fi accesată dând click aici.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Pentru 8 candidaţi la alegerile locale există decizii ale instanţelor privind calitatea de colaborator al Securităţii. Printre ei se află și un candidat din Prahova

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a transmis joi, într-un comunica…