Acasa Economic Cum se colecteaza gunoiul selectiv

Cum se colecteaza gunoiul selectiv

4 min read
1
0
196

Despre circulatia deseurilor in natura se pot spune multe. Din casele noastre, ambalajele consumabilelor ajung de cele mai multe ori intr-o groapa imensa, unde se asteapta ca ele sa se descompuna usor si sigur. Unele componente ale bidoanelor de plastic nu se descompun niciodata. In aceeasi situatie e si sticla, pe cand, aluminiul si pungile de plastic au nevoie intre 15 si 1000 de ani pentru a disparea. Desigur, a disparea e mult spus pentru ca de cele mai multe ori, substantele din componenta materialelor respective ajunge in sol. Din sol in apa freatica si din apa freatica direct inapoi la noi. Ce s-ar intampla daca am decide de maine sa nu mai aruncam deseurile in gropile de gunoi comune si ne-am implica cu totii in reciclare? In primul rand cantitatea de gunoi ajunsa la gropile de gunoi care de cele mai multe ori sunt neconforme si afecteaza mediul, s-ar reduce cu 70%. Exact, 70% de materie pe care noi o putem refolosi. Bun, dar cum o refolosim? Ce facem cu ea? De exemplu, daca de maine am incepe sa reciclam tot ce consumam, primele efecte ar fi urmatoarele: s-ar reduce productia de petrol al Globului cu 8% ceea ce ar insemna o poluare mai redusa. S-ar reduce generarea de CO2 de 2,5 ori. S-ar salva milioane de copaci anual, etc. Pentru fiecare tona de deseu reciclat se economisesc 800 de tone de petrol brut, se reduc emisiile de gaze naturale cu 86% si poluarea apei cu 76%. Fiecare tona de hartie reciclata salveaza 17 copaci, iar exemplele pot continua. Despre avantajele financiare nici nu mai vorbim. Apropo, stiati ca din 10 pet-uri reciclate se poate fabrica un tricou? La o simpla socoteala, in societatea de consum in care traim, fiecare dintre noi foloseste cel putin un pet pe zi. Asta inseamna ca tot la 10 zile ai putea avea un articol de imbracaminte gratis. Cu toate astea, noi aruncam pet-urile la gunoi. Din inconstienta sau din nepasare? Cel mai probabil, ambele.

Acum 6 ani, Rosal Ploiești în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiești prin RASP au lansat Campania de informare, conștientizare și educare „Responsabilitatea nu ține de vârstă! ADUNĂ ȘI TU SELECTIV!”.

În cadrul campaniei „Responsabilitatea nu ține de vârstă! ADUNĂ ȘI TU SELECTIV!” –  ROSAL promovează responsabilizarea ploieştenilor faţă de oraşul lor. Aceasta campanie este menită să încurajeze locuitorii din Ploieşti să se informeze cu privire la problemele de mediu ce le afectează oraşul şi să promoveze colectarea selectivă, prin sprijinirea spiritului civic şi a educației ecologice.

 

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

One Comment

  1. Cicerone

    29/05/2018 at 06:05

    Intr-adevar nu prea se face educatie in scoli pe aceasta tema a selectarii gunoiului, insa daca imi aduc bine aminte, acum cativa ani, primaria in colaborare cu o firma de salubritate din acea vreme, a amenajat spatii inchise, dotate cu pubele pentru fiecare tip de deseu menajer. Cetatenii incepusera sa selecteze gunoiul, pentru ca aveau cum. Chiar mi-am spus: iata ca a ajuns civilizatia si la noi. Nu la mult timp insa, cei care colectau individual pet-uri, sau oameni ai strazii, au spart lacatul acelor amenajari si au scos pubelele. Firma de salubritate sau primaria a pus din nou lacat, dar iarasi acesta a fost spart si situatia a revenit la cea anterioara, terminandu-se cu acea laudabila initiativa de colectare selectiva a deseurilor menajere. Prin ceea ce am explicat mai sus as dori sa se inteleaga ca nu cetatenii sunt in culpa, ci primaria Ploiestiului impreuna cu Politia Locala. Intr-adevar la noi trebuiesc securizate mai bine spatiile amenajate special in acest sens, dar asta este alt subiect….. In orice caz nu este vina cetatenilor pentru lipsa de selectare a gunoaielor, asa cum se desprinde din articol.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Primarul comunei Valea Călugărească a decedat azi-noapte

Primarul comunei Valea Călugărească, Vasilică Neacșu, a decedat în noaptea de duminică spr…