Acasa Diverse Curiozităţi din întreaga lume despre femei

Curiozităţi din întreaga lume despre femei

23 min read
0
0
271

+ Vechile legende atribuie crearea Universului unor femei, la sumerieni spre exemplu, cea în cauză fiind zeiţa Tiamat

+ La nivel mondial, speranţa de viaţă la femei este mai mare decât cea a bărbaţilor, aceasta fiind explicaţia pentru numărul mai mare al femeilor care trăiesc pe Terra.

Femeile japoneze au cea mai mare speranţă de viaţă din lume – 86,4 ani, fiind urmate de cele din Anglia – 82,8 ani, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor – 82,1 ani şi Scoţia – 80,7 ani.

Explicaţia se regăseşte, se pare, în dieta tradiţională japoneză care include alimente care au puţine calorii (cu 25 % mai puţine faţă de ţările vestice), servite în porţii egale de-a lungul zilei – peşte, cereale integrale, legume şi produse din soia, mai mult tofu şi alge marine consumate decât oricine altcineva în lume – multe produse fiind bogate în taurină, care duce la micşorarea nivelului colesterolului şi al tensiunii arteriale.

+ Deşi în întreaga lume trăiesc mai multe femei decât bărbaţi (aproximativ 1010 femei la 1000 de bărbaţi – 51,4 % femei din total populaţie), procentual există mai puţine femei angajate cu contract de muncă full-time, dar mai multe care lucrează part-time.

Tot statistic se constată că mai multe femei decât bărbaţi deţin o diplomă universitară, 91% din asistenţii medicali din lume sunt femei, 98% din personalul care se ocupă cu educaţia copiilor din grădiniţe şi şcoli sunt tot femei.

Desigur există şi domenii ce sunt apanajul bărbaţilor – 92% din inginerii electronişti şi 98% dintre piloţii şi inginerii de zbor fiind de sex masculin.

+ România are 105 femei la 100 de bărbaţi, peste media europeană, iar la grupa de vârstă 65 de ani şi peste, raportul era de aproximativ 148 de femei la 100 de bărbaţi, potrivit unui raport al Institutului Naţional de Statistică, în Europa, per total, femeile muncesc mai mult decât bărbaţii, conform statisticilor, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 64 de ore pe săptămână în cazul femeilor, în comparaţie cu 53 de ore în cazul bărbaţilor.

+ În România, femeile au, de asemenea, un nivel mai ridicat de educaţie, reprezentând 60 % din numărul total al absolvenţilor de studii superioare, însă rata de angajare pe piaţa muncii este cu 12 % mai mică decât în cazul bărbaţilor.

+ Situaţia devine şi mai dramatică în cazul femeilor trecute de 55 ani, unde România se află pe ultimele locuri în UE, cu un procent de doar 30 la sută ocupare în rândul femeilor.

Evenimentele legate de viaţă, alături de segregarea pe criteriu de sex, dar şi discriminarea, se reflectă într-o excluziune a femeilor de pe piaţa muncii şi într-un final la un risc de sărăcie mult mai mare în cazul femeilor, decât al bărbaţilor.

+ În jurul anului 1000 a apărut primul roman scris de o femeie – „Povestea lui Genji”, care a fost creat de scriitoarea japoneză Murasaki Shikibu
În anul 1882, apare romanul „Indiana”, conceput de scriitoarea şi feminista franceză Amandine Aurore Lucile Dupin sub pseudonimul George Sand.

+ Motivaţia alegerii unui asemenea pseudonim era că nu se cuvenea ca o femeie onorabilă să scrie romane.

+ Prima femeie care a devenit guvernator al unui stat american a fost Nellie Ross Taylor, în statul Wyoming, în anul 1869, iar prima femeie care a candidat la postul de preşedinte al SUA a fost Victoria Woodhull, în anul 1872.

Aceasta din urmă a fost, însă, arestată în ziua scrutinului, astfel că voturile acordate ei nu au fost luate în considerare. Peste ani, prima femeie care a candidat efectiv la preşedinţia SUA – şi care, să spunem, „nu a fost arestată în ziua votului”, sau mai exact, ale cărei voturi au fost contabilizate -, a fost, în 2016, Hillary Clinton.

+ La nivel mondial există circa 800 de milioane de persoane cu un grad scăzut de alfabetizare, din care 64% sunt de sex feminin.

+ Aproximativ una din cinci femei este abuzată sexual, în întreaga lume, până la vârsta de 15 ani, conform statisticilor. De asemenea, în lume, circa 14 milioane de adolescente rămân gravide, anual, peste 90% din cazuri fiind întregistrate în ţările lumii a treia.

+ Interesant este că majoritatea cometelor, stelelor, sateliţilor, sau uraganelor primesc denumiri feminine.

+ Conform studiilor, probabilitatea ca o femeie să dea naştere unei fete creşte cu scăderea latitudinii geografice, fiind maximă în regiunile ecuatoriale.

+ Un studiu realizat de Institutul German pentru Cercetări Economice din Berlin arată că veniturile femeilor germane sunt cu 49% mai mici decât ale bărbaţilor germani.

În schimb, spre deosebire de alte ţări africane, femeile din Algeria se afirmă cu mai mult succes în societate decât bărbaţii şi se dovedesc a fi mai bine remunerate decât aceştia.

Fiind dezavantajate în trecut de statutul lor, femeile algeriene şi-au câştigat drepturile civile mai ales după războiul de independenţă din anul 1962, când au luptat cot la cot cu bărbaţii şi, drept consecinţă, legislaţia algeriană şi Constituţia ţării au inclus prevederi speciale privind egalitatea în drepturi dintre femei şi bărbaţi.

+ În România, statisticile arată că femeile au câştigat, în medie, anual, cu 7% mai puţin decât bărbaţii.

+ Un caz interesant este cel al femeilor de afaceri din China, unde există, poate surprinzător, un număr semnificativ de persoane de sex feminin cu realizări remarcabile.

Astfel, numărul femeilor chineze aflate în poziţii de top management s-a dublat în ultimii ani, 51% dintre aceste funcţii fiind deţinute de femei. Dacă doar patru companii din întreaga lume au consilii de conducere formate exclusiv din femei, două dintre acestea sunt din China – Ceetop, din Shenzhen, şi China Teletech Holding.

+ Mai mult, la nivel mondial, jumătate dintre miliardarele care şi-au construit averile prin eforturi proprii sunt chinezoaice. Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care Partidul Comunist Chinez a fost şi este un veritabil club exclusivist al bărbaţilor, care blochează practic accesul femeilor în activitatea politică

+ În România, aproape 40% dintre afaceri sunt conduse de femei, din poziţia de acţionar majoritar, portretul – robot al femeii care face afaceri în această calitate fiind vârsta medie de 35 – 50 de ani, rezidenţa la oraş, studii superioare şi domeniul de activitate – comerţul.

Acum urmează legătura dintre România şi China: la noi există 144 de femei din China care fac afaceri, urmate de circa 200 de nemţoaice şi italience, 72 de femei din Republica Moldova, 39 din Austria şi 38 din Turcia.

+ Comparativ cu femeile din Uniunea Europeană, româncele au un spirit antreprenorial mai puternic, fapt care reiese din creşterea numărului afacerilor conduse de acestea începând cu 2006, cu 12-15%. Cifrele sunt apropiate celor din Europa Centrală şi de Est, unde 31-38% dintre afaceri au în conducere femei

+ Deşi s-a constatat că 58% dintre persoanele care urmăresc ştirile de televiziune sunt femei, în doar 21% dintre acestea subiectul este reprezentat de persoanele aparţinând sexului frumos.

+ Bărbaţii sunt de patru ori mai predispuşi decât femeile să se îmbolnăvească din cauza fumatului, în schimb femeile acuză de trei ori mai des decât bărbaţii dureri de cap

+ Tot ca o comparaţie, e bine de ştiut că temperatura corpului masculin este mai ridicată decât cea a corpului feminin, că bărbaţii văd mai bine decât femeile şi sunt mai capabili decât acestea să distingă literele mici, însă femeile au un auz mai bun şi clipesc de două ori mai des decât bărbaţii

+ E ştiut faptul că femeile pot vorbi o perioadă de timp mai îndelungată decât bărbaţii şi că obosesc după acest efort mai puţin, însă explicaţia este cât se poate de ştiinţifică: corzile vocale ale femeilor sunt mai scurte decât ale bărbaţilor şi, ca urmare, ele eliberează mai puţin aer atunci când scot sunete

+ S-a stabilit că greutatatea medie a unei femei este de 65 de kilograme, cu 13 kilograme mai puţin decât greutatea medie a unui bărbat, însă trebuie să ştiţi că femeia ideală, în viziunea bărbatului obișnuit, e cea care este, în medie, cu 27 de kilograme mai ușoară decât el!

+ Se spune că femeia se căsătoreşte sperând că bărbatul se va schimba, însă e o regulă că barbatul nu se schimbă niciodată. Bărbatul, la rându-i, se căsătoreşte cu speranţa clară ca femeia să nu se schimbe, însă femeile se schimbă, de obicei.

De asemenea, e o regulă ca la rememorarea nunţii lor, femeile să îşi reamintească, în detaliu, amănuntele ceremoniilor, în timp ce bărbaţii nu îşi amintesc prea multe amănunte. Poate doar detalii legate de „petrecerea burlacilor” …

+ În fine, să menţionăm că, în lume se află şi un veritabil „paradis” al femeilor: în Noiva do Cordeiro, o localitate rurală din sud-estul Braziliei, trăiesc doar femei – peste 600, cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani.

Femeile se află la conducere şi au propriul set de reguli. Femeile care sunt căsătorite şi au familii trebuie să-şi trimită soţii şi fiii care au împlinit 18 ani să lucreze departe de casă, aceştia putând să se întoarcă doar în weekend. Problema este că e dificil de găsit un bărbat singur care să nu fie rudă sau căsătorit deja cu o vecină.

Astfel comunitatea de femei invită bărbaţii să li se alăture, cu o singură condiţie: trebuie să-şi dea acordul să facă ceea ce femeile spun şi să trăiască după regulile lor.

La începutul secolului trecut, femeile lucrau majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice şi erau supuse discriminării sexuale şi sociale, fiind şi mult mai prost plătite decât bărbaţii. Au apărut astfel organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas, mai ales în SUA, unde opresiunea şi discriminarea fac ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare de mentalitate.

Azi, Ziua Internaţională a Femeii a devenit un moment de mulţumire, apreciere şi recunoaştere a eforturilor mamelor, soţiilor, colegelor, tuturor femeilor ce ne înconjoară, cele care ne oferă bucuria vieţii şi motivaţia de a trăi.

Ziua internaţională a femeii, celebrată astăzi în ţări din lumea întreagă, a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa, scrie agerpres.ro.

Prima Zi naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913

Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. La manifestaţiile organizate cu acel prilej, s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile, organizată la Beijing în septembrie 1995.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi 19 noiembrie – Ziua bărbatului. Cele două zile, Ziua femeii şi Ziua bărbatului, urmând să fie sărbătorite anual în zilele de 8 martie, respectiv, 19 noiembrie.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Diverse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

30 noiembrie – sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor. Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei

De sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, primul ucenic al lui Iisus şi propovăduitor al Ev…