Acasa Justiție Dan Nica și Alexandru Athanasiu, urmăriți penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu

Dan Nica și Alexandru Athanasiu, urmăriți penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu

7 min read
0
0
199

Foştii miniştrii Dan Nica, Alexandru Athanasiu şi Adriana Ţicău au fost puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu, în dosarul „Microsoft 2”, iar Nica şi Athanasiu sunt cercetaţi sub control judiciar, a anunţat, luni, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit unui comunicat emis, luni, de DNA, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și față de Silvia Adriana Țicău, secretar de stat la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2003 — iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie — decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Pe durata controlului judiciar, Athanasiu are interdicția de a părăsi teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a organului de urmărire penală competent.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut, în 23 noiembrie, sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu pentru abuz în serviciu în dosarul „Microsoft 2”.

Procurorii arătau, la acel moment, că, în calitate de ministru, Dan Nica, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele HG nr.1.473/ 11.12.2003 și nr.470/ 01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft.

„În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, se preciza într-un comunicat al DNA.

DNA menționa că, în calitate de secretar de stat, respectiv de ministru, Adriana Țicău, cu încălcarea dispozițiilor privind Statutul funcționarilor publici și privind achizițiile publice, a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvern, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la HG nr.1.473 /11.12.2003.

Anchetatorii susțin că aceasta a inițiat și susținut proiectul HG nr.1.778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

„În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, menționează sursa citată.

DNA mai menționa că, în calitate de ministru, Alexandru Athanasiu, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul HG nr.1778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului fără a exista un necesar fundamentat.

„În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, potrivit sursei citate.

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererea de urmărire penală a foștilor miniștri ai Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Dan Nica și Silvia Adriana Țicău și a lui Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației și Cercetării, în dosarul „Microsoft 2”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

700 de posturi scoase la concurs, din sursă externă, în vederea încadrării ca poliţist de penitenciare

Vă informăm că 41 de unităţi subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor scot l…