Acasa Social De anul viitor, pensia de la stat nu va mai putea fi cumulată cu pensia de serviciu

De anul viitor, pensia de la stat nu va mai putea fi cumulată cu pensia de serviciu

4 min read
0
0
45

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 103/2017, publicată în Monitorul Oficial din 20 decembrie, cu aplicare din 1 ianuarie 2018, aduce modificări la Legea pensiilor publice. Potrivit acestora, pensiile de serviciu nu se vor putea cumula cu pensiile din sistemul public. Cei care se încadrează la acordarea mai multor drepturi de pensie vor trebui să aleagă între ele.

Potrivit Legii nr. 263/2010, în sistemul public sunt cinci tipuri de pensie: pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate și pensia de urmaș.

În plus, cei care au avut anumite funcții (senatorii și deputații, militarii etc.) pot primi pensii de serviciu.

Guvernul a stabilit prin OUG 103/2017 că „pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulată cu o pensie de serviciu/indemnizație pentru limită de vârstă reglementate de legi cu caracter special”.

Executivul motivează că nu pot fi plătite din buget, de mai multe ori, sume de bani care sunt acordate, de fapt, pentru același lucru – bătrânețe și boală.

„(…) ținând seama de faptul că pensia din sistemul public de pensii se acordă pentru a acoperi riscurile asigurate prevăzute în mod expres, respectiv bătrânețea și boala, nu se justifică posibilitatea de a încasa două pensii din același sistem și nici de a încasa o pensie din sistemul public și o pensie de serviciu, situație în care riscul ar fi acoperit de două ori, pentru aceeași perioadă de contribuție, fapt ce trebuie reglementat în mod expres”, scrie în motivația ce a stat la baza acestei ordonanțe.

Același lucru e stabilit și pentru pensiile de serviciu/indemnizațiile pentru limită de vârstă din legi speciale: cei care ar avea dreptul să primească mai multe astfel de pensii nu vor mai putea să le primească pe toate, fiind obligați să aleagă una din ele.

Se va putea cumula însă pensia publică cu una privată.

De asemenea, potrivit OUG menţionată, cumulul „(…) nu se aplică situației în care persoana îndeplinește atât condițiile pentru acordarea pensiei din sistemul public de pensii cât și cele pentru acordarea unei pensii dintr-un sistem propriu de asigurări sociale neintegrat sistemului public de pensii (cum este cel al avocaţilor sau militarilor (n.r.)”.

Reamintim că tot din 2018, contribuţia la Pilonul II de pensii private va fi mai mică (3,75% din contribuția obligatorie la pensie, față de 5,1%, în prezent).

Ordonanţa de urgență va fi supusă dezbaterii și aprobării parlamentare, astfel că există posibilitatea actul să fie modificat.

  • Pensia de serviciu nu va mai putea depăși salariul net

    Guvernul României a adoptat, astăzi, o ordonanță de urgență care stabilește că pensiile de…
Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Pentru o corectă informare a cetățenilor din Municipiul Ploiești, ROSAL GRUP face următoarele precizări

COMUNICAT În virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, în l…