Acasa Economic De astăzi, piaţa gazelor este liberalizată. Ce trebuie să știți…

De astăzi, piaţa gazelor este liberalizată. Ce trebuie să știți…

6 min read
0
0
396

Piaţa gazelor din România este complet liberalizată, începând de miercuri, 1 iulie, ceea ce ar trebui să ducă la creşterea concurenţei şi la scăderea preţurilor, însă consumatorii casnici nu simt deocamdată aceste beneficii, pentru că preţurile din ofertele marilor furnizori rămân aceleaşi ca până acum.

În prezent, furnizorul ploieștenilor este Engie (fostul Distrigaz). Prețul reglementat este de 68 lei/MWh. De la 1 iulie prețul poate varia în funcție de oferta furnizorului.

IMPORTANT de știut este faptul că aveți dreptul să schimbați furnizorul cu oricare din cei aflați în lista ANRE și a căror ofertă vi se pare mai bună.

Ați primit cu siguranță scrisoarea de informare de la ENGIE care conține și o ofertă cu prețurile de după 1 iulie.

Care sunt opțiunile:

1️⃣ O puteți accepta si semna contractul nou cu același furnizor;

2️⃣ Puteți căuta o ofertă mai competitivă. În acest caz puteți respinge oferta furnizorului actual fără să îl anunțați și veți semna contractul cu alt furnizor;

3️⃣ Nu faceți nimic. În acest caz alimentarea cu gaze NU va fi oprită, iar furnizarea se va face, timp de un an de zile, începând cu 1 iulie, la prețurile din oferta furnizorului actual, chiar dacă NU i-ați acceptat-o. Oricând după 1 iulie, puteți semna un alt contract cu acest furnizor sau cu altul, fără costuri suplimentare.

Ce înseamnă schimbarea furnizorului?

Dacă doriți schimbarea furnizorului, este suficient să trimiteți o înștiințare de acceptare a ofertei unui alt furnizor, iar lucrurile se vor rezolva apoi fără prea mare bătaie de cap.

Cei interesați de ofertele disponibile să utilizeze comparatorul de prețuri al ANRE:

https://www.anre.ro/…/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-…

Dacă găsiți o ofertă mai bună și doriți să semnați contractul, este suficient să contactați furnizorul respectiv și să spuneți că doriți să acceptați oferta acestuia.

La ce să fiu atent când aleg oferta

Solicitați furnizorului oferta clară de preț, cu TOATE costurile incluse: tarif de transport și de distribuție și mai adaugați doar TVA, ca să vedeți prețul final.

Ce preț nu ar trebui să aleg?

Nu alegeți oferte cu prețul mai mare ca cel reglementat.

Ce preț să aleg?

Aici lucurile nu sunt simple în a alege cel mai bun preț. Trebuie să rețineți că Engie își asuma acest preț timp de un an, deci un an nu veți plăti mai mult dacă acceptați această ofertă. Atenție la ofertele concurențiale pe ce perioadă mențin prețul. Sunt unele cu trei luni.

Ce trebuie să mai știm:

Legislația va oferă posibilitatea de a schimba oricând funizorul de gaze, dacă doriți acest lucru pentru că ați găsit o ofertă mai bună. Toţi clienţii finali de gaze naturale au dreptul să îşi schimbe furnizorul, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitarii. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe.

Atenție!!! Citiți TOT contractul! Nu semnați contracte care prevăd obligații pentru Dumneavoastră, cum ar fi acelea de a plăti penalități in cazul in care renunțați la contract înainte de termenul stabilit.

Mare atenție la TOATE detaliile din contract, pentru că nu întotdeauna prețul mai mic înseamnă oferta cea mai bună!

Este posibil ca imaginea să conţină: noapte şi foc, text care spune „Liberalizarea prețului gazelor! 1 iulie Informații utile”
Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Economic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Federațiile sindicale din Poliția Penitenciară au organizat mitinguri de protest

Organizațiile sindicale din Poliția Penitenciară, reprezentând 85% din totalul personalulu…