Acasa Cultură Deschiderea stagiunii aniversare 2019-2020 a Teatrului „Toma Caragiu”. 70 de ani de teatru la Ploiești

Deschiderea stagiunii aniversare 2019-2020 a Teatrului „Toma Caragiu”. 70 de ani de teatru la Ploiești

10 min read
0
0
158

Anul acesta, Teatrul „Toma Caragiu” sarbatoreste 70 de ani de la infiintare, 70 de ani pe parcursul carora sute de spectacole au fost montate pe scena institutiei, imbogatind repertoriul celor trei sectii ale sale si bucurand generatii intregi de spectatori.

Cu emotie, dar si cu increderea ca va vom oferi in continuare o alternativa de calitate pentru petrecerea timpului liber, va invitam sa ne fiti alaturi si in acesta stagiune aniversara.
Stagiunea 2019-2020 va fi deschisa de cea mai recenta productie a sectiei Teatrul de Revista Majestic, spectacolul Ziua Recunostintei, scenariul Daniel Chirila, regia Horia Suru, care va avea doua reprezentatii, sambata, 14 septembrie, si duminica, 15 septembrie, de la ora 18.30, in sala Teatrului. Ziua Recunostintei isi propune sa prezinte cu umor si luciditate cele doua fatete ale artistului si sa arate, cu sinceritate, si o parte nevazuta a scenei.

 

Tot duminica,15 septembrie, dar de la ora 11.00, in sala Teatrului de Animatie „Imaginario”, cei mici ii vor putea intalni pe califul Rasid si pe vizirul Mansor intr-o poveste desprinsa din fascinanta lume a celor „O mie si una de nopti” in spectacolul Califul barza, o adaptare scenica dupa Wilhelm Hauff, in regia Oanei Leahu. Inainte de aceasta reprezentatie, Teatrul de Animatie pentru copii si tineret „Imaginario” va fi prezent la Festivalul Sinaia Forever, vineri, 13 septembrie, cu spectacolul Cantaretii din Bremen si sambata, 14 septembrie, cand publicul de toate varstele se va bucura de aventurile binecunoscutului erou al snoavelor populare romanesti, in spectacolul D’ale lui Pacala.

Sala Teatrului de Animatie va gazdui in data de 15 septembrie, de la ora 18.30, o reprezentatie a spectacolului BabyBlues, proiect al Asociatiei „Cultura’n Sura”, care atinge subiectul delicat al depresiei post-natale si felul in care aceasta este tratata in societate; intrarea este gratuita pe baza tichetelor care se pot ridica de la Agentia de Bilete a Teatrului.

Sambata, 21 septembrie, de la ora 18.30, in sala Teatrului, a fost programat primul spectacol din aceasta stagiune al sectiei Drama, Piatra din casa, de Vasile Alecsandri, regia Alexandru Dabija, o comedie ce satirizeaza felul in care mica boierime din Moldova mijlocului de secol XIX transforma casatoria intr-un adevarat schimb.

Biletele pot fi achizitionate atat de la Agentia de bilete a Teatrului, Str. Mihail Kogalniceanu nr.1, cat si online, de pe site-ul www.teatruploiesti.ro.

Va asteptam cu drag ca in acesta stagiune sa sarbatorim impreuna teatrul prin fiecare reprezentatie!

Scurt istoric

Teatrul Toma Caragiu, cu o istorie de 70 de ani – ca teatru de repertoriu – a promovat, atat dramaturgia romaneasca cat si pe cea universala, de la antichitate pana la cea contemporana, incercand in permanenta sa imbine repertoriul de larga accesibilitate cu formule spectaculare de avangarda.

Sectia Drama 
In vara anului 1947, pe ruinele fostei „sali germane”, unde a functionat pe toata perioada razboiului „Cercul Militar al Ofiterilor nemti”, aflata pe str. Anastase Panu, s-a inaltat un teatru modern. Sala avea 500 de locuri, parter si balcon.

Inaugurarea a avut loc la 13 decembrie 1947 sub titulatura: Teatrul Sindicatelor Unite. Acesta n-a avut propriu-zis o schema de organizare. A fost un teatru de proiecte culturale.

Ministerul artelor i-a sponsorizat activitatea, iar la 1 februarie 1949 a decis transformarea Teatrului Sindicatelor Unite in Teatrul de Stat Ploiesti.
Anul 1953 a fost extrem de important pentru evolutia teatrului ploiestean. In fotoliul directorial a fost numit tanarul – avea 28 de ani – si extraordinarul actor si om de teatru, Toma Caragiu. Perioada 1953-1965 a fost apreciata drept EPOCA CARAGIU.
Incepand cu 06.09.1991, teatrul se numeste Toma Caragiu.

La 30 ianuarie 1998 a fost finalizata modernizarea sediul teatrului, acesta devenind unul dintre cele mai bine dotate lacasuri de spectacole din tara.
Prin intermediul organismelor specializate ale UNITER si ale Ministerului Culturii, precum si urmare a unor documentari si contacte directe ale conducerii teatrului cu organisme reputate din domeniul impresariatului artistic, ale dreptului de autor, ale unor agentii literare si Case de editura, teatrul Toma Caragiu se afla intr-un permanent dialog cu importante scoli nationale si internationale de dramaturgie.

Sectia Revista 
La 15 aprilie 1957 administratia locala si-a dat acordul pentru infiintarea unei sectii de Estrada, repartizand, provizoriu, drept sediu, Gradina de vara din centrul orasului. Premiera inaugurala Mistere la Estrada are loc la 3 iulie 1957.

Prezenta Estradei in structura teatrului a fost benefica din toate punctele de vedere. In perioada autofinantarii s-au putut organiza spectacole de anvergura in sali de sport, stadioane, parcuri, statiuni de odihna, baruri, etc. aducand, cu cheltuieli nesemnificative, venituri substantiale.
In pragul unei jumatati de veac de existenta, „Majestic” se prezinta acum cu un bilant cuprinzator de succese, cu un statut de veritabila institutie de arta si cultura, in care dominantele cardinale au fost si raman spiritul de echipa, exigenta si competenta, bunul gust si performanta.

Sectia Papusi 
La 24 septembrie 1952 Teatrului de Stat Ploiesti, sub directia lui Mihai Tulea, i se adauga o noua sectie, cea de Papusi.

Sub denumirea de Teatrul de Papusi Ciufulici, acesta va prezenta la 25 septembrie 1952, doua premiere: Casuta din ulcior de M.Varadi si Povestea unui licurici de Ana Ionita si Gabi Teodorescu, in regia lui Titi Petripop.

Actorii – papusari fusesera scolarizati in domeniu la Conservatorul Popular din Ploiesti, printr-un curs intensiv de manuire a papusilor si arta actorului.
Dintre papusarii fondatori mentionam: Marcela Fenato, Elena Ivanescu. Iosefina Cuberski, Rica Baron, Coca Mantia, Tony Biro si Anghel Nastase.
In 1953, cand la directia Teatrului de Stat Ploiesti vine Toma Caragiu, acesta ii va sprijini pe artistii papusari oferindu-le sansa de a-si desavarsi arta prin efectuarea a doua stagii de cursuri de specialitate sustinute la Teatrul „Tandarica” Bucuresti.

Teatrului de Papusi ii lipsea insa o sala proprie de spectacole. O buna bucata de timp si-au desfasurat activitatea in Cinematograful „Corso”, apoi in Cinematograful „Colorado” – cladire de patrimoniu construita intre anii 1839 – 1841, in stil neogotic austriac, fiind o copie de dimensiuni mai reduse a palatului de langa Trieste, al contelui Maximilian de Miramar. Aceasta sala este si astazi lacasul Teatrului de Papusi „Ciufulici”.
Pe scena de aici s-au nascut adevarate spectacole de arta recunoscute de critica de specialitate si micii spectatori.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Victorie cu multe goluri pentru MFC Oilfriends Ploiești în amicalul cu Aviatorii Ploiești

Oilfriends Ploiești a susținut joi, 13 august, începând cu ora 19:30, pe terenul 1 din Baz…