Acasa Justiție Destinul „distrugătorului de destine”: Fostul procuror Mircea Negulescu trimis în judecată pentru cercetare abuzivă şi influenţarea declaraţiilor martorilor

Destinul „distrugătorului de destine”: Fostul procuror Mircea Negulescu trimis în judecată pentru cercetare abuzivă şi influenţarea declaraţiilor martorilor

17 min read
0
0
431

Fostul procuror Mircea Negulescu, zis Portocală, zis Zdreanță, a fost trimis în judecată de procurorii Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) într-un dosar în care este acuzat de cercetare abuzivă şi influenţarea declaraţiilor martorilor. În orice tat democratic acest paraditor și „distrugător de destine”, după cum se autoflata, ar fi fost la rândul lui paradit. La noi, justiția încă e îngăduitoare cu acest specimen care s-a jucat cu sistemul doar pentru simplul motiv că i s-a dat putere de decizie. Un caz celebru, această „zdreanță portocalie”, o pată pe obrazul justiției române.

Potrivit unui comunicat al SIIJ, procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, marţi, trimiterea în judecată a unui fost procuror (eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de cercetare abuzivă, influenţarea declaraţiilor martorilor (patru infracţiuni) şi participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată.
„În fapt, în urma probatoriului administrat s-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată, cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”, precizează anchetatorii.
Rechizitoriul, împreună cu dosarul cauzei, au fost trimise Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie spre soluţionare.

Procurorii de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) l-au pus, miercuri, sub învinuire pe fostul procuror DNA Mircea Negulescu, într-un nou dosar instrumentat la această secție și îl acuză de două pretinse fapte de lipsire de libertate în mod nelegal.

Totodată Negulescu a mai fost pus sub învinuire în acest nou caz și pentru trei fapte de represiune nedreaptă, o faptă de cercetare abuzivă și participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare și șase fapte de influențarea declarațiilor.

Potrivit stării de fapt din dosar, fostul magistrat ar fi instrumentat un dosar penal pe numele unui alt procuror și intenționa să îl trimită pe acesta în judecată.

Anterior acestui dosar SIIJ a mai trimis în judecată un dosar în care fostul magistrat Negulescu și fostul șef al DNA Ploiești Lucian Onea sunt acuzați de fapte similare.

În respectivul dosar instanța supremă a stabilit în urma analizei de cameră preliminară că probele și rechizitoriul SIIJ sunt valide și că judecata în dosar poate începe.

Decizia de cameră preliminară a fost contestată de cei doi, la un alt complet al aceleiași instanțe.

Cauza SIIJ are in vedere dosarul ticluit de „Zdreanta” impotriva lui Vlad Cosma si a oamenilor de afaceri Petrica Usurelu si Razvan Alexe, in care Negulescu, pe vremea cand activa la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, i-a fabricat lui Cosma acuzatii privind presupuse fapte de instigare la evaziune fiscala si la spalare de bani. Dosarul PCA Ploiesti impotriva lui Cosma, Usurelu si Alexe a fost trimis in judecata in 2017 (cand Negulescu era deja la DNA Ploiesti) si se afla si in prezent pe rolul Tribunalului Prahova. In respectiva cauza (ce vizeaza finantarea campaniei locale din 2012 a PSD Prahova), Mircea Negulescu il acuza pe Vlad Cosma ca i-ar fi determinat pe Petrica Usurelu si Razvan Alexe sa inregistreze o factura fictiva in valoare de 1.086.240 lei.

Revenind la dosarul SIIJ, trebuie sa spunem ca sectia speciala l-a inculpat pe „Portocala” pentru ca ar fi construit un scenariu mincinos, ca sa obtina un denunt de la o persoana cercetata deja in cauza Cosma-Usurelu-Alexe. De asemenea, acelasi „Zdreanta” ar fi fortat patru persoane sa dea declaratii mincinoase impotriva politicianului si a celor doi afaceristi, trei dintre falsii martori fiind audiati atat cu identitate protejata, cat si cu identitate reala (fireste: ca sa para ca ar fi existat mai multi martori). Dupa cum vedem, Mircea Negulescu a invatat bine lectia de la fostul lui sef de la DNA Ploiesti, Lucian Onea. Ne referim, desigur, la dosarul fabricat de Onea impotriva fostei sefe AEP Ana-Maria Patru (achitata deja in prima instanta) – dosar unde Lucica a audiat-o pe denuntatoarea Irina Socol atat cu numele real, cat si cu doua pseudonime.

SIIJ a anuntat, in noiembrie 2019, punerea in miscare a actiunii penale impotriva lui „Portocala” pentru executia contra lui Vlad Cosma. De asemenea, amintim ca acesta este a doua oara cand SIIJ il trimite in judecata pe Mircea Negulescu, primul dosar (unde „Portocala” este co-inculpat alaturi de Lucică) vizand paradeala pusa la cale de vedetele DNA Ploiesti impotriva lui Sebastian Ghita, in dosarul „Serghei Petrus” / „Tigaile”.

Răzvan Alexe, Marcel Păvăleanu, mai multe firme și oameni de afaceri din Prahova, au fost deferiți Justiției de procurorul Negulescu într-un dosar de evaziune fiscală de 35 de milioane de euro. Procesul e pe rolul Tribunalului Prahova si are termen pe 22 iunie.

La rândul lui, Vlad Cosma a fost trimis în judecată, alături de Alexe, pentru evaziune fiscală. Dosarul de la Tribunalul Prahova are termen pe 25 iunie 2020.

Vlad Cosma este judecat și pentru corupție, alături de tatăl său, fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma.

În noiembrie 2016, Cosma senior a fost condamnat la 8 ani de detenție, iar Vlad Cosma la 5 ani de închisoare pentru că ar fi primit mită un milion de euro de la mai mulți afaceriști ca să le dea contracte de asfaltare și deszăpezire.

Condamnarea lor a fost anulată în urma scandalului privind presupusele abuzuri ale procurorilor Onea și Negulescu și în urma deciziilor CCR privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte. Acum, procesul se rejudecă la Tribunalul Prahova.

În iulie anul trecut, fostul procuror Mircea Negulesu și fostul procuror DNA Lucian Onea au fost trimiși în judecată de Adina Florea într-un alt dosar penal aflat pe rolul Înaltei Curți.

Desființarea SIIJ rămâne un obiectiv al Ministerului Justiției, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, miercuri, la întâlnirea cu reprezentanții comunității Declic. Potrivit acestuia, crearea SIIJ a lovit în DNA și a creat o vulnerabilitate Ministerului Public.

În timp ce Predoiu vorbea cu un ONG despre SIIJ, colegii săi din Parlament votau supraimpozitarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. Pe data de 1 aprilie, într-o videoconferinţă cu şefii din Justiţie, Predoiu le promitea magistraţilor că se va opune tăierii pensiilor de serviciu.

SIIJ este secţia care a emis singurul rechizitoriu din 2020 din partea Parchetului General – trimiterea în judecată a fostului procuror Mircea Negulescu. În ciuda acestei contraperformanţe a Parchetului General condus de Gabriela Scutea, ministrul Justiţiei vorbeşte despre desfiinţarea singurei secţii care a reuşit totuşi să trimită un dosar în instanţă.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanții comunității Declic, care i-au înmânat o petiție semnată de peste 18.000 de cetățeni prin care este cerută desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Predoiu le-a prezentat acestora stadiul la zi al Proiectului de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției și a reiterat faptul că desființarea Secției Speciale este „o prioritate atât pentru Guvernul Orban, inclusă în Programul de guvernare, cât și pentru el personal”.

„Desființarea SIIJ rămâne un obiectiv al Ministerului. Am făcut pași în această direcție. Vom face pasul decisiv când vom fi siguri că acest proiect va trece de Parlament. Voi intensifica discuțiile cu parlamentari din toate partidele pe acest subiect. De asemenea, am discutat și o voi face din nou, cu primul ministru, care sprijină fără rezerve toate obiectivele MCV. La ora la care discutăm, capacitatea operațională a Ministerului Public de a face anti-corupție în sistemul judiciar este departe de ceea ce trebuie să fie. Crearea SIIJ a lovit în DNA și a creat o vulnerabilitate Ministerului Public. Nu procurorii sunt de vină pentru această situație, nici măcar cei din SIIJ, ci politicienii care nu înțeleg mecanismul judiciar sau care, și mai grav, doresc dezorganizarea acestuia și a luptei anti-corupție. Dar, ceea ce au stricat un număr de politicieni vor repara alți politicieni, care sprijină Justiția. Guvernul PNL va rezolva acest lucru, imediat ce condițiile din Parlament o vor permite”, a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției a clarificat mai multe elemente procedurale legate de dezbaterea publică a proiectului și a anunțat că va programa o întâlnire cu părțile interesate la sediul Ministerului Justiției în data de 24 iunie.

Load More Related Articles
  • Anunț S.C ROSAL GRUP S.A.

    S.C ROSAL GRUP S.A, cu sediul în București, str. Turturelelor, nr.11 A, Modul 15, sector 3…
  • Anunț S.C ROSAL GRUP S.A.

    S.C ROSAL GRUP S.A, cu sediul în București, str. Turturelelor, nr.11 A, Modul 15, sector 3…
  • Anunț S.C ROSAL GRUP S.A.

    S.C ROSAL GRUP S.A, cu sediul în București, str. Turturelelor, nr.11 A, Modul 15, sector 3…
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anunț S.C ROSAL GRUP S.A.

S.C ROSAL GRUP S.A, cu sediul în București, str. Turturelelor, nr.11 A, Modul 15, sector 3…