Acasa Justiție DNA cere pedepse mai mari pentru cei patru inculpaţi în dosarul Microsoft

DNA cere pedepse mai mari pentru cei patru inculpaţi în dosarul Microsoft

6 min read
0
0
40

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, luni, ultimul termen din dosarul „Microsoft”, în care sunt acuzaţi Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan.

Procurorii anticorupţie au cerut pedepse mai mari în dosarul Microsoft pentru cei patru inculpaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru. Magistraţii instanţei supreme judecă astăzi ultimul termen, urmând să anunţe o decizie definitivă.

„Apreciem că instanţa de fond a aplicat pedepse mult prea mici, mai ales pentru Dumitru Nicolae, a fost o pedeapsă nejustă. Ar fi trebuit ca instanţa de fond să aibă în vedere gravitatea de faţă. În primul rand, cei patru inculpaţi au săvârşit infracţiuni de corupţie grave, iar gradul de pericol social e ridicat. Activitatea frauduloasa a fost una de amploare, cu implicaţii ramificate transfrontaliere. Se relevă activitatea infracţională complexă prin numărul mare de persoane implicate şi societăţi offshore. Şi-au exercitat influenta asupra unor funcţionari publici. Este importantă valoarea sumelor de bani primite cu titlul de folos necuvenit. Au prejudiciat imaginea instituţiilor statului. La Sandu Gabriel nu a fost luată în considerare calitatea de ministru şi obligaţiile ce le avea. La Dorin Cocoş este relevanta situaţia în care a întocmit un fals, a încheiat un contract fictiv cu Dinu Pescariu. Apreciem că pedepsele ar trebui majorate pana la maximul prevăzut de lege pentru Dorin Cocos, Gabriel Sandu, Ghorghe Ştefan şi Dumitru Nicolae”, a spus procurorul de şedinţă în sala de judecată.

De asemenea, DNA cere confiscarea sumei de nouă milioane de euro de la Dorin Cocoş.

Avocatul lui Gabriel Sandu a cerut instanţei achitarea sau condamnarea la închisoare cu suspendare a acestuia. Apărătorul lui Dorin Cocoş le-a solicitat judecătorilor dispunerea unei pedepse de opt luni de închisoare cu suspendare. În cazul lui Gheorghe Ştefan, avocatul acestuia a lăsat la aprecierea instanţei decizia.

La termenul de luni, magistraţii l-au audiat pe Decebal Drăghiş, martor, la solicitarea lui Gheorghe Ştefan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dat prima decizie în dosarul “Microsoft” în luna martie a acestui an, trei dintre cei cercetaţi, Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Gheorghe Ştefan, primind condamnări cu executare, în timp ce omul de afaceri Dumitru Nicolae a primit o pedeapsă cu suspendare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a redus de două ori limitele de pedeapsă în cazul inculpaţilor din dosarul Microsoft, o dată pentru că au făcut denunţuri şi a doua oară după ce judecătorii au aplicat legea mai favorabilă inculpaţilor, acesta fiind motivul pedepselor mici raportate la prejudiciul stabilit de procurorii DNA, potrivit motivării deciziei.

Judecarea în fond a dosarului Microsoft a început în 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 9 martie 2016, după 17 termene, fiind vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit nouă milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Dorin Cocoş ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…