Acasa Politică Donețk și Lugansk – regiunile separatiste recunoscute oficial de Rusia

Donețk și Lugansk – regiunile separatiste recunoscute oficial de Rusia

4 min read
0
0
188

Luni seară, Vladimir Putin a semnat decretele prin care recunoaște oficial independența regiunilor separatiste din estul Ucrainei – Republica Donețk și Republica Lugansk. Astfel, conflictul din estul Ucrainei intră în scenariul Crimeea, iar cele două republici separatiste devin, deocamdată, parteneri internaționali ai Federației Ruse până la ulteriorul referendum și propriu-zisa anexare, ceea ce înseamnă că orice glonț tras în Donețk și Lugansk ar fi un „motiv de apărare” a zonei de către armata rusă.

Rusia poate folosi de acum orice incident din estul Ucrainei ca un „casus belli” (termen din dreptul internațional, care se referă la motivația juridică a începerii unui război de către un stat împotriva unui alt stat).

Republicile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk, a căror independență a recunoscut-o Moscova luni, sunt situate în bazinul minier rusofon Donbass (estul Ucrainei) și au scăpat de sub controlul Kievului din 2014. Conflictul dintre separatiști și autoritățile ucrainene s-au soldat cu peste 14.000 de morți.

Donețk (fostul Stalino) este principalul oraș al bazinului minier Donbass, precum și unul dintre principalele centre metalurgice ale Ucrainei. Are două milioane de locuitori.

Lugansk (fostul Voroshilovgrad) este un oraș industrial, care are 1,5 milioane de locuitori.

Mariupol – Povestea orașului de lângă front care simte în ”ceafă” răsuflarea Rusiei

Bazinul Donbass, care se învecinează cu Rusia, are rezerve imense de cărbune. Prezența vorbitorilor de limbă rusă acolo este legată în special de trimiterea de muncitori ruși după cel de-al Doilea Război Mondial în perioada sovietică.

Conflictul dintre forțele ucrainene și separatiștii din Donețk și Lugansk a izbucnit în urmă cu opt ani, în contextul anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea.

Independența lor, proclamată în urma referendumurilor, nu este recunoscută de comunitatea internațională.

Rusia, la rândul ei, este acuzată de Kiev și Occident că îi sprijină militar și financiar pe separatiștii pro-ruși din cele două regiuni separatiste.

Cine sunt liderii regiunilor separatiste Donețk și Lugansk

Rezolvarea conflictului, prevăzută de acordurile de la Minsk din 2015, este în impas, Kievul și separatiștii acuzându-se reciproc că nu le respectă.

Au fost instituite o serie de armistiții, dar acestea au fost încălcate în mod repetat.

Denis Pușilin, ales în 2018 într-un scrutin denunțat de Kiev, conduce autoproclamata Republică Populară Donețk (DNR).

Leonid Passetchnik este șeful autoproclamatei Republici Lugansk (LNR).

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Asistentul medical de la Spitalul de Psihiatrie Voila, suspectat că a agresat sexual un pacient, arestat preventiv

Instanţa de judecată a emis, miercuri, mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de …