Acasa Social Dosarul electronic de sănătate – unul dintre elementele principale ale sistemului informatic integrat

Dosarul electronic de sănătate – unul dintre elementele principale ale sistemului informatic integrat

6 min read
0
0
28

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) afirmă că dosarul electronic de sănătate (DES) reprezintă unul dintre elementele principale ale sistemului informatic integrat şi are drept scop creşterea calităţii şi eficienţei actului medical, adăugând că în prezent se fac demersuri de dezvoltare a acestuia.
CNAS precizează, într-un comunicat de presă transmis vineri, că a luat act de decizia Curţii Constituţionale conform căreia sunt declarate neconstituţionale dispoziţiile art. 30 alin. (2) şi (3) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi sintagma „sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului” din cuprinsul art. 280 alin. (2) din acelaşi act normativ, iar statului îi revine obligaţia de a proteja şi garanta caracterul confidenţial al informaţiilor medicale prelucrate printr-un act normativ de acelaşi nivel cu cel care instituie sistemul informatic.
„Dosarul electronic de sănătate (DES) reprezintă unul dintre elementele principale ale sistemului informatic integrat şi are drept scop creşterea calităţii şi eficienţei actului medical prin accesul la date şi informaţii medicale relevante, furnizarea de date şi informaţii statistice necesare politicilor de sănătate, precum şi transformarea pacientului într-un factor activ al protejării şi promovării propriei sănătăţi. Conform cerinţelor Uniunii Europene, începând cu anul 2020 este nevoie de o interoperabilitate şi uniformizare a sistemului medical la nivel european. Aceasta înseamnă că România va trebui să aibă pregătit un pachet complet şi funcţional, format din DES, reţeta electronică şi Cardul Naţional de Asigurări de Sănătate, împreună cu Sistemul Informatic Unic Integrat. Toate aceste elemente duc la protejarea asiguratului, a întregului sistem naţional de sănătate şi a bugetului naţional”, relevă comunicatul CNAS.
Potrivit sursei citate, DES respectă toate cerinţele impuse de Uniunea Europeană prin Regulamentul General de Protecţie a Datelor Personale (GDPR), de aici şi gradul de criptare al informaţiilor sau sistemul de securitate multilayer: semnătură calificată a medicului de familie, matricea de securitate pentru pacient şi parola proprie a pacientului.
„Pentru a fi un program cât mai relevant, întreg conţinutul DES a fost întocmit, stabilit şi agreat cu medici specialişti din toate domeniile medicale. CNAS întreprinde în prezent demersuri pentru dezvoltarea acestui sistem, prin includerea tuturor furnizorilor care nu au fost cuprinşi în prima parte a proiectului. Este vorba despre furnizorii de servicii paraclinice, de recuperare, îngrijiri la domiciliu, stomatologie, dispozitive medicale şi de consultaţii de urgenţă la domiciliu. Totodată se are în vedere dezvoltarea unei interfeţe către alte sisteme informatice similare din celelalte state membre UE, astfel încât cetăţenii români care au probleme de sănătate să poate fi diagnosticaţi şi trataţi în condiţii de siguranţă şi calitate corespunzătoare a serviciilor medicale”, informează CNAS.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aminteşte că, în conformitate cu art. 147 alin. (1) din Constituţie, ‘dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei; pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept’.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…