Acasa Justiție Dosarul penal al lui Andrei Volosevici a ajuns la Înalta Curte

Dosarul penal al lui Andrei Volosevici a ajuns la Înalta Curte

8 min read
1
0
1,178

În data de 7 februarie, Andrei Volosevici a fost anunțat de către președintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, drept candidatul PNL la alegerile locale pentru Primăria Ploiești.

Coincidență sau nu, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat, tot în dată de 7 februarie 2020, apelul făcut de DNA şi Primăria Ploieşti (prin primarul în funcţie, Adrian Dobre), împotriva deciziei Curţii de Apel Ploieşti prin care Volosevici a fost achitat în prima instanţă. A fost achitată şi cealaltă inculpată din dosar, Simona Albu, la data faptei şef al Serviciului Juridic în cadrul Direcţiei Juridice a Primăriei municipiului Ploieşti, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu.

Cauza are ca obiect apelul priveşte infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000), traficul de influenţă (art.291 NCP) şi abuzul în serviciu (art.297 NCP) , dosarul având numărul 122/42/2017, momentan nefiind alocat un termen de judecată.

Andrei Volosevici este urmărit penal pentru fapte de corupţie în legătură cu finanţarea echipei de fotbal Petrolul Ploieşti şi atribuirea unui contract de lucrări, prejudiciul estimat din bugetul local de procurorii DNA fiind de 32.577.437 lei și, concomitent, de obținerea de către S.C. FC PETROLUL SA Ploiești a unui folos necuvenit de aceeași valoare.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut că Volosevici, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, a iniţiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA, proiectul constând în finanţarea şi realizarea în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local şi având ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul.

Totodată, Volosevici era acuzat că, la data de 3 septembrie 2009, a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi SC FC Petrolul SA Ploieşti, în condiţiile în care, potrivit legii, o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat.

Contractul în cauză a fost vizat pentru legalitate de inculpatele Maria Magdalena Mazâlu, la acea dată secretar al municipiului, şi Simona Albu, şef al Serviciului Juridic în cadrul Direcţiei Juridice a primăriei.

Astfel, bugetul local al Ploieştiului ar fi fost fost prejudiciat cu suma totală de 32.577.437 lei, SC FC Petrolul SA obţinând un folos necuvenit de aceeaşi valoare.

Totodată, Andrei Volosevici era acuzat că, în vara anului 2012, a pretins unui om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 80.000 lei, pe care a primit-o în trei tranşe, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale la care candida pentru obţinerea unui nou mandat. În schimb, o anumită firmă la care omul de afaceri avea interes trebuia să câştige un contract finanţat de primărie pentru executarea unei parcări supraterane în municipiul Ploieşti, iar ulterior denunţătorul urma să obţină lucrări în subantrepriză la obiectivul respectiv.

„În acelaşi context şi în aceeaşi calitate, în perioada martie – aprilie 2012, inculpatul Volosevici Andrei Liviu a pretins de la un alt om de afaceri (denunţător în cauză) foloase materiale necuvenite, constând în închirierea de panouri publicitare, prestarea de servicii de panotaj şi producţia de afişe electorale, în valoare totală de 21.150,12 euro, precum şi suma de 20.000 lei achitată de acesta din urmă către o firmă indicată de edil”, se mai arată în comunicat.

Potrivit DNA, aceste foloase au fost pretinse şi primite de Volosevici în schimbul intervenţiei la funcţionarii primăriei şi la consilierii locali pentru promovarea şi aprobarea unui proiect de hotărâre privind prelungirea contractului de asociere încheiat între municipiul Ploieşti şi o societate comercială vizând exploatarea în comun a unor panouri publicitare aflate pe terenul aparţinând domeniului public de interes local al oraşului.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpata Maria Magdalena Mazâlu, fost secretar al municipiului Ploieşti.

Candidatura lui Volosevici la Primăria Ploiești contrazice statutul/codul etic al PNL, care stipulează că reprezentanții PNL care au sau vor să dețină funcții în administrația publică locală și centrală împotriva cărora a început urmărirea penală, li se retrage sprijinul politic, aceștia aducând prejudicii majore valorilor și principiilor stabilite prin Programul Politic al Partidului, respectiv “fără penali în funcții publice”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

One Comment

  1. Cart.Ploiesti Vest{Mitica Apostol}

    11/02/2020 at 22:59

    Poate VOLOSOVICI ne spune unde a disparut creditul de 40 milioane euro luat in 2011 ptr modernizarea cart MITICA APOSTOL ptr ca noi inotam in noroi si acuma pe cele 21 de strazi ale ploiestiului 1
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1467054120139487&set=p.1467054120139487&type=3&theater

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Colecția Ionescu-Quintus expusă la Teatrul „Toma Caragiu”

Un număr 20 de opere de artă semnate de marii maeștri ai artei românești, parte a colecție…