Acasa Eveniment Efectivele MAI au intervenit în judeţele afectate de fenomenele hidrologice

Efectivele MAI au intervenit în judeţele afectate de fenomenele hidrologice

7 min read
0
0
34

În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit în cursul zilei de marţi şi miercuri noaptea cu motopompe pentru evacuarea apei din 5 locaţii, respectiv Tomşani, Sinaia, Bărcăneşti, Ciorani şi Azuga, acestea fiind inundate ca urmare a topirii zăpezii, dar şi a precipitaţiilor din ultimele ore.
Ploaia a cauzat probleme pe mai multe străzi din Azuga (Umbroasa, Cerbului şi Victoriei), patru gospodării şi trei subsoluri fiind inundate.
De asemenea, alte două subsoluri, dar şi trei gospodării din localitatea Bărcăneşti au fost inundate din cauza precipitaţiilor abundente. Totodată, pompierii au intervenit cu motopompe pentru a evacua apa de pe partea carosabilă în zona celor două sensuri giratorii, pe prima bandă a sensului Ploieşti – Bucureşti.
Pompierii au intervenit cu motopompe în comuna Tomşani, pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie, în localitatea Sinaia pentru evacuarea apei de pe partea carosabilă şi în comuna Ciorani la o gospodărie.
30 pompieri militari cu 14 mijloace au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecţie a comunităţilor precum şi pentru evacuarea apei din zonele inundate.
În acest moment se intervine pentru evacuarea apei din cinci subsoluri din localitatea Azuga, strada Cerbului şi strada Victoriei, în comuna Tătărani un beci şi o gospodărie şi în Buşteni pe partea carosabila.
Pompierii rămân la datorie, pentru limitarea şi înlăturarea potenţialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situaţiei din zonele vizate precum şi evoluţia acesteia.
Potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, urmare a manifestării fenomenelor hidrologice, au fost afectate 71 de localităţi din 15 judeţe (Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova, Olt, Teleorman, Vaslui) şi municipiul Bucureşti.
În localitatea Homorod (Braşov) au fost evacuate preventiv 6 persoane în locuinţele cărora intrase apa, dar acestea au revenit la domicilii după ce starea de pericol a trecut.
De asemenea, la nivel naţional, au fost afectate 53 de case, 85 de anexe gospodăreşti, 639 fântâni, 5 poduri, 34 de beciuri, un drum naţional şi cinci drumuri judeţene.
Potrivit centrului Infotrafic, la această oră, din cauza apei acumulate pe partea carosabilă, circulaţia rutieră este oprită pe DN10 Siriu – Sita Buzăului, în judeţele Covasna şi Buzău. Traficul este deviat pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău – Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.
Reamintim faptul că, peste 3.000 de pompieri sunt în teren cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice care intervin în sprijinul comunităţilor afectate de fenomenele hidrologice periculoase.
Monitorizarea şi coordonarea situaţiei din teren este realizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI completat cu grupa operativă a IGSU.
În cursul acestei dimineţi a fost actualizat codul roşu hidrologic, pentru depăşirea cotelor de pericol pe râul Buzău (aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu) judeţele Braşov, Buzău şi Covasna, valabil până la ora 12.00, existând posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite.
Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetăţenilor din zonele vizate de avertizările hidrologice să respecte recomandările autorităţilor, să nu se deplaseze în zone inundate, iar în cazul pătrunderii apei în locuinţe să decupleze întrerupătorul general de energie electrică şi să deconecteze aparatele electrice.
De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze din timp cu privire la situaţia căilor de comunicaţie pe care le vor parcurge. În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Percheziţii în Bucureşti şi Prahova, în urma cărora au fost reţinuţi cinci cetăţeni bulgari, acuzaţi de înşelăciune

Procurorii DIICOT şi poliţiştii de investigaţii criminale au efectuat, vineri, mai multe p…