Acasa Social Elevii contestă legea prin care profesorii primesc protecție sporită

Elevii contestă legea prin care profesorii primesc protecție sporită

6 min read
0
0
194

Consiliul Național al Elevilor a redactat o scrisoare deschisă în care îi cere președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea prin care învățătorii și profesorii sunt învestiți cu statutul de autoritate publică, afirmând că sunt ,,nenumărate situații” în care elevii au fost victime ale unor abuzuri din partea cadrelor didactice.

În scrisoarea deschisă, reprezentanții elevilor susțin că primirea statutului de autoritate publică va contribui la distrugerea relațiilor dintre profesori și elevi.

„Nu puține sunt cazurile în care unii profesori, în profilul cărora putem distinge lipsa vocației necesare pentru îndeplinirea acestei meserii, abuzează elevii, mai ales pe cei cu probleme emoționale sau cu dificultăți de integrare în mediul educațional, iar cazurile în care drepturile elevilor sunt încălcate de către profesori sunt chiar și mai numeroase”, se precizează în scrisoarea publicată marți de Consiliul Național al Elevilor.

Elevii anunță că vor sesiza și Avocatul Poporului.

Consiliul elevilor i-a mai transmis președintelui Iohannis o scrisoare asemănătoare în luna octombrie 2019, când proiectul de lege se afla încă în dezbatere în Parlament.

Asociația VeDemJust, care organizează cursuri de educație juridică în școli, avertizează că noua lege sporește pedepsele pentru agresiunile asupra cadrelor didactice și că vor fi sancționați autorii faptelor, indiferent dacă sunt elevi de la 14 ani în sus, părinți sau alte persoane.

Asociația VeDem Just susține, într-un mesaj publicat pe Facebook, că, pe baza legii, personalul didactic din învățământul preuniversitar va beneficia de o protecție sporită:

  • amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui profesor aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se vor sancționa mai aspru: limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime. De exemplu, pentru amenințare pedeapsa va fi de la 4 luni la un an și trei luni închisoare; pentru lovire va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni; dacă vătămarea necesită până în 90 zile de îngrijiri medicale pedeapsa va fi 8 luni – 6 ani și 8 luni; pentru vătămări mai grave va fi 2 ani și 8 luni – 9 ani și 4 luni;
  • pentru comiterea oricărei infracțiuni împotriva profesorului sau a bunurilor lui ori a membrilor familiei sale în scop de intimidare sau răzbunare: limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime. De exemplu, pentru distrugere sau violare de domiciliu pedeapsa va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni închisoare; pentru furt va fi 8 luni – 4 ani închisoare
  • directorii care află la școală de comiterea unei astfel de infracțiuni sunt obligați să anunțe imediat procurorul. Dacă nu o fac, art. 267 din Codul penal spune că e infracțiune.

Senatul, cameră decizională, a adoptat, luni, cu 76 de voturi „pentru”, 25 de voturi împotrivă şi două abţineri, un proiect care stabilește învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământul preuniversitar cu exerciţiul autorităţii publice. Camera Deputaților a adoptat tacit proiectul, adică nu au fost dezbateri, ci doar a expirat perioada până la care se putea pronunța prin vot.

Inițiatorul proiectului este senatorul PSD, Șerban Nicolae.

În expunerea de motive a proiectului, Șerban Nicolae susține că respectul acordat profesorului a scăzut accentuat în ultimii ani și că aceștia au fost supuși unor agresiuni verbale și fizice din partea elevilor, părinților sau reprezentanți legali ai acestora.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Primarul comunei Valea Călugărească a decedat azi-noapte

Primarul comunei Valea Călugărească, Vasilică Neacșu, a decedat în noaptea de duminică spr…