Acasa Eveniment A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la porcii din gospodarii. DSVSA Prahova a luat primele măsuri

A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la porcii din gospodarii. DSVSA Prahova a luat primele măsuri

12 min read
0
0
59

În România a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană la porcii din gospodarii în județul Satu Mare

În data de 31 iulie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pesta porcină africană la porci domestici, într-o gospodărie care nu deținea cod de exploatație, localizată la periferia Municipiului Satu Mare, iar după confirmare ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor.

DSVSA Satu Mare, după confirmarea bolii, a întreprins toate măsurile prevăzute de legislația comunitară și națională în focar/ în zona de protecție li supraveghere din jurul focarului.

Pesta porcină africană este o boală infecțioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici și sălbatici, indiferent de vastă și sex, caracterizată clinic prin hipertermie, tulburări cardiovasculare, respiratorii și nervoase (asemănătoare cu cele din PPC), iar odată intrată într-un efectiv (exploatație), rata de îmbolnăvire poate ajunge până la 100%, iar rata de mortalitate, în funcție de virulenta virusului, poate ajunge până la 100%.

Întrucât boala poate fi transmisă prin porcii domestici vii care circulă necontrolat pe teritoriul României (neindentificați prin crotaliere, fără formular de mișcare și certificat sanitar veterinar pentru suine vii, eliberate de medicul veterinar de liberă practică) și prin produse de origine animală ce conțin carne de porc (domestic sau sălbatic), provenite din țări în care boala a fost declarată oficial (Ucraina, Lituania, Polonia, Belarus, Moldova, Rusia și Cehia), DSVSA Prahova a luat și dispus următoarele măsuri:

1. Activarea Unității Operațional Locale din cadrul DSVSA Prahova;

2. Notificarea I.P.J.Prahova prin adresa nr. l 1636/ 01.08.2017 în vederea efectuării de controale, cu personalul propriu/ echipe mixte cu reprezentanții DSVSA Prahova în baza Protocolului încheiat, ale mijloacelor auto/ hipo în trafic, ce pot transporta suine domestice vii, la intrările în localitățile în care se vând animale vii (suine) chiar dacă nu sunt autorizate sanitar veterinar târguri de animale, precum și în zonele limitrofe acestora, respectiv: Băicoi, Vălenii de Munte, Starchiojd, Mizil, Măneciu, Urlați, Drăgănești.

3. Notificarea Consiliilor Locale ale localităților Băicoi, Vălenii de Munte, Starchiojd, Mizil, Măneciu, Urlați, Drăgănești, în care funcționează târguri săptămânale și în zonele limitrofe acestora unde se vând animale vii (suine), prin adresa nr. 11641/ 01.08.2017, privind obligațiile/ măsurile ce trebuiesc luate în regim de urgent, respectiv:

— Instruirea personalului propriu implicat în activitatea de administrare a

Târgului din localitatea dumneavoastră, privind interzicerea accesului în acesta a crescătorilor/ comercianților de animale (suine) dacă acestea nu sunt identificate prin crotaliere și nu sunt însoțite de formular de mișcare și certificat sanitar veterinar pentru suine vii, eliberate de medicul veterinar de liberă practică.

— Efectuarea de către Poliția Locală organizată la nivelul localității, de controale ale mijloacelor auto/ hipo în trafic, ce pot transporta suine domestice vii, la intrările în localitate precum și în zonele limitrofe târgurilor.

Interzicerea comercializării de carne de porc/produse ce conțin carne de porc sacrificate/obținute în gospodăria proprie, atât în târguri/zone limitrofe acestora.

4. Notificarea administratorilor celor 43 fonduri de vânătoare din județul Prahova prin adresa nr. l 1631/ 01.08.2017 privind obligativitatea Notificării în regim de urgență la DSVSA Prahova a oricărei suspiciuni de îmbolnăvire la porcii mistreți aflați pe teritoriul fondurilor administrate de aceștia, precum și obligativitatea ca toți mistreții găsiți morți/accidentați să fie aduși la LSVSA Prahova, cu respectarea măsurilor de biosecuritate.

5. Notificarea exploatațiilor comerciale de suine din județul Prahova prin adresa nr. l 1631/ 01.08.2017, privind obligația de a notifica la DSVSA Prahova orice mișcare (intrare/ieșire) în/din exploatație de suine, și orice suspiciune de îmbolnăvire a acestora, respectarea normelor de biosecuritate la nivelul exploatațiilor și efectuarea examenului clinic zilnic al efectivelor de suine existente în exploatație.

6. Informarea online a medicilor veterinari de liberă practica împuterniciți din județul Prahova, privind obligativitatea acestora de a efectua personal, la solicitarea proprietarilor de suine a examenului clinic al acestora și în funcție de rezultatul acestuia recoltarea de probe de sânge/cadavre pentru examen de laborator.

În funcție de evoluția situației epidemiologice privind pesta porcină africană în județul Satu Mare vă vom informa și transmite toate măsurile dispuse de A.N.S.V.S.A la nivel național și local.

În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate. În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Totodată, și alte instituții competente ale statului întreprind verificări în acest sens. Informațiile obținute urmează a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a apărut boala în țara noastră.

Nu există vaccin împotriva pestei porcine africane! Măsurile de prevenire (igienă alimentară şi a exploatațiilor, mişcările animalelor şi măsurile de control aplicate de autoritățile împuternicite sunt singurele metode care pot ține bola departe.

Nu există semne specifice care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli:
• mortalitatea ridicată, aproape de 100%, intervenită într‐un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
• roşeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24‐48 de ore înaintea morții;
• vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Cum se transmite virusul?

Prin contact direct între animalele sănătoase şi cele bolnave sau indirect, prin:
• hrănirea porcilor cu resturi de la bucătărie, când originea cărnii de porc folosită la gătit nu este cunoscută;
• vectori bilologici (căpuşe din anumite specii care au parazitat anterior porci bolnavi);
• alți vectori infectați ca: vehicule, haine, adăposturi în care a evoluat boala.
Sursele de virus includ şi:
• sânge, țesuturi, secreții şi excreții de la animalele bolnave sau moarte;
• animale care au supraviețuit îmbolnăvirii şi s‐au recuperat;
• mediul extern: virusul poate rezista în fecale 6‐10 zile, în produsele din porc mai multe luni, iar în carnea congelată mai mulți ani.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anomalie pe sistematizare la intersecția strazilor Mircea cel Bătrân cu Armași

În urma mai multor sesizări, pe parte de sistematizare, din partea cetățenilor din zona Mi…