Acasa Eveniment Fostul Domeniu Ştirbei-Florescu din Sinaia va fi transformat în grădină publică

Fostul Domeniu Ştirbei-Florescu din Sinaia va fi transformat în grădină publică

11 min read
0
0
260

Conducerea Primăriei Sinaia a anunţat că a predat, miercuri, amplasamentul pe care va fi amenajată viitoarea Grădină Publică „Parc Ştirbei”, printr-un proiect finanţat din fonduri europene.

„Ideea proiectului de regenerare urbană s-a conturat în jurul Capelei romano-catolice Ştirbei, din dorinţa de a transforma peisagistic şi arhitectural o zonă aflată într-o stare accentuată de degradare. Lucrările de reconversie funcţională a terenului constau în construirea unui amfiteatru în aer liber, crearea unui loc de joacă pentru copii, instalarea de mobilier urban, a unui sistem de iluminat care utilizează soluţii de tip smart-city şi amenajarea unei parcări ‘ecologice’ cu înierbare 75%. Ansamblul va fi un parc dendrologic cu o compoziţie peisagistică complexă, pe mai multe paliere de vegetaţie montană, cu sistem de irigare dotat cu senzori de umiditate şi funcţionare automatizată. Este o provocare arhitecturală care pune în armonie design-ul modern al amenajărilor, cu frumuseţea naturală a locului şi istoria oraşului Sinaia”, a declarat primarul Vlad Oprea, potrivit unui comunicat de presă.

Aleile care vor duce către capela Ştirbei, locul de joacă şi amfiteatru vor fi realizate din piatră bazaltică, uşor de parcurs de către persoane cu handicap locomotor, de vârstnici şi copii şi vor fi prevăzute cu striaţii de ghidare pentru nevăzători pe toată lungimea, precum şi în zonele de oprire/cotire.

„Pentru mobilierul urban, sistemul de iluminat şi cel de colectare selectivă a deşeurilor se vor folosi soluţii de tip smart city, cu posibilităţi de monitorizare şi gestionare bazate pe informaţie electronică permanentă, analizată în timp real, care permite o economie substanţială de energie şi reduceri maxime de costuri de întreţinere, în condiţii normale. Se va realiza o compoziţie peisagistică complexă, pe mai multe paliere de vegetaţie, pornind de la cea înaltă existentă, ce va fi completată cu plantări noi, şi până la cea joasă, pe partea cu linia de telecabină, utilizându-se specii specifice zonei montane, dar cu posibilitatea de a oferi un spectacol cromatic atrăgător în toate sezoanele”, se precizează comunicat.

Primăria Sinaia mai arată că acesta este unul dintre cele zece proiecte pentru care anul trecut a obţinut finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, în valoare totală de 1.604.305 euro.

Terenul destinat viitorului domeniu Știrbei a fost cumpărat de către generalul Ioan Emanoil Florescu ca urmare a anunțului făcut în decembrie 1870, de către Eforia Spitalelor Civile, prin care se invită elita socială românească să își construiască o casă în Sinaia, viitoarea reședință de vară a prințului Carol I și stațiune de vilegiatură, unde se punea și piatra de temelie a Castelului Peleș, locul unde „opera abilă a omului şi binefacerile civilizaţiei se aliază cu măreţia naturii”, așa cum scrie presa străină a vremii, respectiv  „L’Independence Roumaine”. Localitatea Sinaia a luat naștere administrativ printr-o lege adoptată în 1872 care le permitea noilor veniți să cumpere pământ în „vatra mânăstirii Sinaia” și să desfășoare activităși comerciale pe acesta. Carol I a rămas uimit de calitățile aerului și ale apei, de peisajul pe care-l ofereau Munţii Bucegi şi de serenitatea pe care o lăsa în suflet aşezământul monahal Sinaia prin atmosfera creată de Mânăstirea Sinaia. După luarea deciziei de construire a unei reşedinţe domneşti în zonă, demnitarii vremii au luat exemplul principelui, astfel încât centrul localitatății Sinaia avea să găzduiască toate somitățile. 
Palatul Știrbei 

În această atmosferă de efervescență culturală și imobiliară, generalul Ioan Emanoil Florescu și Alexandrina-Alina Știrbei demarează construirea unor frumoase clădiri pe Domeniul Știrbei, pe un teren care se întindea din șoseaua centrală actualul bulevard Ferdinand, până către liziera pădurii. Generalul Florescu era un bărbat energic, cu o impunătoare înfățișare militară, ce exercita o atracție deosebită prin manierele sale elegante. Om cult, iubitor de muzică, puternic mișcat de tot ce e frumos, artă, natură, cu dragoste pentru profesia cazonă, având inițiativă și deschidere către nou, împreună cu soția sa Alina Știrbei, fata moșierului Barbu Știrbei, o mare iubitoare de frumos, creează unul dintre cele mai frumoase și vechi domenii din Sinaia, Domeniul Știrbei. Domeniul este compus din castelul central, o anexă destinată angajaților și o capelă destinată familiei. Palatul Știrbei este o clădire sobră, străjuită de două foișoare. Edificiul era înconjurat de un parc natural de o mare frumusețe, iar fațada sa se oglindea într-un mic lac natural alimentat de un râuleț, având pe ambele laturi drumuri de acces pentru trăsuri. Intrarea în clădire este monumentală, decorată cu grupuri statuare din bronz, reprezentate de trei nimfe grațioase, doi lei la intrare pe scări și doi paji. Toate aceste statui sunt reproduceri după Rodin, aduse de la Paris și montate aici în locuri special amenajate.
Capela General Florescu
Impresionantă este și imaginea capelei de familie, botezată „Capela Florescu”, proiectată în stil neoclasic de arhitectul Andre Lecompte de Nouy, construită înainte de 1878, an în care s-a semnat contractul pentru pictarea ei, între Alina Știrbei, căsătorită Florescu, și pictorul Gheorghe Tăttărăscu, rudă a familiei Știrbei. În anii 2000 s-au făcut demersuri pentru restaurarea Capelei Florescu, realizându-se un concurs având drept participanți studenți la arhitectură.
Vila sau castelul, cum i se spunea, de pe strada Cuza Vodă, datează din anul 1875 și este cea mai veche clădire civilă conservată în oraşul Sinaia. Astăzi, vila se ascunde în spatele Hotelului Montana, construit în anii `70 la nivelul bulevardului Carol I. Așadar, ca o recunoaștere, acest domeniu înființat de generalul Florescu, om de stat respectat atât de către Cuza Vodă, cât și de Carol I, a lăsat în urmă o proprietate situată în Sinaia, între două străzi botezate cu numele celor doi domnitori. În perioada comunismului în ea a fost adăpostită „Casa pionierilor”, iar după aceea a funcționat ca „Trezorerie” a orașului Sinaia. În prezent, Castelul Știrbei, după ce va fi restaurat, va fi transformat în muzeu al orașului Sinaia.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Personal medical infectat cu COVID-19 la Spitalul Municipal Câmpina

Odată cu creşterea constantă a numărului de noi îmbolnăviri, creşte, din păcate, şi număru…