Acasa Social În ce condiții vor fi plătiți părinții care stau acasă cu copiii

În ce condiții vor fi plătiți părinții care stau acasă cu copiii

2 min read
0
0
305

În această perioadă, părinții beneficiază de zile libere pentru supravegherea copiilor, având în vedere că unitățile de învățământ au fost închise.

Părinții care stau acasă cu copiii este o măsură care a fost luată pentru a preveni răspândirea infecției cu Covid-19 și vor primi salariul.

Există însă câteva condiții pentru ca un părinte să beneficieze de această facilitate: copiii trebuie să aibă vârsta de cel mult 12 ani – sau 18, în cazul celor cu handicap, iar locul de muncă al niciunuia dintre părinţi să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Părinții care beneficiază de zile libere, conform legii intrate în vigoare recent, sunt remunerați în această perioadă cu 75% din salariul corespunzător unei zile de lucru. Venitul nu poate fi însă mai mare de 75% din salariul brut național, în cuantum de 5.429 de lei.

Astfel, suma netă pe care o primește un părinte este de maxim 3.176 de lei. Sumele se plătesc de către angajator, din bugetul de venituri și cheltuieli, dar urmează să le fie decontate ulterior din Fondul de decontare a creanțelor salariale.

Zilele libere se acordă pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. Potrivit Decretului privind instaurarea situației de urgență pe întreg teritoriul României, care a fost semnat luni de președinte, unitățile de învățământ preuniversitar și universitar vor rămâne închise pentru 30 de zile.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Programa pentru examenele naționale din 2021 (Evaluare Națională și Bacalaureat) a fost modificată

Programa pentru examenele naționale din 2021 (Evaluare Națională și Bacalaureat) a fost mo…