Acasa Justiție În urma unor percheziții efectuate în București și Prahova, cinci membri ai grupării care cerea taxă de protecţie dezvoltatorilor imobiliari au fost reţinuţi

În urma unor percheziții efectuate în București și Prahova, cinci membri ai grupării care cerea taxă de protecţie dezvoltatorilor imobiliari au fost reţinuţi

4 min read
0
0
95

Procurorii au reţinut, marţi, cinci persoane, suspectate că făceau parte dintr-un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi lipsire de libertate, care cerea taxă de protecţie dezvoltatorilor imobiliari din Bucureşti.
Potrivit Poliţiei Capitalei, cele cinci persoane urmează să fie prezentate magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii DIICOT şi poliţiştii Capitalei au efectuat, marţi, trei percheziţii în Bucureşti şi în judeţul Prahova, la membrii grupului.
„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, pe raza municipiului Bucureşti, în vederea comiterii infracţiunii de şantaj (…) în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept de taxă de protecţie”, se arăta într-un comunicat de presă al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Pe parcursul cercetării penale s-a stabilit că fiecare membru avea un rol bine stabilit, puterea de decizie aparţinându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracţional. Liderul direcţiona ceilalţi membri ai grupului la şantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare, precizează sursa citată.
„Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracţional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune şi intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcţie”, se mai arăta în comunicat.
Potrivit anchetatorilor, în cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecţie impusă, membrii grupului infracţional procedau la intensificarea acţiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la şantierul imobilului şi ameninţarea angajaţilor.
De cele mai multe ori, în urma acţiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuşi să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se „înţeleagă” cu liderul grupării şi să-i remită acestuia „taxa de protecţie” impusă, explica DIICOT.
În urma percheziţiilor, au fost ridicaţi 8.000 de lei şi 5.500 de euro.
La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost conduse cinci persoane.
Acţiunea s-a desfăşurat alături de poliţişti ai Serviciului Grupuri Infracţionale Violente din cadrul DGPMB şi a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

La Ploiești, iluminatul public festiv de sărbători va fi aprins marți, 30 noiembrie

Momentul oficial de deschidere a iluminatului public ornamental de sărbători, în municipiu…