Acasa Politică Întrevederea ministrului Ștefan-Radu OPREA cu Fatih METIN, ministru adjunct al Economiei din Republica Turcia

Întrevederea ministrului Ștefan-Radu OPREA cu Fatih METIN, ministru adjunct al Economiei din Republica Turcia

9 min read
0
0
208

Ștefan Radu OPREA, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, l-a primit, ieri, pe Fatih METIN, ministru adjunct al Economiei din Republica Turcia, context de radiografiere a relațiilor economice bilaterale.

Cu acest prilej, a fost salutat stadiul excelent al relațiilor bilaterale dintre România şi Turcia, ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în decembrie 2011.

Ministrul Ștefan Radu Oprea a exprimat interesul pentru continuarea ritmului dinamic al dialogului bilateral la nivel înalt şi tehnic, răspunzând pozitiv invitației de a efectua o  vizită oficială la Ankara, în prima decadă a lunii mai a.c., cu ocazia prezidării din partea română a celei de a XXVII-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentală de colaborare economică România – Turcia, în prezența președintelui părții turce, ministrul sănătății.

Demnitarii au subliniat necesitatea acordării unei dimensiuni practice concrete Parteneriatului Strategic, și au convenit ca  la Istanbul și Bursa să se organizeze, cu două zile înaintea evenimentului de la Ankara, prima reuniune a JETCO-mecanism interguvernamental de colaborare, condusă de ministrul roman al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și ministrul turc al Economiei, concomitent cu desfășurarea Forumului de Afaceri și Investiții România-Turcia. 

Dimensiunea economică a parteneriatului nostru strategic aduce în prezent beneficii majore ambelor părţi. Împreună putem să dinamizăm relațiile economice dintre ţările noastre şi să intensificăm schimburile noastre comerciale, care acum se situează la cca. 6 miliarde de dolari, pentru a atinge ţinta fixată în comun de 10 miliarde dolari în următorii 4-5 ani. De altfel, Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi al 6-lea partener la nivel global”, a declarat ministrul Oprea.

La rândul său, oficialul turc a evidențiat că  investițiile semnificative făcute de Turcia în România nu ar fi putut fi realizate fără sprijinul autorităților române și a mulțumit pentru excelenta cooperare pe acest palier. A arătat că peste 15.000 de firme cu capital turcesc își desfășoară activitatea în România, obiectivul comun fiind ca nivelul schimburilor comerciale să își păstreze dinamica ascendentă și să atingă într-un viitor apropiat pragul stabilit în comun. România ocupă primul loc ca destinație pentru investițiile turcești, exceptând țările unde locuiesc comunități mari de emigranți turci, a nuanțat ministrul Metin. 

Echilibrarea balanței comerciale și intensificarea prezenței companiilor românești pe piața turcă reprezintă dezideratul instituției pe care o coordonez în relația cu Turcia„, a subliniat demnitarul roman. Cu siguranță, „reprezentanții mediilor de afaceri din țările noastre trebuie să valorifice oportunitățile care decurg din statutul României de membru al UE și de relațiile economice consolidate ale Turciei cu țările din Orientul Mijlociu și Africa„, a adăugat Metin.  

Problematica Parteneriatului Public Privat a reprezentat un amplu subiect de discuție, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antrepenoriat fiind inițiatorul legii, „care se afla în acest moment în dezbateri la Senat, pentru ca, împreună cu legislativul să identificăm și să realizăm acel acord fin de care această Lege mai are nevoie, în așa fel încât ea să fie un instrument puternic prin care să atragem investitorii în economie”, a declarat ministrul Oprea. Demnitarul turc a prezentat, în context, proiectele concretizate, oferindu-și disponibilitatea de a asigura părții române expertiză în acest domeniu.

La mulțumirile adresate de ministrul turc pentru sprijinul constant pe care România l-a acordat în procesul aderării Turciei la UE, oficialul roman a reiterat acest sprijin în concordanță cu respectarea obligațiilor României care decurg din statutul de membru al UE.

Au fost evidențiate, totodată, legăturile cultural-umane care unesc cele două ţări, oficialul turc transmițând mulțumiri autorităților române și poporului român  pentru eforturile privind protejarea și respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, iar „exemplul Dobrogei arată că România este o țară care trebuie luată ca model în acest domeniu„.

La data de 31 decembrie 2017, valoarea schimburilor comerciale româno-turcești a depășit pentru prima dată pragul de 5 mld. EUR, însumând 5.109,7 milioane EURO, în creștere cu 16,6%, faţă de anul 2016. Exportul a însumat 2.091,77 milioane EURO, în creștere cu 15 %, iar importul a fost de 3.028,94 milioane EURO, cu 18,2% mai mare decât în anul 2016. Soldul balanţei comerciale a fost în favoarea Turciei cu 927,17 milioane EURO.

În 2017, Turcia a fost principalul partener comercial extracomunitar al României, cu o pondere de 13,9% şi al doilea la import (după R.P.Chineză) cu o pondere de 16,9%.

La 31 decembrie 2017, erau înregistrate în România 15.097 societăți comerciale cu capital turc, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 565,4 milioane      EURO, reprezentând 1,3% din totalul capitalului  subscris de investitorii străini.

După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 15 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, în perioada 1991 – decembrie 2017, respectiv locul 3 în clasamentul pe ţări de rezidenţă după numărul de societăţi înregistrate în România.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Politică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Un jandarm al Grupării Mobile Ploiești, vizat de ancheta din dosarul privind maşini furate din străinătate

Un subofiţer din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti este vizat de ancheta care se…