Acasa Eveniment Jandarmii montani avertizează turiştii să nu se apropie de animalele sălbatice

Jandarmii montani avertizează turiştii să nu se apropie de animalele sălbatice

7 min read
0
0
134

Jandarmii montani din cadrul posturilor Cheia, Sinaia, Buşteni, Azuga, Platoul Bucegi şi Breaza desfăşoară în acest weekend o campanie de prevenire împotriva animalelor sălbatice agresive, având în vedere desele semnalări ale prezenţei acestora pe traseele turistice şi în zonele de deal sau de munte locuite de oameni, informează Jandarmeria, sâmbătă, într-un comunicat de presă.

Scopul acestor acţiuni este acela de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele sălbatice – în special de urşi, fie în încercarea de a le alunga, fie de a le hrăni sau de a se filma/fotografia alături de ele.

Pe timpul acestor acţiuni, echipaje ale Jandarmeriei montane Prahova vor fi prezente în arealele unde prezenţa urşilor a fost semnalată frecvent, pentru a oferi turiştilor informaţii cu privire la cea mai oportună reacţie pe care o pot avea în funcţie de situaţia în care se află.

De asemenea, reprezentanţii Jandarmeriei vor distribui materiale cu conţinut informativ-preventiv, care pun accentul pe măsurile de siguranţă.
Precizăm faptul că de la începutul anului jandarmii prahoveni au intervenit la 159 solicitări adresate Jandarmeriei Prahova în legătură cu animalele sălbatice al cărui efectiv s-a mărit considerabil.

Structurile Jandarmeriei Române au fost solicitate să intervină în acest an în peste 500 de cazuri care au vizat protejarea oamenilor şi bunurilor acestora faţă de animalele sălbatice.

„În ultima perioadă, numărul solicitărilor adresate Jandarmeriei în legătură cu animalele sălbatice s-a mărit considerabil. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, jandarmii au intervenit în peste 500 de situaţii, care au vizat 81 de persoane aflate în pericol de agresiune în urma contactului cu animale sălbatice. Numai în ultima săptămână, structurile Jandarmeriei au intervenit în 25 situaţii ce au implicat prezenţa urşilor. Cele mai multe dintre solicitările populaţiei la numărul de urgenţă 112 se referă la prezenţa urşilor care, în căutare de hrană, pun în pericol siguranţa turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi proprietăţile, bunurile şi animalele domestice ale localnicilor aflaţi în zonele de deal şi de munte ale României”, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Române remis, vineri.

În următoarea perioadă, echipajele de jandarmi vor derula o campanie de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la pericolul pe care îl prezintă animalele sălbatice.

„Având în vedere competenţele legale acordate Jandarmeriei Române în ceea ce priveşte intervenţia la solicitările cetăţenilor făcute prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 în cazul animalelor agresive, precum şi a tot mai deselor semnalări ale prezenţei urşilor pe traseele turistice şi în zonele de deal sau de munte locuite de oameni, la nivelul structurilor teritoriale ale Jandarmeriei se vor derula, începând din acest sfârşit de săptămână, acţiuni publice de informare şi prevenţie. Scopul acestor acţiuni este acela de a informa şi conştientiza cetăţenii cu privire la pericolul la care se expun apropiindu-se de animalele sălbatice – în special de urşi, fie în încercarea de a le alunga, fie de a le hrăni sau de a se filma/fotografia alături de ele. Pe timpul acestor acţiuni, echipaje ale Jandarmeriei montane vor fi prezente în arealele unde prezenţa urşilor a fost semnalată frecvent (judeţele Alba, Sibiu, Dâmboviţa, Braşov, Prahova, Buzău, Covasna, Harghita), pentru a oferi turiştilor informaţii cu privire la cea mai oportună reacţie pe care o pot avea în funcţie de situaţia în care se află”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii Jandarmeriei vor distribui materiale cu conţinut informativ-preventiv, care pun accentul pe măsurile de siguranţă.

„Cea mai importantă recomandare este ca turiştii să evite zonele frecventate de urşi, iar în cazul observării animalelor în zonele urbane, să solicite ajutorul autorităţilor prin intermediul numărului 112”, precizează Jandarmeria Română.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Principesa Sofia va fi prezentă, marţi, la lansarea proiectului de reabilitare a traseelor istorice şi grădinilor Domeniului Regal Peleş

Principesa Sofia va participa, marţi, la Sinaia, la trei evenimente publice cu prilejul la…