Acasa Justiție Judecătorul către Mircea Cosma: „Zăpezile din Kilimanjaro au venit în Prahova!”

Judecătorul către Mircea Cosma: „Zăpezile din Kilimanjaro au venit în Prahova!”

19 min read
0
0
113

Mircea Cosma le-a spus judecătorilor de la Instanţa supremă că „Dumnezeu i-a dat dreptate” cu privire la contractele de deszăpezire încheiate de Consiliul Judeţean Prahova în anul 2012, în timp ce preşedintele completului a spus ironic că „zăpezile din Kilimanjaro au venit în Prahova”.
La ultimul termen al dosarului în care este judecat pentru corupţie, fostul preşedinte al CJ Prahova Mircea Cosma le-a explicat magistraţilor împrejurările în care au fost încheiate, în anul 2012, contracte fără licitaţie cu mai multe firme pentru deszăpezirea drumurilor din judeţ.
„Am alocat pentru aceste contracte, de 30 de zile, suma de 1.879.000 lei, urmărind să nu depăşesc la fiecare contract limita legii, de 100.000 de euro. Dumnezeu mi-a dat dreptate! Furtuna de zăpadă abătută asupra judeţului Prahova, în perioada 8 – 14 decembrie 2012, m-a prins pregătit. A fost o tornadă care a rupt liniile de înaltă tensiune, au rămas peste 30.000 de abonaţi fără energie electrică, respectiv case, şcoli, firme, în oraşele Breaza, Comarnic, Sinaia şi Câmpina”, a declarat Mircea Cosma în sala de judecată.
Cosma a fost susţinut de avocatul său, care a spus că măsurile luate de fostul preşedinte al CJ Prahova au fost în favoarea oamenilor.
Avocatul a fost întrerupt de preşedintele completului de judecată, Iulian Dragomir, care i-a replicat: „Ştim, e vorba de zăpezile din Kilimanjaro care au venit în Prahova”.
În noiembrie 2016, Mircea Cosma a fost condamnat în primă instanţă la opt ani închisoare, iar fiul său, Vlad Cosma, a primit cinci ani închisoare cu executare.
În acelaşi dosar, Răzvan Alexe a primit 2 ani şi 6 luni cu executare, iar fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova Daniel Alixandrescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare.
Pe 11 aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Omul de afaceri Răzvan Alexe a fost acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită şi fostul director al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, de luare de mită şi abuz în serviciu.
Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2013, Răzvan Alexe (apropiat al familiei Cosma) şi fostul deputat Vlad Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate în fapt de Răzvan Alexe.
Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul CJ Prahova – şi anume la Mircea Cosma şi Daniel Adrian Alixandrescu (director executiv al Direcţiei Patrimoniu, având în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice), astfel încât societăţile să obţină de la CJ Prahova trei lucrări de modernizare/ întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.
Cele trei lucrări se referă la obiectivele: „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, „Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi „Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 – 2013”.

La ICCJ, împreună cu Vlad şi Mircea Cosma a venit şi deputatul PSD, Andreea Cosma, care a reluat acuzaţiile la adresa procurorilor din DNA Ploieşti, în special a lui Mircea Negulescu, despre care a spus că le-a distrus viaţa, în ultimii patru ani, şi că este „un om inuman”.

Potrivit rechizitoriului, cuantumul „comisioanelor” care trebuiau plătiteerau de 10% pentru preşedintele autorităţii publice judeţene – Mircea Cosma Mircea şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o reprezenta -PSD, sume fixe – de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de Daniel Alixandrescu– potrivit prerogativelor funcţiei sale, precum şi 1/3 din câştig care se împărţea în mod egal între Răzvan Alexe şi Vlad Cosma – traficanţii de influenţă. Totul a  început în contextul apropierii alegerilor parlamentare de la finele anului 2012 şi pe fondul unor relaţii apropiate între Răzvan Alexe şi Vlad Cosma (candidat pe listele PSD Prahova pentru Camera Deputaţilor). Cei doi ar fi  pus la cale o modalitate de a obţine sume de bani din bugetul CJ Prahova, atât pentru ei înşişi, cât şi „pentru partid” (PSD Prahova, condus în perioada respectivă de către Mircea Cosma),  astfel încât să existe resurse financiare pentru susţinerea candidaţilor de pe listele electorale ale PSD Prahova. Astfel au contactat mai mulţi afacerişti locali cu propunerea: contracte publice pentru un comision către PSD.

Modul în care aceste contracte erau date au explicate pe larg de afaceristul Răzvan Alexe şi confirmate prin numărul mare de menţiuni olografe descoperite pe înscrisurile transpuse în fişiere PDF şi stocate pe un  memory stick găsit al percheziţii acasă la Cecilia Stroe, o fostă colaboratoare a lui Răzvan Alexe. Memory stick-ul este una din probele cheie, iar coroborată cu declaraţiile martorilor şi inculpaţilor, a fost decisivă. Pe memory stick a fost găsită inclusiv o hârtie pe care Răzvan Alexe şi Vlad Cosma au desenat o schemă de împărţit comisioanele. Este vorba de mai multe calcule făcute alături de iniţialele „R”, „V” ori de menţiunea „R+V”. Coroborând aceste iniţiale cu declaraţiile din care rezultă faptul că Răzvan Alexe şi Vlad Cosma împărţeau în mod egal un procent de 1/3 din suma considerată „câştig”, având în vedere faptul şi aceste iniţiale însoţesc calcule aferente unor fracţii de 1/3 menţionate ca atare în cuprinsul înscrisurilor olografe arătate. Procurorii DNA au arătat în mod neechivoc faptul că litera „R” îl vizează pe Răzvan Alexe (constituind iniţiala prenumelui acestuia), litera „V” îl vizează pe Vlad Cosma (constituind iniţiala unuia dintre prenumele acestuia), iar menţiunea „R+V” îi vizează pe ambii. Totodată, menţiuni olografe precum „De plată: V”, urmate de inserarea unor calcule privind „10 % P”, a confirmat o declaraţie dată de Răzvan Alexe şi teza DNA că Vlad Cosma  ar fi ridicat de la amicul său inclusiv sumele aferente procentului de 10 % datorat şefului partidului (şi totodată tatăl său), Mircea Cosma.

Curtea Supremă arătat că în cazul lui Vlad Cosma acesta „era la curent cu activitatea desfăşurată de Alexe Răzvan şi o sprijine”. De altfel, rată judecătorii,  pe unele din înscrisurile scanate apar iniţiala “V”  – despre care Alexe Răzvan arată că îl desemna pe Cosma Vlad – sau chiar numele “Vlad”.

Mărturiile martorilor cu identitate protejată au cântărit în faţa Curţii Supreme. „Anghel Constantin” – martor cu identitate protejată, a declarat: „ Condiţia ca fiecare dintre aceste societăţi să câştige cel puţin un sector la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Prahova era ca fiecare din ele prin reprezentanţii lor să  plătească numerar suma de 10.000 lei (pentru fiecare sector câştigat) către Alixandrescu Daniel care era directorul Direcţiei Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean Prahova. Totodată, firmele câştigătoare la deszăpeziri trebuiau să achite şi un «comision» de 10 % calculat la valoarea lucrării către partid”, a explicat martorul. Martorii au dat detalii despre încasările din banii publici, comisioane și cum se luau deciziile în CJ Prahova. „Mai cunosc faptul că, printr-un circuit bancar fictiv în care erau implicate şi alte societăţi în afara celor câştigătoare ale licitaţiei, se scoteau sume de bani  provenite de la Consiliul Judeţean Prahova în numerar, din care se achitau comisioanele amintite.

Banii ridicaţi din bancă printr-o filieră formată din mai multe firme ajungeau  la  Alexe Răzvan la birou de unde erau redirecţionaţi, aşa cum am arătat mai sus, după ce îşi oprea comisionul său”, a mai arătat „Anghel Constantin” „Vlad Cosma s-a arătat şocat de câţi bani mi-au fost ceruţi!”

Curtea Supremă a amintit în motivare şi declaraţia unuia dintre afaceriştii care au intrat în jocul celor implicaţi, comisioane pentru contracte publice. „Am câştigat două sectoare, am executat lucrările, dar şi la aceste sectoare mi s-a cerut comision cu toate că am executat la preţ minim…La sfârşitul lui februarie 2013, la solicitarea mea, întrucât vroiam să ies din „schemă”, m-am întâlnit cu Alexe şi Vlad Cosma într-un apartament dintr-un bloc. La această întâlnire am spus că nu mai am cum să plătesc comisionul, iar Vlad Cosma s-a arătat şocat de câţi bani mi-au fost ceruţi şi mi-a luat apărarea, însă Alexe şi-a arătat nemulţumirea ridicând tonul la amândoi, spunând că el a dat bani la partid şi el îşi vrea banii înapoi. Când am discutat prima dată cu Vlad Cosma, de cei 10%, am avut în vedere sumele de bani pe care Consiliul Judeţean Prahova şi Ministerul Dezvoltării trebuiau să mi le plătească la acea dată pentru lucrările efectuate. Impresia mea după această discuţie, din februarie 2013, a fost aceea că Vlad Cosma nu a ştiut de  comisionul pe care Alexe mi l-a cerut şi pentru lucrările ce s-au efectuat după data acelei discuţii cu Vlad Cosma…”, a declarat omul de afaceri.

Un alt afacerist implicat a dat detalii similare. „Precizez că Vlad Cosma nu mi-a spus în mod clar cum anume urma să mă ajute, însă eu am considerat că nu putea să mă ajute decât dacă intervenea la direcţiile din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, şi nu numai, respectiv şi la Ministerul Dezvoltării. Fiind fiul lui Mircea Cosma am crezut că intervine implicit la tatăl său”, a declarat omul de afaceri în faţa Curţii Supreme.

De asemenea, tot în faţa magistraţilor, un alt afacerit a arătat: “…Alexe mi-a spus că este împuternicit de conducerea partidului şi a Consiliului Judeţean Prahova  folosind numele lui Cosma Mircea să gestioneze lucrările ce se vor executa pe raza jud.Prahova…”.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Justiție

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

A fost confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical. Senatul ar putea vota propunerea care prevede acordarea unei pensii copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu COVID-19

Ministerul Sănătății a confirmat primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în râ…