Acasa Cultură Lansare de carte la Ploiești: „Făt-Frumos din patimă” de Ștefan Șandru

Lansare de carte la Ploiești: „Făt-Frumos din patimă” de Ștefan Șandru

5 min read
0
0
100

Editura Creator, parte a grupului de firme Libris, are plăcerea de a vă invita sâmbătă, 11 septembrie, începând cu ora 12, la Cărturești Cafe din AFI Palace Ploiesti, Strada Calomfirescu nr. 2, Ploiești, la lansarea cărții „Făt-Frumos din patimă” de Ștefan Șandru.

Alături de autor vor fi prezenți poeta Camelia Iuliana Radu și directorul Casei de Cultură „Ion Luca Caragiale” Ploiești, Marian Dragomir.

Prezența va fi posibilă în limita locurilor disponibile și în acord cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2.

Vă așteptăm cu drag!

Ștefan Șandru s-a născut în Ploiești, în data de 12.02.2000. Studiază Dreptul la Facultatea de Drept-Universitatea „Titu Maiorescu” București.

În plan literar se afirmă publicistic în revista Noi, poeții noi, pe care o înființează alături de cofondatorii Alexandru Andrei și Ștefan Ene, din dorința de a coagula o comunitate de tineri scriitori în jurul acestui proiect. Debutează cu poezie în paginile revistei Literadura, în Antologia autorilor debutanți a Editurii româno-suedeze Bifrost și nu numai. Publică în revista literară Kibo Titan-Clubul Artelor.

Recent, în luna septembrie, anul 2021, publică volumul de debut Făt-Frumos din patimă, la Editura Creator-Grupul Editorial Libris.

Despre volum, poeta Camelia Iuliana Radu ne spune în prefață că este „unitar, dens și că promite un autor pe cât de lucid, pe atât de romantic.”

Ștefan Șandru practică un exercițiu artistic ascetic, alternând emoția (patima din titlu) cu un anumit cinism stoic, pentru a nu se simți prizonierul unor „suspine primordiale”. Se desemnează drept „contemplatorul justițiar”, cel ce refuză Gheena și accede prin poezie la un stadiu apolinic în care poezia este autoexorcizarea amorului propriu, rănit.
M. R. Ricard spune că dragostea nu este decât o iluzie care, disparând, rănește oamenii. Poezia devine scut. Versurile sunt demne de o „priveghere”, iar mentalitatea, filosofică: atunci când cineva se îndepaărtează de tine, lasă-l să plece, pare să sugereze autorul. Aceste meditații sunt adevarate spații de liniște, un concentrat de melancolie la răscrucea lucidității.”Angela Nache Mamier.

Cât despre concepția sa poetică, Ștefan Șandru ne transmite că poetul trebuie să învețe lecția asumării depline, prin cuvintele: Poetul nu are dreptul la manifestare teatrală. Trebuie să umble cu sufletul expus, pledând pentru autenticitate. Rolul esențial al poetului și al poeziei este acela de a sensibiliza comunitatea, de a o apăra de rigidizare.

În perspectivă, Ștefan Șandru anunță apariții literare ulterioare, având în lucru manuscrise de proză lirică și poezie, care se vor concentra într-un volum ceva mai eclectic sau mai puțin nișat. Planurile literare de viitor nu sunt neapărat concrete, prin prisma faptului că inspirația este total neconsecventă, iar trăirea interioară instabilă… motive pentru care în literatură este dificil să lucrezi organizat și foarte tehnic, a declarat Ștefan Șandru pentru stirileproprahova.ro.

Comandă cartea AICI

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Cultură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionului aterizat forţat pe un câmp

O anchetă a fost deschisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cazul avionu…