Acasa Social Liderii sindicali de la Yazaki trăiesc în lux pe spatele cotizanților cu salarii minime

Liderii sindicali de la Yazaki trăiesc în lux pe spatele cotizanților cu salarii minime

18 min read
0
0
1,284

Sindicatele din România învârt, anual, mii de miliarde de lei. Unele dintre ele dețin un patrimoniu de peste 100 de milioane de euro alocate în hoteluri, case de cultură, baze sportive și de agrement, chipurile pentru angajații pe care îi reprezintă, iar banii provin, desigur, din cotizații. Oficial, veniturile abia le ajung pentru a-și acoperi cheltuielile, însă mulți lideri sindicali duc o viață de patron, întrucât organizațiile pe care le reprezintă fac investiții „delicate” care se transformă în afaceri pe cât de prospere, pe atât de personale. Evident, după cum știți multe cazuri, influența pe care ți-o conferă o astfel de funcție, dacă este negociată cum trebuie, te poate propulsa în viața politică.

– „Băieții deștepți” din sindicate o duc bine, dar voi cum o duceți?”

-„Șefu’, Aldescu ne-a vândut prin 2015. Dar la cine ne-a vândut?!, asta e altă poveste…”

Cam așa începe discuția cu un muncitor din Yazaki, sindicalist convins, acum trei ani, să îngroașe rândurile sindicale, dar care, în timp, exact ca și Traian Băsescu, „a reevaluat problema” și și-a dat seama că nimic din ceea ce se întâmplă nu e în interesul lui. Tema e, desigur, afacerea sindicală. Se câștigă bani mulți, se pare în mod ușor, iar cei mai defavorizați sunt tocmai muncitorii de rând plătiți cu salariul minim pe economie și marginalizați de conducerea companiei, dar și de liderii sindicali care ar trebui să le apere interesele.

„M-am săturat de bogătașii de la sindicate care se fac că plâng de grija celor pe care îi reprezintă și nu au decât un scop când au întâlniri cu Guvernul, sau cu președintele, sau cu demnitarii: declarația de după în care să țipe cu gura până la urechi ce susțin ei și cum nici Guvernul, nici președintele, nici nimeni nu-i bun pentru ei”, declara fostul președinte Traian Basescu, în anul 2010.

În anul 2015, Constantin (Costin) Aldescu, pe atunci liderul sindical la Yazaki, a fost tras pe linie moartă. La sediul din Parcul Industrial al SC Yazaki România SRL, din cauza condițiilor grele de muncă, respectiv a salariilor mici raportate la volumul de muncă a avut loc o grevă spontană. Costin Aldescu și-a dat demisia, moment în care apar noi personaje în joc, dintre care unul foarte important: Andrei Valentin Bogdan. Individul reprezintă Sindicatul MASSA BNS – o nouă forță care promitea mult și se dovedește că dă puțin!

Andrei Valentin Bogdan, salvatorul  di tutti capi

Acum doi ani, la Curtea de Apel Ploiești se afla, pe rolul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, un dosar prin care un lider sindical din Prahova și un avocat din Baroul Dâmbovița încearcau să atace legea care i-a blocat accesul lui Liviu Dragnea în funcția de premier, acționând în instanță Administraţia Prezidenţială, PNL, Consiliul Naţional al PSD, Biroul Electoral Central (BEC), Antena 3 şi Romania TV. Ei cereau ca instanța să constate că Liviu Dragnea avea dreptul legal să ajungă premier și să oblige Consiliul Naţional al PSD să îl desemneze. Ei bine, liderul sindical care se implica politic era chiar Andrei Valentin Bogdan. (foto) Culmea, care se lăuda că aplică „politica zâmbetului”, ceea ce pentru salariați s-a transformat într-un rictus.

Revenind, în anul 2015, la Yazaki erau împărțite pliante, nu știm încă din ce bani au fost tipărite, care promiteau marea cu sarea muncitorilor. „Dacă sunteți cu noi,… vacanțe prin Sindicat la preț mic, cheltuieli medicale decontate, un nou contract colectiv de muncă la care nici nu visați, telefoane gratis” și altele tentații nejustificate. Oferta părea efectiv de nerefuzat pentru că o adeziune la MASSA BNS costa doar 1% din salariu. Aici poate mulți or să spună că e o sumă mică, dar puterea stă în acte de fațadă, în manipularea maselor!

Dacă facem un calcul simplu, în acest moment, 1% dintr-un salariu minim pe economie e circa 20 lei lunar. Adică un pachet de țigări și eventual o bere la doză. Așadar, de ce să nu sacrifici aceste mici plăceri în speranța altor beneficii pompoase? Da, poate e un preț mic de plătit! Totuși, dintr-un simplu calcul vedem că, în cazul în care „sindicatul” are 2.000 de membri, veniturile lunare ale liderilor sunt de 40.000 lei pe lună, cam 480.000 lei pe an (circa 100.000 euro!). Parcă deja miroase a afacere profitabilă! Dacă reușești să strângi 5.000 – 7.000 de membri, deja ne apropiem de un 500.000 euro anual! Bine, mai împarți cu „prietenii”, dar suma e interesantă!

Oricum, aproape niciun membru înscris în sindicatul MASSA nu a beneficiat de nimic, mai puțin de privilegiul plății lunare a cotizației de membru. Excepție au făcut doar liderii care, ca orice „șefi respectabili”, și-au tras partea!

Totuși, cine conduce MASSA și cam ce preocupări au aceste persoane?

La cea mai mică verificare a unor documente făcute public aflăm că MASSA nu e doar… MASSA, că de fapt sunt două MASSA: Sindicatul Liber Massa și Sindicatul Massa Industrie. Concurență mare, ce mai… Logica organizării acestor două entități poate ne-o va explica Poliția Română sau ANAF! Sunt, totuși, niște „curiozități” în care o simplă anchetă jurnalistică, pe care o demarăm pe baza reclamațiilor primite la redacție, ar putea fi finalizată de instituțiile abilitate.

Așadar, Andrei Valentin Bogdan, președinte al Sindicatului Liber Massa a convins 2.000 de muncitori din Yazaki să adere la sindicat, culmea, după doar o zi de la formarea acestuia! Vezi AICI! Performanţă chiar remarcabilă! Dintr-o întâmplare cu totul întâmplătoare, vecinul lui, Andrei Pană, este… președintele Sindicatului Massa Industrie.

Ambii domni președinți au beneficiat de alocarea unor locuințe sociale construite de către Asociația Habitat for Humanity, alocate de către o comisie în care membrii erau funcționari ai Primăriei Ploiești. Faptul că Andrei Valentin Bogdan a fost membru al Tineretului Social Democrat (PSD) și consilier personal al primarului Andrei Liviu Volosevici e doar coincidență, desigur!

Când spunem locuințe sociale ne gândim la mici apartamente pentru persoane nevoiașe. Nu e chiar cazul lor, din moment ce indivizii locuiesc într-o zonă rezidențială respectabilă, în vile tip duplex pe care un muncitor simplu din sindicatatele pe care le conduc nu și le-ar permite niciodată. Nu mai spunem că, legal, aceste locuințe pot să fie obținute la o vârstă de până în 35 de ani. Hai să trecem cu vederea și faptul că din 8 (opt) locuințe planificate au fost construite doar cele două în care stau Andrei Bogdan și Andrei Pană. Probabil și asta e doar o coincidență nefericită pentru restul muritorilor de rând cărora nu li s-au schimbat condițiile de muncă și nici salariile, dar fericită pentru ei. Asta în timp ce familii nevoiașe cu copii, care nu au locuință și ale căror venituri nu le permit contractarea unor credite imobiliare, încă mai speră să fie selecționați în urma unor anchete sociale efectuate de către Primăria Ploiești.

Chiolhanuri pe banii sindicali

Massa are sindicat și în SGU Ploiești (S.C. Servicii de Gospodarire Urbana Ploiesti S.R.L.), inclusiv a fraternizat cu Sindicatul Polițiștilor Locali și Personalului Contractual, ambele instituții aflându-se în subordinea Primăriei. E posibil să fie doar o altă coincidență politică. Doar sindicatele nu sunt surse de bani și voturi, nu?! Despre fraternizarea sindicală puteți citi AICI.

Se pare că Massa e de fapt o masă în familie. La Sindicatul Massa Industrie fac joc de glezne președintele Andrei Pană, vicepreședintele Livia Bogdan, trezorierul pe Gabriela Matac. La Sindicatul Liber Massa figurează președinte Andrei Valentin Bogdan, vicepreședinte George Călugareanu, trezorier Alexandru Sebastian Matac. Tot dintr-o pură coincidență, Andrei Pană și Andrei Valentin Bogdan sunt vecini, Livia Bogdan e soția acestuia din urmă, iar Alexandru Sebastian Matac și Gabriela Matac sunt de asemenea în relații de rudenie și prietenie cu toți ceilalți. Ca să nu fie marginalizat ca orice simplu membru sindical, Alexandru Sebastian Matac a beneficiat și de un apartament gratuit de la primăria Ploiești. Cine au fost miloșii și zeloșii pentru aceste cazuri sociale, rămâne de văzut. Că tot vorbea liderul Bogdan de politica zâmbetului, ar mai fi de spus că George Călugareanu folosește un permis de handicap, emis de SGU Ploiești, și ocupă orice loc de parcare dorește. Cum se poate ca un serviciu de gospodărire urbană să emită permise de handicap, iarăși e de analizat.

Dacă aruncăm un ochi pe profilele de Facebook ale celor doi indivizi care se luptă pentru drepturile salariaților, observăm cam multe excursii în străinătate, opulență, dar poate că nimic nu e exagerat. Totuși, cum se face că niște indivizi, fără loc de muncă, o duc așa bine? Sunt chiar atât de buni strategi fiscali încât banii muncitorilor de la Yazaki sunt „bine” dirijați?

 

Nu știm ce noi beneficii au apărut în viața sindicaliștilor cotizanți, dar cel puțin cheltuielile de întreținere ale familiilor Bogdan și Pană sunt „asigurate”. Sindicatele Massa au sediul în casele liderilor, mașinile personale se alimentează cu bani sindicali, când merg la cârciumă e în interes de serviciu, întrucât sunt de discutat probleme sindicale! Se pare că unora chiar le priește viața de sindicalist profesionist!

Poate tocmai de aceea, liderii de sindicat, care primesc salarii din contribuțiile membrilor care fac parte din grupările sindicale, nu vor să-și facă publice declarațiile de avere și de interese, susținând că nu folosesc bani publici și că autoritățile îi nedreptățesc cerându-le asta.

Load More Related Articles
Load More By Redactia
Load More In Social

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Pentru o corectă informare a cetățenilor din Municipiul Ploiești, ROSAL GRUP face următoarele precizări

COMUNICAT În virtutea dreptului la replică şi a corectei informări a opiniei publice, în l…